Yatsının son rekâtına yetişen kişi ne yapmalı?
.
Vatan Haber
SORU: Yatsı namazının son rekâtında cemaate yetiştim ve hocayla birlikte kıldım. Sonra hoca selam verirken kalktım. Subhaneke, Euzu ve Fatiha’yı okudum. İkinci rekâtta oturdum. Tahiyyat’tan sonra kalktım. Son iki rekâtta Fatiha’dan sonra sure okumam gerekiyor mu? (Sevda Dayıoğlu)
CEVAP: 4 rekâtlı farzın son rekâtında cemaate yetişen kimse, imam selam verdikten sonra kalkar. Fatiha ve sure okuyup oturur. Tekrar kalkar yine Fatiha ve sure okur. 4. rekâtta ise sadece Fatiha okur. Çünkü son iki rekâtın birini imamla kıldı. Kalan bir rekât da kendisinin yalnız kıldığı son rekâttır. Yani kendi başına kıldığı son iki rekâtın ilkinde Fatiha ve sure, ikincisinde ise sadece Fatiha okur.
Eski bir şirk geleneği
OKURUM Dinçer Irmak, “Ölen kişiyi eşyasıyla birlikte gömmek dinimize uygun mu” diye soruyor. Cevabım şudur: Ölen kişiyi eşyasıyla birlikte gömmek eski şirk geleneklerindendir. Buna göz yuman imam ya aşağılanmaktan korkmuştur veya konuyu bilmediğinden susmuştur. İkinci ihtimal daha güçlüdür. İmam ses çıkarsa bile böyle olmasını isteyenler yine yapacaklardır. Çünkü onlar baskındır. Cenazeleri alkışlarla uğurlamak İslâm geleneğine uyar mı? Ama bunu yapıyorlar. İmamlar ne dese faydasız.
Evhama kapılmayın
SORU: Dövme, dinen yasak mı? Sekiz kez boy abdesti alsam da emin olamıyorum
CEVAP: Dövme İslâm geleneğinde hoş görülmemiştir. Ama abdeste veya boy abdestine mani değildir. Boy abdesti alırken titizlik göstermenize gerek yok. Önce abdest alır, sonra da duşun altında başınıza, sağ ve sol omzunuza su tutup bedeninizi ovarsınız. Bunu üç kez yaparsınız. Boy abdesti budur. 80 kere yapsan bir yararı olmaz. Böyle evhamlar içine düşmek doğru değildir. Peygamberin kolay dinini zorlaştırmaya kimsenin hakkı yoktur.
İlk ayetlerdeki harfler
SORU: Bazı surelerin ilk ayetlerindeki harflerin anlamı nedir? (Tuba Demircan)
CEVAP: Bu harfler dinleyenlerin dikkatini vahyedilen ayetlere çekme görevi yapar. Tıpkı telefon konuşması başında “alo” der gibi... İşte harflerin kısaca açıklaması budur.