Hz. Ali’nin kitap yazdığına dair bir kanıt yok
.
SORU: Dördüncü Halife Hz. Ali kitap yazdı mı? Yazdıysa orijinal adı nedir? Bu kitabın günümüze kadar aynen muhafaza edilmiş olduğundan emin olabilir miyiz? Bunun Türkçeçevirisi var mı? (Ersoy Hazneci)
CEVAP: Hz. Ali’ye nispet edilen konuşmalar, hicri dördüncü asırda yaşamış olan, Ali
soyundan gelen Şeyh Radi’nin Nehcul-Belaga adlı eserinde toplanmıştır. Bu söz ve konuşmaların bir kısmı Hz. Ali’ye ait olsa bile çoğu yakıştırmadır. Hz. Ali’nin bizzat oturup kitap yazdığı hakkında kesin bir kanıt yoktur.
Zaten bilimsel de değildir. O zaman henüz insanlar kitap yazacak birikime sahip değillerdi. Dört halifenin hiçbirinin kendi kalemlerinden çıkan kitapları yoktur.
Ayrıca onlar, Kur’ân’dan başka yazılı bir kitap görmek istememişler, hatta bunu yasaklamışlar, bu yüzden hadislerin yazılmasına da razı olmamışlar, ancak şifahen (ağızdan) aktarılmasında sakınca görmemişlerdir. İki kez Kur’ân’ı Cem Etme Komisyonu‘nun başkanlığını yapan Zeyd ibn Sabit, Muaviye’nin huzurunda Hz. Peygamber’den bazı sözler nakletmiş, Muaviye katibine emir vererek Zeyd’in sözlerini yazdırmış ama Zeyd derhal yazılanları suyla yıkamış ve “Biz ancak ağızdan aktarabiliriz, yazılmasına müsaade yoktur” demiştir.
Hz. Ali’nin bazı şiirleri vardır ki, bunlar ona nispet edilen divanda biraraya getirilmiştir. Fakat bu divanı bizzat kendi kalemiyle yazdığı kanaatinde değilim. Onun söylemiş olduğu şiirler sonradan bir kitapta toplanmıştır.
Duygulandıran bir okur mektubu
SAYIN Hocam, üniversiteden yeni mezun oldum. 24 yaşındayım. Yıllardır yazılarınızı takip ediyor, eserlerinizden de elimden geldiğince feyz almaya çalışıyorum. 5 yıl önce size bir soru sormuştum. Sizin yaşınızdaki birinin soruma birkaç saat içerisinde hem de interneti kullanarak cevap vermesi bende hayranlık uyandırmıştı. O günden beri her yerde sizi bu yönünüzle de anlatıyorum. İnşallah daha uzun yıllar yazılarınızla benim gibi nice okurunuzu aydınlatacak, irşat edeceksiniz. Hem Türkiye’nin hem de İslâm âleminin buna ihtiyacı olduğu kanaatindeyim. Sohbetlerinizde bulunmak, bir küçük hisse kapabilmek isterdim. “Kişi, sevdikleriyle beraberdir.” Öyleyse nasılsa bir gün tanışacağız. Çalışmalarınızda kolaylık dilerim. (Ömer Faruk Yazıcıoğlu)
CEVAP: Saygılı tavrınız ve güzel sözleriniz beni duygulandırdı. Teşekkür eder, gözlerinden öperim. Mutluluğunuzun öteki dünyaya kadar uzanmasını yüce Allah’tan dilerim. Allah yar ve yardımcınız olsun Faruk Bey.