Gazete Vatan Logo
ArşivAlaçatı

Alaçatı

.

Hafta sonu

Alaçatı’daydım. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ot Festivali’ne katıldım. Bilmem hatırlatmama gerek var mı, Ege Bölgesi ‘otlar’ yönünden çok şanslı. Otları hem çok lezzetli hem de her birinin ayrı bir şifa özelliği var. Dünya yemek kültüründe de Ege Otları apayrı bir yere sahip.

İzmirli olduğum için otlarla pişen yemekleri çocukluğumdan beri çok severim. Sanırım damak tadımın gelişmesinde bu otların payı büyük. Malum Ege otlarını bulmak kolay değil. Şevket-i bostan, arapsaçı, radika, turpotu, cibez dediğimiz zaman yolunuz mutlaka Ege’ye düşmeli. Ben Alaçatı’ya bu kez papucaki, kabak çiçeği dolması, ebegümeci, kuzu etli şevket-i bostanı, enginar dolmasını düşleyerek kızım Ela ile gittim. Hepsini de buldum.

Alaçatı Ot Festivali Ege Otları’ndan oluşan yemek kültürüne sahip çıkan bir festival. Geçtiğimiz hafta sonu bu festival sayesinde Alaçatı binlerce kişiyi ağırladı. Alaçatı sokaklarında yalnızca İzmirliler, yöre halkı, İstanbullular değil Almanlar, İtalyanlar ve komşu Sakız Adası’ndan gelenler de vardı. Turistler ellerinde otlarla dolu paketlerle geziyordu. Kavanozlarda şevket-i bostan, enginar alıyordu.

Alaçatı Camii’nin çevresinde kurulan standlarda otlu böreklerden, karışık otlu kavurmalara, kabak çiçeği dolmasından, otlu mısır ekmeklerine çok farklı yemekleri tatmak mümkündü. Festival meydanında restoranların, kafelerin küçük standlarının yanısıra yöre halkının da ürünlerini sergileyeceği standlar açılmıştı. Yalnızca otlar değil, ev yapımı reçeller, şerbetler, meyve şurupları, turşular, salçalar, tarhanalar, kuru otların da onlarca çeşidini bulmak mümkündü. Bu festivalin en güzel yanı da yöre insanını tamamen içine almış olması. Çeşmeli köylüler tarlalarından topladıkları ürünlerle bu festivale katıldılar. Çeşit çeşit otlar traktörlerle, at arabalarıyla Alaçatı’ya taşındı. Festival kapsamında iki yarışma da düzenlendi. Yarışmaların biri ‘Ot Toplama’ diğeri de ‘Ot Aşı’ydı.

201 çeşit ot topladılar

Ege Otları’nın zenginliğini anlatmak için Ot Toplama yarışmasındaki sonucu hemen yazayım. Bu yarışmanın birincisi 201 tür ot toplayan Necla-Nadir Erol çifti oldu. Yarışmanın ikincisi 160 çeşit ot toplayan Nuran Erden, 3’üncüsü de 103 çeşit ot toplayan Recep Subaşı idi.

Pişi yemeği de birinciliği aldı

Yemek yarışması Ot Aşı’nda ise Pişi yapan Hatice Akpınar birinci oldu. Pişi’nin ne özelliği var derseniz, yanıtı belli: Otlu Pişi. Yarışmanın ikincisi zeytinyağlı enginarlı bakla yemeğiyle Yasemin Sütçü, üçüncüsü ise ‘Rezene, pırasa, kekik ve haşhaşlı tart’la Wendy Kırk oldu. Bu arada festivalde Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel Ege otlarından yapılan yiyeceklerin tanınmasını amaçladıklarını anlatırken, Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da, yarışmaya katılan yemeklerin tariflerinin yer aldığı kitap hazırladıklarını söyledi.

Haberin Devamı