Ehl-i Beyt’in kimliği
.
SORU: Bir yazınızda “Sahabilerin dahi dereceleri vardı. İlk muhacirler, ilk ensar ve onlardan sonra gelenler. Herhalde Hz. Ebubekir veya Ali ile sıradan sahabiler bir değildir” demiştiniz. Hz. Ali’yi sahabi mi sayıyorsunuz? Birçok kitapta Peygamberin, amcasının oğlu Hz. Ali’yi Ehl-i Beyt’ten saydığını okudum. Bunlarda Ehl-i Beyt’ten olanlar 1- Peygamber efendimiz,
2- Hz. Ali, 3- Fatıma, 4- Hasan, 5- Hüseyin olarak yazılmıştı. Siz Hz. Ali’yi Ehl-i Beyt’ten saymıyor musunuz? Ehl-i Beyt’i kimler oluşturuyor? (Feyyaz Kantarcı)
CEVAP: Sahabi, Hz. Peygamber’in yanında olan, onu gören ve inanan arkadaşları demektir. Peygamber’i görüp ona inanan ve onunla beraber bulunan tüm Müslümanlara sahabi denir. Hz. Ali’nin Ehl-i Beyt’ten olması, sahabi olmasına engel midir ki böyle bir şey düşünebiliyorsunuz? Gelelim Ehl-i Beyt’in kimliğine... Ahzab Suresi 33’üncü ayette, “Ey ev halkı, Allah sizden kiri gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor” buyuruluyor. Bu ayet, önceki ayetlerin bağlamı içindedir. Konu Peygamber hanımlarının ahlak ve davranışlarıyla ilgilidir. Daha önce Peygamber hanımlarına, kendilerinin sıradan kadınlar gibi olmadıkları anımsatılır. Bundan dolayı davranışlarına dikkat etmeleri, daima ağırbaşlı hareket etmeleri öğütlenir ve devamında onlara buyurulur ki:
En uygun görüş hangisi?
“Namazı kılın, zekâtı verin, Allah’a ve Resulüne itaat edin. Ey Ehl-i Beyt (ey peygamberin ev halkı), Allah sizden, kiri gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor. Evlerinizde okunan Allah ayetlerini ve hikmeti hatırlayın. Şüphesiz Allah latiftir, haber alandır” (Ahzab: 33-34). Burada “Ehl-i Beyt” yani ev halkı tabiriyle Peygamber’in hanımlarının kastedildiği gayet açıktır. Çünkü ayetlerin konusu onlardır. Yukarıdan beri hitap onlaradır. Ayetlerin devamında da yine onlara, evlerinde okunan ayetlerin ve hikmetin değerini bilmeleri hatırlatılıyor. Elbette Peygamberimizin kızları, çocukları onun Ehl-i Beyti’dir. Bu hususta en uygun görüş şudur: Allah Elçisi’nin evladı, eşleri, torunları Hasan ve Hüseyin, damadı Hz. Ali onun Ehl-i Beyti’dir. Küçüklüğünden beri Peygamber’in yanında büyüyen ve onun amcasının oğlu, en sevdiği kızı Fatıma’nın kocası olan Hz. Ali de Peygamber’in Ehl-i Beyti’ndendir. İbn Kesir’in dediği gibi hem zevceleri hem de yakın akrabası Ehl-i Beyti’ndendir.