Evinde rüzgardan elektrik üretmek isteyen de MİT’ten izin alacak
.
Ev ve işyerinin ihtiyacını karşılamak için rüzgar santrali kurmak isteyen küçük yatırımcılar da tıpkı dev sanayi kuruluşları gibi gizli servisten izin almak için MİT’in kapısını çalacak.
Evde ve işyerinde 500 kwh elektrik üretmek üreticiler Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) kapısını çalacak. Vatan’ın sorularını yanıtlayan Lisanssız Elektrik Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kıroğlu, “Bu düzenleme normalde büyük ölçekli rüzgar projelerini kapsıyor. Güçlü rüzgar türbinleri ve yüksek kulelerin radar alanları ile dinleme tesislerini olumsuz etkilemesinden endişe edildiği için böyle bir izin aranıyor. Ancak bizim yatırımcılarımızın kuleleri ve rüzgar türbinleri daha küçük ebatlarda. Bu nedenle normal şartlarda izin almamamız gerekiyor” dedi ve ekledi: “Burada yaşanan sorunu aşmak için bazı hükümlerin açıklık kazanması gerekiyor. Bu konuda Enerji Bakanlığı, Tedaş ve ilgili kurumlarla görüşüyoruz”
Enerji Bakanlığı’nın 2011’de güncellenen “Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği”ine göre elektrik üretimi için rüzgar santrali kurmak isteyen yatırımcıların ilgili güvenlik kurumlarından izin alması gerekiyor. Daha önce bu izin Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınıyordu. Ancak Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren GES komutanlığı MİT’e devredilince izin için gizli servisin de onayı aranmaya başladı.
Devlet bu yıl hayata geçen bir dizi düzenleme ile küçük yatırımcılar ve hane sahiplerine kendi elektriğini üretme imkânı tanıdı. Kanunda “Lisanssız Elektrik Üreticileri” olarak tanımlanan küçük yatırımcılar rüzgâr, güneş, hidroelektrik ve biyokütle kullanarak 500 Kwh’ye kadar elektriği EPDK’dan lisans almadan üretebiliyor. Üretim yapmak isteyen yatırımcılar ilk önce yaşadıkları bölgedeki elektrik dağıtım şirketine başvuruyor. Proje ve iş planı için ön onay aldıktan sonra bu sefer Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (TEDAŞ) başvuruyor. TEDAŞ da Enerji Bakanlığı’nın “Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği” çerçevesinde başvuruları inceliyor. Kuruma yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre TEDAŞ da bu konuda nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği konusunda Enerji Bakanlığı’na yazı yazarak görüş istedi.
Üretim için 325 başvuru yapıldı
Enerji Bakanlığı verilerine göre Ekim 2012 itibarıyla 21 elektrik dağıtım bölgesinde toplam 325 kişi ve kurum lisanssız elektrik üretimi yapmak için başvuru yaptı. Bu başvurulardan 94 tanesi teknik şartları taşımadığı için reddedildi. Gerekli şartları taşıyan 196 proje ön kabul aldı. 35 projenin ise incelemesi sürüyor. Bu projelerin toplam büyüklüğü ise 19 megavata ulaştı. Bu başvurulardan güneş enerjisi alanında yatırım yapmak isteyen şirkete onay çıkarken, toplam başvuruların yüzde 50’sini oluşturan rüzgâr da ise hiçbir kişi ve kuruma izin çıkmadı.