Gazete Vatan Logo

Aldatmanın suçlusu hormonlar mı?

İlişki, bağlılık ve cinsellik söz konusu olduğunda en çok araştırılan konulardan biri aldatma. Aldatma duygusunun sosyo-kültürel ve duygusal durum ile düşünce yapısıyla iç içe olduğu, ayrıca kişilik özellikleri ve ilişki kalitesi gibi pek çok faktörden etkilendiği biliniyor. Son yapılan araştırmalarda hormonların da aldatma üzerinde etkili olduğu gösterildi. Peki erkekleri aldatmaya iten faktörler ne? Andropoz dönemindeki erkekler daha mı çok aldatıyor? İtalya’da yapılan ve evlilik dışı yaşama olasılığı ile hormonların ilişkisini araştıran bir çalışma aldatma ve hormonlar konusunda ilginç sonuçlara ulaştı. Buna göre total testosteron seviyeleri, penise giden kan akımı ve testis hacmi arttıkça erkeklerin aldatma grafiği de tırmanış gösteriyor. Bağlılık hormonu oksitosin ve cinselliğe ödül niteliği katan vazopressin hormonunun seviyelerinin aldatma üzerinde etkili olduğu düşünülüyor. Yani hormonlar aldatma üzerinde etkili. Ve oksitosin yani aşk aşısının aldatma hislerini törpüleyeceği belirtiliyor. Tabii böyle bir aşı geliştirilebilirse!

Orta yaş krizi aldatmayı tetikliyor

Andropozun getirdiği fiziksel değişimler, cinsel sorunlar, duygusal ve düşünsel sorgulamalar erkeklerin hayatlarını tekrar incelemesine, amaçlarını, hayallerini gözden geçirmesine neden oluyor.

Sonuçta andropoz erkekleri gençlik yıllarına olan özlemlerini, tutkularını, cinsel olarak kendilerini daha güçlü hissetme ihtiyaçlarını yeni duygusal uyaranlarda arıyorlar. Hormon eksikliği ve cinsel isteksizlik; kişilik çatışmaları, monotonluk, beklentilerin azalması, kendini değersiz görme, geçmiş hayatında yeterince tatmin olamama gibi faktörlerle birleştiğinde erkeğin eşinin dışındaki kadınlara yönelmesine yol açabiliyor. Erkekler yaşamlarını gözden geçirirken aşkı ve cinselliği farklı bir partnerle tekrar keşfederek bu sıkıntılı dönemi aşacaklarını zannediyorlar.

İlişki kalitesi, çift olarak iletişim eksikliği yaşayan kişilerde de dışarıya yönelme daha da kolay oluşuyor.

Aldatma geni belirleyici faktör

Son yıllarda yapılan genetik çalışmalar “Aldatma Geni” adı verilen ve kişileri aldatmaya daha yatkın hale getiren genetik faktörlerin bulunduğunu gösteriyor. Bu genin varyasyonları ilişkilerimize ne kadar bağlı olduğumuzu belirliyor.

Suç hormonlarda değil, psikolojik

Konu aldatma olduğunda tüm suçu hormonlar ve genlere atmak yanlış olur. “Ne yapayım hormonlarım çok çalışıyor” deyip işin içinden çıkmak doğru değil! Hormonsal ve genetik yatkınlık olsa bile diğer tüm faktörler (duygular, düşünceler, kişilik, ilişki kalitesi, cinsel hayat memnuniyeti, aldatmaya bakış gibi) de aldatma üzerinde etkili. Eşiyle ilişki problemleri yaşayan ve ailede sorunları olanlarda bu olasılık sıklaşıyor. Stresli bir ortamda çalışan, genel olarak kendini mutsuz hissedenler de aynı durumda. Cinsel problemlerin aldatma riskini tetiklediği bir gerçek. Kısacası aldatma hissini hormonlar kadar kişisel ve ilişkiye ait faktörler de etkiliyor. Andropoz döneminde hormon seviyelerindeki düşüşe rağmen aldatma eğiliminin artması ise duygusal ve psikolojik faktörlere bağlı.



Azgın tekeler daha çok seks istiyor

Andropoz 30’lu yaşlardan itibaren düşen testosteron seviyelerinin yol açtığı klinik bir sendrom. Azgın teke sendromu ise andropoz sıkıntılarının çözümünü evinin dışında arayan erkekler için kullanılıyor. Aslında bu çok tezat bir durum! Azgın tekelerde cinsel isteği artıran testosteron tedavi gerektirecek kadar düşmüş bulunuyor ancak cinsel ilişki yaşama arzusu artıyor! Hatta azgın tekelerin çoğu sertleşme problemi, boşalma sorunları, ağrılı cinsellik gibi problemler yaşıyor. Ancak tüm bunlara rağmen bu erkekler daha çok seks istiyor! Bu histe erkeğin geçtiği orta yaş krizinin, duygusal ve düşüncesel değişimlerin etkisi var.

Cinsellikte yenilik arayışındaysanız

Cinsel hayatınızda ve ilişkinizde yenilik arayışındaysanız önce kendinize karşı dürüst davranın. Aşağıdaki soruları dikkatle düşünüp yanıtlamanız doğru adımlar atmanıza yardımcı olacaktır.

- İlişkinizdeki sorunlardan kaçmak mı istiyorsunuz?

- İlişkinizi sonlandırmayı mı düşünüyorsunuz?

- Eşinizle cinsel hayatınızda sorunlar mı var ?

- Sertleşme sorunu-erken boşalma-isteksizlik yaşıyor ve bunun nedenini eşe mi bağlıyorsunuz?

- Yaşadığınız cinsel sorunlar nedeniyle eşinize karşı mahcup hissediyor ve ondan kaçınmak mı istiyorsunuz?

- Cinsel hayatınız rutinleşti mi?

- Eşinizle ilişkinizi ve cinsel hayatınızı konuşmakta zorlanıyor musunuz?

- Günlük sıkıntılar ve stresler nedeniyle hayatınıza heyecan katacak bir yenilik mi arıyorsunuz?

İlişkinize bir kez daha şans verin

Her çiftin ilişkisinde ve cinselliğinde farklı bir dinamiği var. Ancak orta yaş krizinin ve andropoz döneminin getireceği problemleri bilmek, andropozla ilgili hangi değişimlerle karşılaşacağınızı öğrenmek, kendinizi tanıyıp, bu dönemi en az olumsuz etkiyle atlatmanızı sağlayacaktır. Andropoz döneminde testosteron tedavileri, prostat kontrolleri, cinsel takviyelerden yardım alırken, psikolojik bir değerlendirmeyi de öneriyoruz.

Haberin Devamı