Şampiy10
Magazin
Gündem

Rüzgar devlerine meydan okuyor

.

ABONE OL
Vatan Haber

Yerli türbin üreticisi Northel Energy’nin Genel Müdürü Cem Yalçın “30 milyar euroluk pastadan yerli firmaların pay alması için büyük çaba harcıyoruz ” dedi.

Northel Energy, Türkiye’nin ilk yerli rüzgâr türbini imalatçısı. Geçtiğimiz günlerde KOSGEB KOBİ ve Girişimcilik Ödülünü aldı. 60 kişinin çalıştığı şirket geçtiğimiz 6 türbin sattı. Bu yıl ise lisanssız elektrik üretiminin önünün açılmasıyla 50 türbin satmayı hedefliyor. Genel Müdür Ahmet Cem Yalçın, “En büyük amacımız bilgi birikimi (Know-how) oluşturmaktı. Bunun için 5 sene çalıştık. Sonunda yazılım, mekanik sistemler, elektromekanik ve elektrik dahil tamamı yerli ilk rüzgar türbinini imal ettik. Şimdi bunların satışını gerçekleştiriyoruz” dedi.

Yerli türbin % 35 ucuz

Northel Energy Genel Müdürü Yalçın, “Türkiye’de çok güçlü bir yabancı türbin lobisi var.” dedi ve ekledi : “Şu ana kadar ülkemizde kurulan rüzgar santrallerinin neredeyse tamamı ithal türbinlerle çalışıyor. Ancak asıl savaş bundan sonra başlıyor. Zira 2023 yılına kadar kurulu gücün 20 bin megavata ulaşması bekleniyor. Bu da nereden bakarsanız bakın 20 ila 25 milyar euro arasında bir pazar oluşacağını gösteriyor” Çalışmalarının bir takım merkezleri rahatsız ettiğini anlatan Yalçın, “Tehditler alıyoruz hatta realize olmuş durumlar var. Ama biz kimseden korkmadan yolumuza devam ediyoruz” dedi.

Yerli türbinin ithal türbinlere göre çok ciddi bir fiyat avantajı olduğunu anlatan Cem Yalçın, “Örneğin 500 kilovatlık bir ithal türbinin fiyatı 1 milyon dolar civarında. Aynı ürünü biz 650 bin dolara satıyoruz. Dolayısıyla yerli türbinin fiyatı yüzde 35 daha ucuz” dedi. Enerji Bakanlığı ve EPDK rüzgar enerjisinde yerli türbin ve ekipman kullanan firmalara ciddi destek veriyor. Halen 7 sent olan elektrik alım garantisi yerli teknoloji kullanılması halinde 11 sente kadar çıkabiliyor. Bu fiyat tarifesi şirketlerin yatırımlarının karşılığını daha kısa zamanda almalarına olanak sağlıyor.

5 yılda geri dönüş

Genelde 7 yılda geri dönüş sağlayan rüzgar santrallerinin geri dönüş süresi bu sayede 2 yıl kısalıyor. Yerli şirket sayısının daha da artması gerektiğini vurgu yapan Yalçın, “Bu yıl 50 türbin satmayı planlıyoruz. Eğer talep çok yüksek olursa yılda 200 türbin üretebiliriz. Bizim gibi 5 şirket daha olursa Türkiye bu alanda ithalatçı değil, üretici ülke konumuna gelebilir” diye konuştu.


30 milyar euroluk dev pazar iştah kabartıyor

Türkiye’de rüzgar yatırımları hız kesmeden sürüyor. Çok değil sadece 5 sene önce 146 megavat olan kurulu güç 18 kat artışla 2 bin 759 megavata ulaştı. Bu rakamın 2023 yılında 20 bin megavata ulaşması bekleniyor. Ancak lisanssız elektrik yatırımları da dâhil edildiğinde rüzgârda kurulu gücün 30 bin megavata ulaşması mümkün. Bu potansiyel yerli ve yabancı şirketlerin de iştahını kabartıyor. Zira eğer hedefler gerçekleşirse ortaya 28-30 milyar euroluk dev bir pasta çıkacak. Bu da şirketlerin daha saldıgan bir strateji izlemesine neden oluyor.

Bir çuval evrakla rekabet zorluyor

Ahmet Cem Yalçın, sertifikasyon sorununu aşmak için Türk Loydu ile anlaştıklarını söyledi. Yalçın, “2009’ta ABD’ye 4 belgeyle ihracat yaptık. Tribünümüz takıldı ve çalışmaya başladı. Ancak Türkiye’de yerli rüzgar türbini kurmak isteseniz 6.5 ayda ve bir çuvaldan fazla evrak gerekiyor.” dedi.

Bugün türbin yapan yarın uçak da yapar

Rüzgar türbini ile havacılık sektörü arasında güçlü bir ilişki var. Northel Energy Genel Müdürü Cem Yalçın, “Rüzgar türbini imal ülkeler kısa zamanda uçak da üretebiliyor. Aerodinamik, elektromekanik bütün teknoloji dallarını kullanır ve güçlü bir yan sanayiyle desteklediğiniz zaman ülkeye önemli katkı sağlar” bilgisini verdi. Yalçın’nı verdiği bilgilere göre Türkiye’deki türbinlerinin çok önemli bir bölümü ABD ve Almanya’dan geliyor. Şu ana kadar türbin ithalatı için de 3 milyar euronun üzerinde bir ödeme yapıldı.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Hayırsever Borsa
  2. Borcuna sadık aboneye 100 milyon TL gaz cezası
  3. Türk mucitleri yabancı ‘melek’lerle buluşturacak
  4. Dünya yansa 2 Mayıs’ta o petrolü akıtacağız
  5. Yağmur yoksa cari açık var!
  6. Dicle’nin kaçağı yüzünden abone başı 140 TL ‘çarpıldık’
  7. Bankacılık işi bize uygun değil
  8. 14 milyar dolar cebimizde kalacak!
  9. Rüzgâr enerjisinde 6.6 milyar euroluk kriz nasıl çözülecek?
  10. 2.7 milyar dolarlık rüzgar savaşı!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.