Kıldığınız namazlar manevi dünyanızda çiçekler yetiştirir
.
SORU: Öğle ve ikindi namazlarını iş yerinde, akşamla yatsıyı da evde cem ediyorum. Ancak iç huzurumu bir türlü yakalayamıyorum. Namazlarımı huzurlu kılmak için ne yapmalıyım? (Ülkü İncetürkmen)
CEVAP: Huzur bulmasanız da günlük namazlarınızı yine de kılınız. Çünkü huzur her zaman olmaz. O huzursuz dahi olsa kıldığınız namazların, vardığınız secdelerin manevi dünyanızda nasıl çiçekler yetiştirdiğini bilemezsiniz. Bazen yemeklerinizi de tat almadan, huzursuz yersiniz ama yine de o yemeklerin bedene yararı vardır. Hasta kişi zor yemek yer ancak yemezse sağlığı daha da bozulur. Namaz da ruhun gıdasıdır. Siz namazınızı kılın. Bırakırsanız büyük huzursuzluklara düşersiniz. Huzurlu kılmaya çalışın ama olmuyorsa varsın olmasın. Önemli olan Hakk’ın buyruğunu yerine getirmektir, ücret almak değil. Allah gönlünüze huzur versin.
‘Geçmişe göçüp kalma’
SORU: Kılmadığım namazları şimdi kıldığım her vakitte kılsam geriye dönük telafisi olur mu? (Muammer Baturay)
CEVAP: Kasten kılınmamış namazın yerine yapacağın tek şey vardır, tövbe edip Allah’tan af dilemek ve bundan sonra namazını muntazam kılmaktır. İbrahim Hakkı Hazretleri’nin dediği gibi: “Geçmişe göçüp kalma.” Kur’ân, “Allah geçmişi affetmiştir” buyurmaktadır. Namaz kılmak ruhu arındırma eylemidir. On yıl yıkanmasanız, sonra yıkanmaya başlasanız geçen on yıl içinde yıkanmamış bedeninizi o geçen yıllar yerine yıkar mısınız, yoksa bundan böyle yıkamaya dikkat mi edersiniz? İnsanın üstünde kalan günah kirleri gönülden tövbe edince silinir.
Önemli olan niyettir
Okurum Buket Akgüner, “hacca gidenlerin günahlarının hepsi affedilir mi?” diye soruyor. Cevabım şudur: Bu husus, giden hacının niyet ve ihlasına bağlıdır. Kimi var ki öyle bir Hakk’a sığınır, af diler ki Allah onun her günahını siler. Kimi var ki içi çıfıt kutusudur. Her şeyde çıkar gözetir. O da bin kez hac yapsa da içini düzeltmedikçe manası temizlenmez. Günahın affedilip edilmediği, insanın içindeki huzurla anlaşılır. İçi düzelmemiş insanı günahlar kuşatmış demektir.