Barbaros Hayreddin dümeni petrole kırdı
.
130 milyon dolara Norveç’ten alınan sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa’nın petrol için ilk durağı Batı Karadeniz kıyıları olacak.
Petrolde yüzde 92, doğalgazda yüzde 98 oranında dışa bağımlı olan Türkiye, karalardan sonra deniz aramalarında da atağa geçiyor. 130 milyon dolara Norveç’ten alınan sismik arama Barbaros Hayreddin Paşa’nın umuda yolculuğundaki ilk durak ise Batı Karadeniz kıyıları olacak. Türkiye’nin yeni sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa Karaköy Limanı’nda düzenlenen törenle hizmete girdi.
Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin daha önce sismik araştırmalarını yabancı gemi kiralayarak gerçekleştirdiğini hatırlatarak, şunları söyledi:
“İleri teknolojiyle donanımlı sismik araştırma gemimizle bu araştırmalarımızı kendimiz yapacağız. Belli bir süre sonra bunun ikincisini de çalışmaların içine katacağız. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) dar kapsamlı değil, uluslararası anlamda da bu çalışmaları yapacak konuma ulaşmasını arzuluyoruz.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da ileri teknoloji ile donatılan bu gemiden dünyada sadece 10 tane olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“18 ayrı milletten teknik personel bu gemide çalışıyor. Heyetimiz 3 yıl yabancılarla çalışacak. Üç yıl sonra yabancı personel gemiden ayrılacak. Gemi, 3 yıl içinde kendisini amorti edebilecek ticari kabiliyete sahip.”
Geminin maliyetinin 130 milyon dolar olduğunu anlatan Yıldız, personel ve ekipman giderleri için 3 yıl içinde toplam 20 milyon dolar para harcanacağını kaydetti.
Yıldız, aramalarda petrol veya doğalgaz bulunması halinde Tuzla Tershanesi’nde üretilecek ve sondaj yapabilecek bir petrol platformunun inşa edilmesinin de gündeme geleceğini açıkladı.
TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal ise “Geminin ürettiği datalarla Akdeniz ve Karadeniz’de yer altı yapılarını çözeceğiz, ardından sondaj çalışmalarına başlayacağız. 2 ve 3 boyutlu sismik arama özelliğine sahip gemi, yer altına ilişkin hassas bilgilere ulaşacak. Kaydedilen bilgileri yer bilimciler değerlendirecek. Değerlendirmeye göre sondaj yapılacak yer belirlenecek” diye konuştu.
Akdeniz ve Lübnan’da da petrol arayacak
Barbaros Hayreddin Paşa, ilk önce batı Karadeniz’de Ereğli açıklarında çalışacak. Üç aylık çalışmanın ardından gemi rotayı Akdeniz’e çevirecek. TPAO Genel Müdürü Uysal, Akdeniz’den son derece ümitli olduklarını belirterek, “Antalya Körfezi’nde Shell firmasıyla bir ortaklık anlaşmamız var. Şirketlerin ümitleri olmasa o kadar parayı riske etmezler.” dedi. İskenderun’da petrolün fiyatı 10 dolarken delinmiş bir petrol sondajı bulunduğunu hatırlatan Uysal, “Orada yeniden sondaja başlayacağız. Lübnan’da da ihale olacak ve bu ihaleye katılacağız. Doğu Akdeniz’de yoğun olarak çalışıp, bu potansiyelin yer altı bölümünü aydınlatmaya çalışacak” dedi.
130 milyon $’a Türk oldu
- TPAO, orijinal adı ”Polarcus Samur” olan Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi’ni 130 milyon dolara Norveçli Polarcus firmasından satın aldı.
20 milyon $ ilave maliyet
- Gemide 18 farklı ülkeden 25 yabancı personel görev yapıyor. Personel ve masraflar için 3 yılda 20 milyon dolar ilave ödeme yapılacak.
50 kişi görev yapacak
- 50 personelin görev yaptığı geminin yabancı personeli Türk gemicilerin yetiştirilmesinin ardından ülkelerine geri dönecek.
3 yılda kendini amorti edecek
- Maliyeti 150 milyon dolara ulaşan Barbaros Hayreddin özel sektöre de ücret karşılığı bilgi sağlayacak. Böylece parasını 3 yılda çıkaracak
Çevre dostu teknoloji
- Dizel itici gücü, yüksek özellikli katalitik çeviricileri, çift gövdesi ve su temizleme sistemleriyle çevre dostu gemiler arasında gösteriliyor.
Şimdi de pazarcıya rakip olacak
Her ay ortalama 75 mağaza açarak perakende sektöründeki dengeleri değiştiren UCZ, 2013 sonunda sektörün 3. büyük oyuncusu olmayı hedefliyor. Ortalama 50 metrekare büyüklüğündeki satış noktalarıyla mahalle aralarında dev marketlere karşı ‘gerilla savaşı’ yürüten UCZ, Şubat ortası itibarıyla 750 satış noktasına ulaştı.
Pazara iniyor
Şirket, mağaza sayısını yıl sonuna kadar 2000’e çıkarmayı hedefliyor. Rakiplerinden farklı ve saldırgan bir pazarlama stratejisi izleyen UCZ, sokak aralarından sonra şimdi de semt pazarlarına inmeye hazırlanıyor. Edinilen bilgilere göre, şirket eski model tırları satın alarak semt pazarlarında satış yapmak için düğmeye bastı. İlk etapta 10 tane tır satın almayı planlayan yönetim, bu araçları hergün farklı bir pazara göndererek hem satış hem de markanın reklamını yapacak. Tır satış noktalarında gıda ve deterjan gibi temel ihtiyaç maddeleri satılacak.
Hedef 2015’te 5 bin mağaza
UCZ 2015 sonunda 5 bin satış noktasına ulaşarak, Türkiye’nin en yaygın marketi olmayı hedefliyor.
Şirket cirosunun 2.5 milyar lira civarında olacağı tahmin edilirken, çalışan sayısı da 12 bine ulaşacak. Şirket bu yıl açacağı toplam 1250 mağaza ile toplam 3200 kişiye istihdam sağlayacak.