Kur’ân ırka değil insana değer verir
.
SORU: Peygamber Efendimiz Türk mü Arap mı? (Süleyman Yalçın/Hessen)
CEVAP: Kur’ân ırka önem vermez, insana değer verir. Arap’ın yabancıya yabancının Arap’a, siyahın beyaza beyazın siyaha bir üstünlüğü yoktur. Allah katında en üstün olan, Allah’a en çok bağlı olan ve O’nun buyruklarına uyandır. Allah insanları uyarmak üzere bir peygamber gönderecekti. Bu peygamberin ırkı önemli değil, mesajının içeriği önemlidir. Allah son peygamberini Arap ulusundan seçmiştir. Peygamber’in Arap olduğu, Kur’ân’ın açık ifadesiyle sabittir. İbrahim Suresi’nin 4’üncü ayetinde Allah’ın her ulusa kendi diliyle konuşan bir elçi gönderdiği, Fussilet Suresi’nin 44’üncü ayetinde Allah eğer Araplara yabancı dille mesaj göndermiş olsaydı hitap ettiği toplumun “Araplara yabancı dilde mesaj verilir mi” diye itiraz edecekleri, onun için Kur’ân’ın Arapça indirildiği Yusuf 2, Ra’d 37, Taha 113, Zümer 28, Fussilet 3, Şura 7, Zuhruf 3, Ahkaf 12’nci ayetlerde açıkça vurgulanmaktadır.
Kendi içlerinden bir elçi
Bakara 129’uncu ayette Hz. İbrahim’in Kabe’yi yaparken burada oturacak olan halka kendi içlerinden bir peygamber göndermesini Allah’tan istediği belirtilmektedir. Kur’ân’da, yazılı bir kitabı olmayan Araplar ümmi olarak tanımlanmaktadır. Ümmi, okuma yazma bilmeyen değil, yazılı bir kitabı bulunmayan, kültürleri ve dinleri şifahi geleneğe dayalı kimseler demektir. Cuma Suresi’nin 2’nci ayetinde Allah’ın ümmi olan Araplara kendi içlerinden bir elçi gönderdiği belirtilmektedir. Araf Suresi’nin 157’nci ayetinde Hz. Muhammed’in ümmi bir elçi olduğu belirtilmektedir. Tevbe Suresi’nin 128’inci ayetinde Arap ulusuna kendilerinden olan bir elçi gönderildiği vurgulanır. Hac Suresi’nin 78’inci ayetinde de Hz. İbrahim, Arapların atası olarak tanımlanmıştır.
Hz. İbrahim, büyük oğlu İsmail’i annesiyle birlikte Mekke’ye getirip yerleştirmiş, İsmail oranın yerli halkından olan Cürhüm Kabilesi’nden bir kızla evlenmiştir. İsmail ile bu kızdan türeyen çocuklar Arap ulusunun Kureyş Kabilesi’ni oluşturmuştur. Gerçi Kureyş Kabilesi’nin on yüzlerce yıl önceki atası İsmail, İbrani kökenli olsa da anası Cürhümlü idi. Yüzlerce yıl içinde yetişmiş olan Kureyş Kabilesi, tam halis Arap değilse de Arab-ı Müstarebe yani melez Arap’tı. Hz. İbrahim aynı zamanda İsrailoğulları’nın da atasıdır.