Gazete Vatan Logo

239 koydan 98’i can çekişiyor

Dünyanın en gözde mavi tur güzergahı olarak kabul edilen Ege kıyılarında konaklayan tekne ve lüks yatlar, yiyecek ve içecek atıklarını koylara bırakıyor. Uzmanlar uyarıyor, 239 koydan 98’i risk altında.

239 koydan 98’i can çekişiyor

Akşit Özkural mavi yolculuğun önemli merkezlerinin risk haritasını çıkardı:

Göcek can çekişiyor!

Göcek kapalı havza dip akıntıları çok az ve korunaklı bir yer. Özal keşfetmişti Göcek’i. Şimdi bakıldığında güzel ama orada yanlış şeyler yapılıyor. Tekneler bir koya demirliyor aylarca o koyda kalıyor. Kıpırdamıyorlar. Göl gibi deniz Göcek ve çevresi. İster istemez kirleniyor. Dışarıdan bakıldığında bir kirlenme görülmüyor ama deniz bulanık artık. Tekneler denize çöp bile atmayacak. Uzun süre koylarda kalmayacak hareket halinde olacaklar. Ama bu kafada gidersek çok uzun ömrü kalmadı. Durumu kritik. Bu yoğunluğu sürdüremez Göcek.

Bir koy nasıl yok edilir?

Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz, bir koyun insan eliyle nasıl yok edildiğini şöyle anlatıyor: “Binlerce yıl sonucunda oluşmuş bir yerden bahsediyoruz. O koyda her şey bir yaşam zinciri. Ama siz beğenip aldığınız koyu isteğinize göre şekillendirmeye çalışıyorsunuz. Kıyısındaki yosunu, ‘Müşterinin hoşuna gitmiyor’ diye kesiyorsunuz. Doğal kumunu beğenmiyor, farklı kum getiriyorsunuz. O koyun doğal dengesini altüst ediyorsunuz, bir daha eski hale gelmesi mümkün olmuyor.”

Haberin Devamı

436

Mavi Bayraklı plaj sayısı 436’ya ulaştı Türkiye’de, suyunun temizliği ve çevre yönetimi açısından nitelikli plajlara verilen “mavi bayrak”a sahip plaj sayısı, son 10 yılda 2,5 kat arttı.

ÖLÜDENİZ SİZLERE ÖMÜR!

Ölüdeniz öldü artık. Gerideki kapalı alan cidden çok kötü. Su kalitesi çok kötü ama açık deniz bölümü daha iyi durumda.

Gökova Körfezi her yıl daha kötüye gidiyor

Akyaka’dan Bodrum’a 100 km’lik bir sahil şeridi. Orada da çok sayıda tekne var. Sıvı ve katı atık toplama sistemi henüz yok. Acilen bu sistemlerin kurulması gerekir. Gökova şu anda sahipsiz durumdadır. Gökova her yıl kötüye gidiyor. Kissebükü‘nde sintine atıkları var. Dip akıntısı var ama deniz tabanı katı atıklarla dolu olursa deniz popülasyonu azalacaktır. Vatandaş nerede geziniyorsa orada sıkıntı var.

Çeşme daha şanslı Alaçatı koyu kritik

Şanslı bir bölge. Açık deniz rüzgarlı. Kuzey bölgesi oldukça hareketli ve deniz kendini temizliyor. Alaçatı tarafı ise daha durgun bu nedenle devirdaim daha az orası daha kritik. Turistik tesislerin demode de olsa arıtma tesisi var.

Haberin Devamı

239

Kuşadası’ndaki Baba Burnu’ndan başlayıp Antalya Fasilis’te biten kıyı boyunca 239 koy bulunuyor. Bu koylardan 98’i risk altında. Bugüne kadar kaybedilen koy sayısı ise 43.

Bodrum artık kanalizasyon kokuyor

Bodrum’da arıtma tesisleri çok eksik. Yatırım gerektiren bir yer. Dört bir yanı yarımadanın imara açıldı. Kışın da popülasyon arttı. Korrdineli çalışacak kollektör sistemi ve arıtma sistemi acilen kurulmalı. Akyaka tarafında da bu projeler yapılmalı. Bu sistemler kurulmadan kalıcı çözüme ulaşılmaz. Deniz bakınca dış gözle temiz görülüyor ama suyun içeriği yüzlece otel tarafından kaba arıtma yapılıyor denize veriliyor o su. Rüzgar alıyor devinim yüksek bu kadar şeye rağmen kendini koruyor. Ama gidin bir otele denize girin inceden bir kanalizasyon kokusu geliyor. Derin deniz deşarjı yapıyorlar. Ama organik içerin denize veriliyor.

Haberin Devamı