Düğmeye basıldı, enerji ataşeleri geliyor
.
Enerji Bakanlığı ‘enerji ataşeleriyle’ yurtdışına açılmaya hazırlanıyor. Uzman diplomatlar petrol, doğalgaz ve nükleer enerjideki son gelişmeleri Ankara’ya bildirecek.
Süper güçler ile dünya devlerinin boy gösterdiği enerji arenasında güçlü bir oyunca olmak isteyen Ankara bu konuda yeni bir açılım yapmaya hazırlanıyor. Dışişleri koridorlarında konuşulanlara göre, yurtdışındaki büyükelçilik ve konsoluklarda yakın bir tarihte ‘enerji müşavir ve ataşeleri’ boy gösterecek. Enerji diplomatlarının bir bölümü Dışişleri Bakanlığı bünyesinden bir bölümü de Enerji Bakanlığı personelinden seçilecek. Seçilen personelin ilk etapta ABD, İngiltere, Rusya, Almanya, Fransa, Suudi Arabistan, Irak, Japonya, G.Kore, Çin ve Katar’a gönderilmesi bekleniyor.
Enerjiyi Türk Dış Politikası’nın ana unsurlarından biri olarak gören Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın vizyon birlikteliği ‘enerji diplomatları’ olarak tanımlanan çok önemli bir yapılanmanın hayata geçirilmesini sağlayacak. Dünya enerji piyasalarına yön veren belli başlı ülkelere enerji alanında uzman diplomatların atanmasını amaçlayan ‘enerji ataşeleri’ projesi Yıldız’ın uzun zamandır düşündüğü bir çalışma. Bu konuda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşen Yıldız’ın “Enerji ataşelerinin tamamının bizim bakanlığımız personelinden oluşmasına gerek yok. Sizin uygun göreceğiniz Dışişleri mensuplarını güçlü bir eğitimden geçirerek onlardan da bu alanda istifade edebiliriz. Bu sayede çok kısa zamanda önemli bir mesafe kat ederiz” dediği öğrenildi. Enerjiyi ‘entegre diplomasinin’ en önemli unsurlarından biri olarak gören Davutoğlu’nun büyük destek verdiği projenin hayata geçirilebilmesi için şimdi gözler Maliye Bakanlığı’nda. Zira atamaların yapılabilmesi için kadro tahsis edilmesi gerekiyor. Dünya ekonomisi ve küresel dinamikleri son derece yakından izleyen Mehmet Şimşek’in de bu konuya son derece sıcak baktığı ve kadro tahsisi konusunda çalışma yapılmasını istediği ifade ediliyor.
Türk diplomatik misyonlarında yani büyükelçilik ve konsoluklarda farklı bakanlıklara bağlı çok sayıda müşavir ve ataşe görev yapıyor. Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı personeli yurtdışındaki elçiliklerde aktif görev yapıyor. Bu geniş halkaya son olarak Adalet Bakanlığı eklendi. 12 Nisan 2012’de Dışişleri ve Adalet Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile hakim ve savcıların yurtdışındaki diplomatik temsilciliklerde görev yapmasının önü açıldı.