Şampiy10
Magazin
Gündem

Milyon dolarlık şirket buharlaştı, fatura iki bürokrata kaldı

.

ABONE OL
Vatan Haber

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) geçen hafta son yılların en ilginç operasyonlarından birisine imza attı. Fon avukatları sürpriz bir baskınla bir dönem beraber çalıştıkları ünlü armatör Celal Sadıkoğlu’nun kapısına dayanırken, operasyonun gerekçesi son derece ilginçti: Başbakanlık Teftiş Kurulu, Sadıkoğlu’nun İşadamı Halis Toprak’a ait Princess T isimli yatın satışından fazla komisyon aldığına hükmetmiş ve ödenen 217 bin 350 doların gecikme faiziyle birlikte geri alınması için de TMSF’yi görevlendirmişti!

Sadıkoğlu ve kızına ait ev ve işyerlerine giden uzmanlar 800 bin liraya ulaşan kamu alacağını karşılayacak malvarlığı bulamadı. Zira Sadıkoğlu banka hesaplarını boşaltmıştı. Üzerine kayıtlı otomobil veya tapu da yoktu. Hatta TMSF’ye ait deniz araçlarının satışına aracılık etmek için kurduğu Levent Yatçılık A.Ş isimli şirketin de yerinde yeller esiyordu! Yani ortalık tertemiz idi!

Peki, bu durumda ne olacaktı? Kamu zararı olarak kayıtlara geçen bu tutar kimden tahsil edilecekti?

Bu sorulara cevap ararken Ankara’da bu süreçleri iyi bilen emekli bir bürokratla uzun bir telefon görüşmesi yaptım. Emekli bürokratın anlattığına göre Başbakanlık Teftiş Kurulu, TMSF Tahsilat Dairesi eski Başkanı Fethi Çalık ve dönemin Grup Koordinatörü Taner Yılmaz hakkında operasyondan kısa bir süre önce suç duyurusunda bulunmuştu. Hatta İstanbul 36. Asliye’de görülen dava kapsamında geçen ay ikilinin ifadeleri alınmıştı. Çalık ve Aydın verdikleri ifadede ‘suçsuz olduklarını’ beyan etmişti. Ancak görülen o ki BTK müfettişleri onlarla aynı görüşte değil.

Başbakanlığın tecrübeli müfettişleri oluşan kamu zararından ikilinin sorumlu olduğunu düşünüyor ve bu yüzden dosyayı savcılığa göndermişti!

Dava dosyasını görmedim ancak edindiğim intiba şu; eğer Sadıkoğlu 800 bin lirayı ödemezse fatura bu iki bürokratın üzerine kalacak. Bu yüzden İstanbul’da devam eden yargı süreci Ankara’da da son derece yakından izleniyor.

Başbakanlık Teftiş Kurulu kamp kurdu!

Bu arada Başbakanlık koridorlarında Princess T olayının sadece bir başlangıç olduğu ve ‘Levent Yatçılık’ soruşturmasının daha da genişleyebileceği konuşuluyor. BTK müfettişlerinin Temmuz ayından bu yana TMSF’de olduğunu aktaran kaynak, “Bazı soruşturmalar tamamlandı. Yeni soruşturmalar da gündemde” bilgisini verdi.

Bu arada TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül’ün müfettişlere gereken tüm kolaylığı sağladığı ve “Gereken neyse yapın, çürük elma varsa hesabını sormak benim işim” dediği öğrenildi. Bakalım Levent Yatçılık soruşturması nereye kadar uzanacak?

****


Kaddafi’nin parası ne zaman serbest bırakılır?


Libya’da Şubat ayından bu yana süren iç savaşın artık sona ermesi bekleniyor. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu uzun süredir Libyalılara ait varlıkların en kısa zamanda Libya halkına iade edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Çünkü petrol zengini Libya’nın ABD, AB ve diğer ülkelerde dondurulan varlıklarının toplamı 160 milyar doları buluyor. Bu paranın önemli bir bölümü merkez bankaları ve özel bankalarda tutulan mevduatlar, altınlar ve devlet tahvilleri ile dev şirketlere ait hisse senetlerinden oluşuyor. AB kısa bir süre önce bu konuda bir dizi adım attı. Ancak tüm gözlerin çevrildiği Amerikan Hazine Bakanlığı’ndan şu ana kadar net bir mesaj gelmedi.

ABD Hazinesi’nin vereceği karar Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Hatırlanacağı üzere uluslararası yaptırımlar kapsamında Libyalılara ait Arap-Türk Bankası’nın yönetimi geçici olarak TMSF’ye devredilmişti. Ayrıca Libya Yatırım İdaresi’nin borsadaki yaklaşık 150 milyon liralık hisse senedinin de takası dondurulmuştu.

Öğrendiğimiz kadarıyla Arap-Türk Bankası’nın yöneticileri ay başında Washington’a giderek Amerikan Hazine Bakanlığı yetkilileriyle buluştu.

Görüşmelerde döviz cinsi para hareketleri üzerindeki engellerin kaldırılması ve bankanın sahiplik durumu masaya yatırıldı. Amerikalılar talepleri dikkatle dinledi ve “En kısa zamanda gereği yapılacak, merak etmeyin” dedi.

2.3 milyar liralık aktif büyüklüğe sahip Arap-Türk Bankası’nın geleceği sadece banka çalışanlarını değil, Libya’da yeniden aktif roller üstlenmek isteyen Türk işadamlarını da yakından ilgilendiriyor.

Bankanın sahiplik sorunun çözülmesi bu yüzden çok önemli!

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Hayırsever Borsa
  2. Borcuna sadık aboneye 100 milyon TL gaz cezası
  3. Türk mucitleri yabancı ‘melek’lerle buluşturacak
  4. Dünya yansa 2 Mayıs’ta o petrolü akıtacağız
  5. Yağmur yoksa cari açık var!
  6. Dicle’nin kaçağı yüzünden abone başı 140 TL ‘çarpıldık’
  7. Bankacılık işi bize uygun değil
  8. 14 milyar dolar cebimizde kalacak!
  9. Rüzgâr enerjisinde 6.6 milyar euroluk kriz nasıl çözülecek?
  10. 2.7 milyar dolarlık rüzgar savaşı!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.