Kadere inanan kederden uzak olur
.
SORU: Televizyonda izlediğim programa telefonla bağlanan bir bayan, ölen yakınları için sürekli ağladıklarını, bunun günah olup olmadığını sordu. Hoca, günah olmadığını söyledi. Doğru mu?
CEVAP: Ölenin arkasından ağlamak günah değil, dövünmek, saçı başı yolmak günahtır. Ayrıca ilk anda ağlamak insanın doğası gereğidir. Peygamberimiz de ölen oğlu için ağlamış, “Sen bize ağlamamamızı söylerken sen de ağlıyorsun” diyenlere, “Ben size ağlamayın demedim, dövünüp saçınızı başınızı yolmayın dedim” buyurmuştur.
Ancak sürekli ağlamak da bir çeşit Allah’ın takdirine isyan sayılır. Kadere inanan, kederden uzak olur. Hz. Ali, oğlunu kaybetmiş birini taziye ederken demiştir ki: “Eğer sabredersen üstünden kaza (Allah’ın takdiri) geçti, sabrına karşılık mecur olursun (sevap alırsın). Ama sızlanırsan yine kaza geçti (gideni geri getiremezsin) üstelik de mezur (günahkâr) olursun.”
‘Babama karşı öfke duymam günah mı?’
SORU: Babam 40 yıldır dayakla, küfürle, kötü sözle ve psikolojik baskıyla anneme işkence eden biri. Takdir edeceğiniz gibi biz de çok kötü çocukluk dönemi geçirdim. Şu an 28 yaşındayım. Annem felçli. Ama babam hâlâ işkencesine devam ediyor. Ona karşı çok öfkeliyim ve bazen bu öfkemi yüzüne karşı söylüyorum. Babama karşı böyle davranmam günaha girmeme sebep olur mu? (Z. Ç.)
CEVAP: Babanız eğer hasta annenize işkence yapıyorsa buna engel olmalısınız. Çünkü Peygamberimiz bir kötülük gören kişinin bunu eliyle değiştirmesini, bunu yapamazsa diliyle kınamasını, bunu da yapamazsa o eylemden içinden nefret etmesini emretmiştir. Göz göre göre babanızın, hasta annenize işkence yapması kabul edilemez. Buna engel olmanız gerekir ama babanızı incitmek de doğru bir davranış olmaz. Ona kızmadan, kötü söz söylemeden annenize yaptıklarınnın yanlış olduğunu anlatmaya çalışın.