Şampiy10
Magazin
Gündem

Emziren kadın oruç tutmakla yükümlü değil

.

ABONE OL
Vatan Haber

SORU: Çocuk doktoruyum. Özellikle Ramazan yaklaşırken bebeklerine mama tavsiye etmemi isteyen anneler gelmeye başlıyor. Bebekler büyükse yani ek gıdaya başlandıysa sorun olmuyor. Bunların arasında 1 aylık bir bebeğin annesi benden mama tavsiyesi istedi. Ona bebeğin anne sütüne ihtiyacı olduğunu, bebeği büyüdükten sonra oruç tutabileceğini söyledim. “O zamandan önce ölürsem ne olacak? Bu çocuk mu beni kurtaracak?” dedi. Allah emziren anneyi hoş görmez mi? Affetmez mi? Oruç tutacağım diye bebeği anne sütünden mahrum bırakmak günah değil mi? (Özlem Karabuda)

CEVAP: Hastalar, yolcular oruç tutmakla yükümlü değildir. Emzikli kadınlar da çocuklarını sağlıklı emzirebilmeleri için özürlü sayılırlar. Onlar iki yıllık emzirme süresinde oruçlarını yiyebilirler. Daha sonra kaza ederler. Emzikli durumda oruç tutmakla yükümlü olmadıkları için o durumda Allah göstermesin öldükleri takdirde sorumlu olmazlar. Çünkü o halde kendilerine oruç tutmak farz değildir. Yolda veya hastayken ölen kimse oruçtan sorumlu değildir. Emzikli kadınlar da böyledir. Oruç tutmakta zorlananlar ise bu durumları süreklilik arz ediyorsa oruç tutma yerine fidye verebilirler.

*****

‘U’ sesi mi ‘ü’ sesi mi?

SORU: Kur’ânı Kerim’de ötreyle yazılan ince harflerin u ve ü arası bir sesle okunması gerektiğini öğrenmiştim. Ona göre okumaya çalışıyordum. Fakat Kabe imamlarının u sesiyle kalın okunduklarını dinledim. “Yanlış mı okuyorum acaba” kaygısıyla bazı kişilere danıştım. İnternetten araştırdım. Farklı cevaplar aldım. Bazı kişiler “Arapça’da ü harfi yok, u diye oku”, bazıları da “Bütün ince harfleri u diye okursanız anlam farkı oluşur. Kesinlikle böyle okumayın” diyor. Arapça’da ‘kum’ ve ‘küm’ kelimelerinin farklı anlamlara geldiğini, böyle birçok kelime olduğunu söylüyorlar. Kabe imamlarının yanlış okuduğunu ifade edenler olduğu gibi “Türkler Arapça’yı Araplardan daha mı iyi biliyor ki bir tek bizde farklı okunuyor” diyenler de var. Bu konuda bana yardımcı olur musunuz? (Muammer Akvıran)

CEVAP: Arapça’da ‘ü’ sesi yoktur, u sesi vardır. ‘Leküm’ değil, ‘lekum’dur. U sesini
ü sesiyle okumak gerektiğini söyleyenler Arapça’yı bilmeyen, üç kelime Arapça konuşamayan kişilerdir. Onlara göre Kabe imamları yanlış okuyorlar. Öyle ya demek ki İngilizce’yi İngilizler değil de Türkler daha iyi konuşur ve telaffuz ederler. Türkçe’yi de Türkler yanlış telaffuz ediyorlar. Araplar Türkçe’yi daha iyi telaffuz ederler. Siz bir Arap’ın Türkçe konuştuğunu dinleyin de nasıl gülünç olduğunu görün. İşte ü sesiyle okumayı tavsiye edenler de aynı şekilde gülünç durumda olan insanlardır.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.