2015'te gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?
İnanç Kabadayı, 10. Türk – Arap Ekonomi Forumu’nda Türkiye’deki gayrimenkul piyasasını ve yatırım fırsatlarını değerlendirdi.
EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, 10. Türk – Arap Ekonomi Forumu’nda gerçekleştirdiği konuşmada Türkiye’deki gayrimenkul piyasasını ve yatırım fırsatlarını değerlendirdi.
Türkiye ekonomisinin siyasi istikrar ve sosyal gelişme ile birlikte son on yılda oldukça istikrarlı bir büyüme kaydettiğini söyleyen EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı; gayrimenkul sektöründe konut talebinin gelir seviyesiyle paralel olarak arttığını ve her yıl yaklaşık 600 bin konutun inşa edildiğini söyledi.
Standard & Poor’s Ocak ayı raporunu da yorumlayan İnanç Kabadayı, “Rapor, Türkiye’de konut sektörünün büyümeye devam edeceğine işaret ediyor ve ülkemizde güçlü, büyük ölçüde karşılanmayı bekleyen bir talep olduğunun altını çiziyor’’ dedi.
EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, 1- 2 Nisan 2015 tarihlerinde Four Seasons Hotel’de gerçekleştirilen 10. Türk- Arap Ekonomi Forumu’nda Türkiye gayrimenkul sektörünü değerlendirdi.
Türkiye ekonomisinin gelişimi ve gayrimenkul sektörünün ekonomideki payını lokal ve uluslararası veriler doğrultusunda değerlendiren İnanç Kabadayı, gayrimenkul sektörünün ekonominin amiral gemisi konumunu önümüzdeki dönemde de koruyacağını söyleyerek; konut üretimindeki hızlı büyümenin, Üçüncü Havalimanı, Üçüncü Köprü, Körfez Projesi ve İstanbul Finans Merkezi gibi uluslararası alanda ses getiren projeler ile önemli bir büyüme ivmesi yakalayan inşaat sektörünün önümüzdeki birkaç yıl içinde de Türkiye’nin etkinliği yüksek sektörü olacağının altını çizdi.
EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, sanayi ve inşaat sektörlerinin Türkiye ekonomisindeki önemine vurgu yaptığı konuşmasında şunları söyledi: ‘’Gayrisafi yurt içi hasıla’dan yüzde 4-5 oranında pay alan inşaat sektörü Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Gayrimenkul satışlarından yılda yaklaşık 3,5 milyar dolarlık döviz girdisi sağlanarak cari açığa oldukça önemli bir destek sağlanmaktadır. Türkiye’deki genç nüfus oranının her geçen gün yükselmesi, satınalma gücündeki artış sonucu insanların daha nitelikli yapılarda yaşama istekleri, kentleşme oranının her geçen gün artması, kentsel dönüşümün ülke genelinde hakim olması ile birlikte yeni yapılara ihtiyaç duyulması etkenlerinin desteğiyle iç pazarda talebin önümüzdeki yıllarda artış trendinde olacağını öngörüyoruz. Bununla birlikte 2012 yılında çıkarılan Mütekabiliyet Yasası’nın da etkisi ile birlikte Arap ve Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri ve Orta Asya Türki Cumhuriyetleri bölgesinden Türkiye’ye ciddi bir talep söz konusu ’’ diye konuştu.
Türkiye Ekonomisi ve Gayrimenkul Sektörü için 2015 Yılı Beklentileri
Konuşmasında; 2013 yılında istihdamın yüzde 7’sini oluşturan inşaat sektörünün 2023 yılına kadar istihdamdaki payını yüzde 12’ye kadar artacağını öngördüklerini belirterek; Türkiye ekonomisi ve gayrimenkul sektörü için 2015 yılı beklentilerini paylaşan İnanç Kabadayı, şunları söyledi:
‘’Türkiye ekonomisi için; güvenli liman özelliği devam eden, ekonomik büyümenin daha yüksek olduğu, cari açığın, enflasyonun ve faizlerin daha düşük olduğu, petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel enerji maliyetlerinin düştüğü bir yıl olmasını öngörüyoruz. Gayrimenkul sektöründe de; konut kredisi faiz oranlarının düştüğü, iç piyasada merkez ve etkileşiminde olan bölgelerde satışların arttığı, yabancıya satışın 5 milyar dolara ulaştığı, enerji verimliliği ve yeşil binaların daha da önem kazandığı, kentsel dönüşüm projelerinin hız kazandığı bir yıl olacağını düşünüyoruz.’’