Fıkıhçılar yanlış hüküm vermiş
.
SORU: Kadınların cuma günleri öğlenamazını, erkeklerin camiden çıktıktan sonra kılmaları gerektiği söyleniyor.Kadınların cuma namazı kılmaları gerekir mi? Tek başlarına cuma namazıkılabilirler mi? (Serap Tuncer)
CEVAP: Erkek kadın her Müslümana cuma namazıfarzdır. Ama fıkıhçılar yani din uzmanları bu konuda kadınları ayırmışlardır. Ozamanki toplum şartları ve gelenekler onların böyle bir hüküm vermesine yolaçmıştır. Ama Kur’ân’da erkek kadın ayırımı yoktur.
Dileyen kadın, caminin bir bölümünde cumanamazı kılar. Ancak bugünkü düzenlemede kadınlara yer bulmak zordur. Cumanamazı ancak cemaatle kılınır. Eğer kadınlar cemaat oluşturacak kadar çokolursa yani 3-5 ve daha çok kadın bulunursa içlerinden biri imam olup cumanamazı kıldırabilir. Bu da olmazsa kadınlar evlerinde kendi başlarına öğlenamazı kılarlar. Cumaya gidemeyenlerin, o gün şehir içinde öğle namazınıcemaatle kılmaları tenzihen mekruhtur. Cuma namazı kılınmayan köy ve yaylalardaöğle namazını cemaatle kılmak mekruh değildir.
Bir özür dolayısıyla cuma namazınagidemeyenlerin, öğle namazını, cumanın kılınmasından sonraya bırakmalarısünnettir. Cuma namazı kılınmadan öğle namazını kılmak tenzihen mekruhtur.İmama teşehhüdde hatta sehiv secdesinde yetişen kimseler de cumaya yetişmişsayılır. Ezan ve ikamet, hazarda ve seferde farz namazların edası ve kazasıiçin erkeklere kuvvetli sünnettir. Cuma da farz namazlardandır. Cuma namazıkılınan yerlerde namaza yetişemeyenlerin, o günün öğle namazı için ezan vekamet okumaları mekruhtur.
Bid’at olan uygulamalar
SORU: Peygamberimizden sonra insanlar üçkandil kutlaması icat etti. Oysa Kur’ân’da sadece Kadir Gecesi’nin değerindensöz edilir. Kandil gecelerinin kutlanmadığı Arabistan’da acaba Kadir Gecesi demi kutlanmıyor?
CEVAP: Arabistan’da kandil diye bir şey kabuledilmez. Bunlar bid’at sayılır. Sadece Kadir Gecesi’nin önemi belirtilir. Amakutlama diye bir şey yoktur. Çünkü Peygamberimiz, Kadir Gecesi’nde çokça duaedilmesini buyurmuş ama bu geceye özgü bir ibadet koymamıştır. Peygamberimizher gecenin
yarısını veya üçte birini ibadetlegeçirirdi. Bizdeki kandil uygulamaları bid’attır. Ama bunlar büyük büyükâlimler (!) tarafından dinin en üst köşesine çıkarılmıştır .