3 saat telefona bakıyor 1 dakika kitap okuyoruz
Günün ortalama 3 saati cep telefonu ekranını izleyerek geçiriyoruz. Kitap okumaya ayırdığımız süre ise günde 1 dakika.
Teknoloji geliştikçe en çok irdelenen konulardan biri; kitap ve kitap okuma alışkanlığı. TUİK verilerine göre ülkemizde kitap okumaya ayrılan süre sadece 1 dakika. We Are Social’ın 2017 Türkiye rakamlarına göre, 71 milyon mobil kullanıcının yüzde 75’inin akıllı telefonu bulunuyor. Türkler’in cep telefonu ekranı karşısında geçirdiği süre ise son bir yılda yüzde 15,4 artarak 2 saat 59 dakikaya ulaştı.
İnternetin 1994 yılında 110 ülkede 25 milyon kullanıcısı varken bugün dünya nüfusu-nun yüzde 54’ünden fazlası internete direkt erişiyor, bu 4 milyarlık bir kullanıcı sayısı demek. Sosyal medya kullanımındaki artış da oldukça şaşırtıcı. Global Overview verilerine göre son 1 yıl içerisinde yüzde 20’lik bir büyüme var ve bu ağlara saniyede 18 kişi katılıyor. Bu büyümede akıllı telefonların da rolü büyük, internet erişiminin yüzde 66’sı telefondan yapılırken sosyal ağlara bağlantının yüzde 34’ü de doğrudan telefonlarla sağlanıyor. 4,9 milyar telefon kullanıcısının yüzde 34’ (2,5 milyar kişi) sosyal ağlara telefondan bağlanıyor. Mobil kullanım artarken klasik masaüstü bilgisayar kullanımı oranı da geriliyor. Bugün masaüstü bilgisayardan sosyal ağlara bağlanma oranı yüzde 45 civarında -ki bu oran 2016’ya göre yüzde 20 daha az- Türkiye’deki ise toplam web trafiğinin yüzde 61’i akıllı telefonlardan sağlanıyor.
En popüler sosyal ağ ise geçen 10 yılda da olduğu gibi Facebook. Dünya her gün ortalama 2 saat 19 dakika sosyal medyada vakit harcıyor. Türkiye’de ise 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 10 atış gösteren internet kullanıcı oranı, ülke nüfusunun yüzde 58’ini oluşturuyordu. 2017’in ilk altı ayı verilerine göre ise bu oran yüzde 60’a yükseldi. Ülkemizdeki aktif sosyal medya kullanıcı sayısı da geçen yıla göre 2 milyon kişi artarak, 48 milyona çıktı.
%37
Dünya nüfusunun yüzde 37’si sosyal medya kullanıcısı.
%61
Ülkemizde toplam web trafiğinin yüzde 61’i mobil cihazlardan sağlanıyor.
48
Türkiye’de aktif sosyal medya kullanıcı sayısı 48 milyona çıktı.
Video ve diziler cepte
Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 55’i her gün akıllı telefonlarından video izliyor.
Telefondan bilgi almak entelektüel bir katkı
Fütürisit yazar Ufuk Tarhan akıllı telefonlara bağlı yaşamayı şöyle yorumluyor, “Artık telefonda yaptığımız işler çoğaldı, telefonlarımız bilgi alma kanalı haline geldi. Bir tek sosyal ağlarda geçirilen zaman olarak değil, telefondan okuma oranı da yükseldi. Bu nedenle kitap okuma oranları düştü. Video izleme süreleri uzadı çünkü artık videolardan da bilgi alınıyor. Artık yalnızca kitap okuyarak bilgi almamız gerekmiyor, kitaplardan alacağımız bilgilerin çoğunu hızlı ve özgür bir şekilde mobilden alabiliyoruz. Buna gelişmeye önyargılı bakmamak lazım, telefona bağımlı bir ruh hastalığından ziyade entelektüel birikime bir katkı olarak bakmak lazım. İnsanların en hızlı yoldan, bir şeye bağlı olmadan özgürce bütün dünyanın bilgisine bağlanabilir olması, bu arada eğlenmesi, sosyalleşmesi telefon sayesinde oluyor. Geleceğin en önemli adımı masa üstüne bağımlı olmadan iş yapmamızdır.”