Peygamberlerin masumluğu vahiyle ilgilidir
.
SORU: Bir yazınızda, “aynı zamanda yaşamış birden fazla peygamber var mı?” sorusuna verdiğiniz cevapta “Yusuf, babası ve kardeşleri aynı zamanda yaşamış peygamberlerdi” diyorsunuz. Bildiğim kadarıyla Hz. Yusuf’un kardeşleri peygamber değildi. Yanılıyor muyum? Ayrıca Hz. Yusuf’un kardeşleri, onu kuyuya atmakla ve babalarına, “Yusuf’u kurt yedi diyerek” yalan söylemekle günah işlemişlerdir. Oysa paygamberlerin masum yani günahsız olmaları gerekmiyor mu? (Can Ozan Yıldız)
CEVAP: Yusuf da kardeşleri de peygamberdi. Bunlar Yakup’un oğullarıdır. Yakup’un unvanı İsrail’dir. Yakup’un 12 oğlu, İsrailoğulları’nın 12 kabilesinin atasıdır. Bunlar peygamber kabul edilir. Ama Yusuf da dahil Yakup’un oğulları şeriat (yeni bir dinsel yasa düzeni) getirmiş peygamberler değillerdi. Yalnız vahiy veya ilham alan peygamberlerdi. Siz buna büyük din âlimleri de diyebilirsiniz. Yoksa bunlar yeni din getirmiş peygamberler değildi. Zaten Hz. Yakup da o ölçüde bir peygamber değildi. İbrahim yolunu devam ettiren bir büyük ermiş, bir büyük insandı. Büyük muhaddislerin asılsız kabul ettikleri fakat Razi gibi birçok tefsir bilgininin de doğru kabul ettiği bir hadise göre Peygamberimiz, İsrailoğulları arasında çıkmış olup da yeni din getirmemiş peygamberleri İslâm ulemasıyla eşit tutmuş, “Ümmetim âlimleri, İsrail-
oğulları’nın peygamberleri gibidir” (Razi, Tefsir, 8/302; Neysaburi, Tefsir: 1/264; Keşfu’l-Hafa: 2/64) buyurmuştur.
Kur’ân’da peygamberler hakkında “hiç günah işlemezler” diye bir nitelik yoktur. Tam tersine Hz. Adem’in yasak meyveden yediği, bu yüzden cennetten çıkarıldığı, Hz. Musa’nın adam öldürdüğü, Hz. Davud’un da açıkça belirtilmemekle beraber büyük bir hata işlediği ve benzeri olaylar anlatılır. Peygamberler de insandır. Onlar da yanılabilir, hata ve hatta günah işleyebilirler. Onların masumluğu insani olaylarla ilgili değil, vahiyle ilgilidir. Peygamberler, kendilerine gelen vahiy mesajını olduğu gibi tebliğ konusunda masumdurlar. Kendilerine gelen vahiylerde en ufak bir değişiklik yapmadan, çıkarlarına yontmadan olduğu gibi insanlara aktarırlar. İşte masumluk bununla ilgilidir.