Şampiy10
Magazin
Gündem

Sanko’dan Gürcistan’a 1.5 milyar $’lık yatırım

.

ABONE OL
Vatan Haber

Gürcistan’da enerji yatırımı yapan Türk şirketlerine Sanko da katılıyor. Çoruh Nehri’ne 1000 MW’lık hdiroelektrik santrali kurmak isteyen grup, Gürcü bürokratlarla görüşmelere başladı.


Gürcistan’da 1 Ekim’de yapılan parlamento seçimlerini, ünlü işadamı Bidzina İvanişvili’nin liderliğini yaptığı Gürcistan’ın Hayali Koalisyonu kazandı. Seçim sonuçları sadece Gürcistan’ı değil, bütün Kafkasya’yı etkileyecek gibi görünüyor. Çünkü Gürcistan anayasasında yapılan değişiklikler sonrasında başbakanlık önem kazanırken, devlet başkanlığının sistem içindeki ağırlığı ciddi anlamda azaldı. Bu nedenle yeni Başbakan İvanişvili ülke siyasetinin ana figürü konumunda. Tüm ipleri elinde toplayan genç liderin atacağı adımları yakında izleyenler arasında Türk işadamları da yer alıyor.

Dünyanın hidroelektrik potansiyeli en yüksek 3 ülkesinden birisi olarak gösterilen Gürcistan’a Türk enerji şirketlerinin ilgisi büyük. Çoruh Nehri’nde elektrik üreterek bunu Türkiye’ye satmak için Anadolu Endüstri Holding, Kolin-Limak, Ağaoğlu, Eksim Grubu ve Ataç Grubu ciddi yatırımlar yaptı. Türk şirketlerinin şu ana kadar gerçekleştirdiği yatırımların tutarı 1 milyar doları aştı. Tüm enerji projeleri tamamlandığında ise bu rakamın 2 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Ülkede yatırım yapmayı planlayan gruplardan birisi de Sanko Holding. Çoruh Nehri üzerine 1000 MW’lık bir hidroelektrik santrali kurmayı planlayan grubun bu konuda Gürcü yetkililerle görüştüklerini öğrenildi. Telefonla ulaştığımız Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu sorularımızı şöyle yanıtladı: “Türkiye’de 600 MW’lık enerji projemizi devreye aldık. 300 MW’lık da rüzgar projesi üzerinde de çalışıyoruz. Enerji bizim önemsediğimiz ve büyümek istediğimiz bir alan. Bu noktada yakın coğrafyadaki fırsatları da yakından izliyoruz. Evet, Gürcistan’da çok yakından izlediğimiz bir bölge. Hidroelektrik alanında büyük bir potansiyele sahip.” Konukoğlu, her başarılı işadamı gibi detaylara dair çok fazla bilgi vermek istemedi. Ancak Gürcistan’a olan ilgisini de saklamadı. Doğu komşumuzda hidroelektrik alanında büyük bir potansiyelin olduğu aşikar. Fırsat kovalayan Türk işadamları için ise hala büyük fırsatlar var.

Tivnikli rüzgarı arkasına aldı


Geçtiğimiz hafta Türkiye Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından gerçekleştirilen “Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’ni izledim. Enerji Bakanı Taner Yıldız, EPDK Başkanı Hasan Köktaş ve sektörün duayen isimlerini bir araya getiren kongre de birçok isimle tanışma ve sohbet imkanı buldum. 2012 sonu itibarıyla 2300 MW kurulu güce ulaşması beklenen sektörün her yıl yüzde 50 oranında büyümesi öngörülüyor.

Doğa dostu sektörün büyük oyuncuları kimler diye baktığımızda ilginç bir tabloyla karşılaşıyoruz. Bu sektöre gönül verip, yatırım yapan ilk grup olan Demirer Grubu sektörde lider konumda. İkinci sırada ise yine bir aile şirketi olan Bilgin Grubu yer alıyor. Bu iki aile şirketinin ardından sıralama bir Türkiye’nin sanayi devleriyle doluyor. Polat, Aksa, Zorlu ve Doğan Enerji gibi Türkiye’nin önde gelen grupları sıralamayı zorluyor. Listeyi incelerken dikkat çeken bir diğer isim de ünlü işadamı Abdullah Tivnikli’nin sahibi olduğu Eksim Yatırım Holding. Eksim Grubu, eğer mevcut yatırımlarını hayata geçirirse rüzgar enerjisinde Türkiye’nin en büyük 3 grubundan birisi olacak. EPDK’dan 7 projeyle toplam 246.5 MW’lık lisans alan bu yatırımları peyder pey hayata geçiriyor. Şubat 2011’de 45 megavatlık Susurluk RES ile sektöre ‘merhaba’ diyen Eksim Holding, hemen ardından Tokat’taki 40 megawatlık Killik santralini hizmete soktu. Adıyaman, Amasya, Çorum ve İzmir’deki projeleri 2013 ortasına kadar devreye sokmayı planlayan grubun toplam 500 MW gücünde 17 projesi de EPDK’dan izin bekliyor. Körfez sermayesi ile son derece güçlü ilişkilere sahip olan Tivnikli acaba bu büyük portföyü günün birinde yabancı yatırımcılara satar mı? Neden olmasın...

Çalık Grubu ekonomi kanalı kuruyor


Türkiye’nin ikinci büyük medya grubunun sahibi, ünlü işadamı Ahmet Çalık yeni bir hamle daha yapmaya hazırlanıyor. Çalık Grubu ekonomi alanında faaliyet gösterecek bir kanal kurmak için düğmeye bastı. Çalık Holding, 2008’de Sabah-Atv’yi satın aldığında elinde sadece bir tv kanalı bulunuyordu. Tv yayıncılığı alanında büyümek ve bu sayede reklam pastasından daha fazla pay almak isteyen Grup geçen yıl çocuk kanalı Minika ile haber kanalı A haber’i yayına soktu. Çalık’ın şimdiki hedefi ise ekonomi kanalı kurmak. Ekonomi kanalı için gereken teknik altyapıya sahip olan grup, yayıncılık konusunda biraz sıkıntılı. Yeni kanalın saygın ve etkili bir mecra olmasını isteyen Turkuaz Medya yöneticilerinin bazı ünlü ekran yüzlerine teklif gördüğü ve cevap beklediği öğrenildi. CNBC-e ve Bloomberg HT’ye rakip olması beklenen kanalın 2013 yılının ikinci yarısında yayına başlaması bekleniyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Hayırsever Borsa
  2. Borcuna sadık aboneye 100 milyon TL gaz cezası
  3. Türk mucitleri yabancı ‘melek’lerle buluşturacak
  4. Dünya yansa 2 Mayıs’ta o petrolü akıtacağız
  5. Yağmur yoksa cari açık var!
  6. Dicle’nin kaçağı yüzünden abone başı 140 TL ‘çarpıldık’
  7. Bankacılık işi bize uygun değil
  8. 14 milyar dolar cebimizde kalacak!
  9. Rüzgâr enerjisinde 6.6 milyar euroluk kriz nasıl çözülecek?
  10. 2.7 milyar dolarlık rüzgar savaşı!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.