Şampiy10
Magazin
Gündem

Neden ‘Deyiniz’ sözcüğü yok’

.

ABONE OL
Vatan Haber

SORU: Fatiha Suresi 6’ncı ayette, “Bizi doğru yola ilet” ifadesinden önce neden ‘deyiniz ki’ yok? Aynı sorum Bakara Suresi’nin son ayeti için de geçerlidir. Allah, kimseye gücünün üstünde bir şey teklif etmez. Herkesin kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır. “Rabbimiz, unutur ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma. Rabbimiz, bize bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Rabbimiz, bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme. Bizi affet, bizi bağışla, bize acı. Sen bizim mevlamız(sahibimiz, efendimiz)sin. Kafirler toplumuna karşı bize yardım eyle.” (Orhun Susam)

CEVAP: Yazdığınız ayet, dua ayetidir. Fatiha da duaların en güzelidir. Dua, kuldan Allah’a olur. “Bizi doğru yola ilet” bir dua, burada “deyiniz ki” dersek duanın üslubu bozulur. Dua formatına uygun düşmez. Her ayetin başına deyiniz sözcüğünün konulması da gerekmez. Biraz daha derin öğrenmek istiyorsanız “İslâm’da Güncel Tartışmalar” veya “Gerçek Din Bu” adlı kitaplarımı okuyun.



***




Namazda dua ayetleri Türkçe okunabilir mi?

SORU: Namazda Elhamı, İhlası, Felak ve Nas sureleriyle Ettayatü duasını Arapça Kur’ân’da yer alan dua ayetlerini Türkçe okuyorum. Örneğin, “Ey rabbimiz bize dünyada güzellik ver, ahirette de güzellik ver. Ve bizi ateş azabından koru.” Bazı kişiler “Namazda Arapça’dan başka dua okunmaz” diyor. Bu doğru olabilir mi? (Kazım Aslan)

CEVAP: Namazda Kur’ân okumak farzdır. Dua ve tesbihler ise sünnettir. Namaz sahih olacak kadar Kur’ân okuduktan sonra yazdığınız dua ayetlerini ve diğer dua ve tesbihlerini Türkçe de okuyabilirsiniz. Hangisi sizi daha çok etkiliyorsa makbul olan odur. O size, namazda Arapça’dan başka dille dua okunmaz diyenler bir delile dayanmadan, sadece önyargılarını söylüyorlar.

Tam tersine Kur’ân’a göre kişinin anlayacağı dille dua etmesi daha makbuldür. Çünkü Kur’ân, indiği toplumun anlaması için Arapça indirilmiştir. İbrahim Suresi’nin 4’üncü ayetinde Allah’ın her millete ancak o ulusun dilini konuşan peygamber gönderdiğini vurgulanmaktadır. Namazda manevi anlayış önemlidir. Siz eğer Türkçe’yi daha iyi anlıyor ve gönlünüzü o dualarla daha çok Allah’a açıyorsanız içinizden geldiği şekilde dua edin.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.