Kışın doğalgazı az kullanan aboneye üste para verilsin
.
Vatan Haber
Soğuk havalar yüzünden doğalgaz ve elektrik tüketimi rekor kırdı, doğalgazdan elektrik üreten santraller sorun yaşadı. Gaz-Bir Başkanı Arslan, “Az kullanan aboneler ödüllendirilirse bu tür sorunlar yaşanmaz” dedi.
Türkiye son yılların en soğuk kışına hazırlanıyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin oldukça altında seyretmesi bunun ilk işareti.
Yok böyle bir soğuk
Doğalgaz Dağıtıcıları Derneği Birliği (GAZ-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, “Son 25 yıllık verilere baktığımız zaman Aralık ayında bu kadar sert bir kış yaşanmadığını görüyoruz. Kuzeyden güneye kadar tüm ülkeyi etkisi altına alan bir soğuk hava dalgasıyla karşı karşıyayız. Bu nedenle doğalgaz talebi aşırı derecede arttı” dedi. Günlük doğalgaz tüketiminin 200 milyon metreküpe kadar çıktığını hatırlatan Arslan, bu durumun elektrik üretimi tarafında bazı sorunları da beraberinde getirdiğine dikkat çekti.
“Bu tür krizleri ilerleyen dönemde de yaşamamak için talep yönetimini iyi planlamamız lazım” diyen Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuzey Avrupa ülkelerinde dağıtım şirketleri tüketimini düşüren müşterilere bonus yani bir takım avantajlar sunuyor. Özellikle doğalgaz talebinin patladığı kış aylarında doğalgazı az kullanan müşterilere üste para bile veriliyor. Bununla ilgili Türkiye’de yöntemler geliştirebilir”
Kriz merkezi kurulsun
Arslan’ın verdiği bilgilere göre, örneğin Aralık ve Ocak ayında doğalgaz tüketimini düşürme sözü veren abonelere, tasarruf ettikleri tutar kadar ödeme yapılabiliyor. Ya da bu alacaklarını ilerleyen aylarda kullanıyor ancak bu
tüketime karşılık para ödemiyor. Her 2 yöntemin de son derece yararlı sonuçlar verdiğini anlatan Arslan, “Bunu yapmadığımız takdirde olağanüstü durumlarda her zaman bu tür sorunlar yaşayabiliriz. Bizim de bu tür önlemlerle toplumu tüketim konusunda bilinçlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Gaz- Bir Başkanı Arsaln, doğalgaz sektöründeki tüm oyuncuların biraraya gelerek, bir kriz yönetimi merkezi kurması gerektiğini söyledi. Arslan, “Bununla alakalı EPDK bir kurur kararı almıştı. Bunun devamında yapılması gerekenleri daha fazla konuşmamız gerekiyor” çağrısında bulundu.
Doğalgaz faturası 60 lira düşebilir
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 1032 olarak açıklanan yıllık doğalgaz faturasının çok önemli bir bölümünü kamu şirketi BOTAŞ’a gaz alım bedeli olarak ödüyoruz. Faturanın yüzde 80’i buraya gidiyor. Yüzde 17.70’si vergilere giderken, yüzde 2’si de şirketler tarafından ‘Yatırım’ ve ‘İşletme payı’ olarak alınıyor. “Hizmet bedelinde farklılık olması tüketicileri rahatsız ediyor. Bu konuda bir ayarlama yapılması için EPDK’ya müracaat ettik. 2014’te fiyatların indirilmesini istiyoruz. Bu gerçekleşirse doğalgaz fiyatlarında 60 liralık bir düşüş yaşanabilir” dedi.
Doğalgazı 6 saat kullanıyoruz
Türkiye’de ortalama gaz tüketimi hane başına 1000 metreküp. Kış mevsiminde aylık tüketim ortalama 150 ila 300 metreküp arasında değişiyor. Evlerde gaz tüketimi sabahları 07.00-10.00 ve akşam 19.00-22.00 arasında yüksek. Yani günde aslında 6 saat gazı açıyoruz. Sanayi tesisleri ise ortalama 10 saat kullanıyor. Doğalgazın yüzde 20’si konutlarda, yüzde 47’si elektrik üretiminde, yüzde 22’si sanayide tüketiliyor. Rafineri yüzde 3 paya sahip. Geri kalan da işletmelere gidiyor.