Şampiy10
Magazin
Gündem

İftira en büyük günahlardandır

.

ABONE OL
Vatan Haber

SORU: Dinimizde iftiranın çok büyük günah olduğunu biliyorum. Kıyaslama yapmak gerekirse hangi günahla ölçülebilir? İftiraya uğrayan kişi, suçsuz olduğunu kanıtlamak için uğraş vermeli mi yoksa Allah’a mı havale etmeli? Hoca bir cuma vaazında, bilerek iki veya daha fazla üst üste cumaya gelmeyenlerin dinden çıkacağını ayrıca cumaya gelenlerin o hafta içinde işlediği günahların affedileceğini söyledi. Bunlar doğru mu? (Bora Yılmaz)

CEVAP: İftira en büyük günahlardan biridir. Kur’ân’da zina eylemiyle birlikte anıldığına göre zina gibi hatta daha da kötü bir günahtır. Çünkü zina iki kişi arasında geçen bir olayken iftira, başka insanları da birbirine düşürür. Bir kişi hakkında belki de ömür boyu bir kuşkunun uyanmasına yol açar. İmkânı varsa iftiraya uğrayan, gerçeği açıklamalı ki aleyhindeki kuşkular silinsin. Ayrıca iftiraya uğrayan kişi hakkında kötü zan besleyen, bu yüzden manen günah sahibi olanların bu zanlarından ve manevi sorumluluklarından kurtulmalarına vesile olsun. Ama dilerse iftira edeni Allah’a havale eder. Müfteri, er geç cezasını bulur.

Sözünü ispat edebilen kimse iftira etmemiş, doğru söylemiştir. Ama doğru söylese de birini topluma kötü tanıtmak veya biri hakkında kötü zan beslenmesine neden olmak günahtır. Bu dedikodudur. Müslüman insan dedikodu yapmaz, kimsenin kusurunu araştırmaz ve bu kusuru çevreye yaymaz. İftiradan uzak durur. İftira eden kişi eğer söylediğini ispatlayamazsa Kur’ân’a göre ona 80 değnek vurulur ve bir daha şahitliği kabul edilmez. Hocanın söylediği hadis rivayeti doğru değildir. Hadiste “dinden çıkar” ifadesi yoktur, yalnız üç cumayı özürsüz terk eden kişiye Peygamber’in beddua ettiği belirtilir. Bu söylemden maksat, Müslümanları cumaya teşviktir.

Dinin gereklerine uymayanın inancı zayıftır. Güçlü olsa, Allah’ın emrini tutmadığından dolayı Kur’ân’ın bildirdiği üzere cehenneme gideceğini bilse, dinin gereklerine uyar, zina etmez, yalan söylemez. Bu günahları işleyen kimsenin inancı, kendisini yasaklardan caydıracak ölçüde güçlü değildir. Kur’ân böyle bir inancı inanç saymaz. Mümin insan günde bir kez de olsa namaz kılmalı, cumaya gitmelidir. Eğer cumaya gelen kişi, camide tüm yaptıklarına içtenlikle tövbe ederse Allah onun geçmiş günahlarını bağışlar. Ancak yüzlerce kişinin hakkına tecavüz etmiş olan kimsenin öyle sadece “Tövbe ya Rab” demekle hemen tüm günahlarından temizleneceği kanaatinde değilim. Bunun için önce helallik alması gerekir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.