Duaları hissederek ve gönülden okuyun
.
Okurum Gülay Başkan, cevşen duası olup olmadığını soruyor. Cevabım şudur: Cevşen, “bir tür zırh, savaş elbisesi” anlamına gelir. Sünni kaynaklarında bulunmayan bu dua demeti, Şiilerce çok değer verilen dört kitapta Ehl-i Beyt yoluyla Hz. Peygamber’e dayandırılmıştır. Aslında cevşen-i kebir (büyük cevşen) ve cevşen-i sagir (küçük cevşen) adıyla bilinen, metinleri farklı iki dua demeti vardır. Cevşen-i kebir daha meşhurdur ve “cevşen” denince önce akla bu gelir. Şiilerce muteber dört kitapta “Cevşeni okuyan, dört ilahi kitabı okumuş gibi olur, bunu okuyan asla cehenneme girmez” veya “Üzerinde cevşen yazılı kefenle gömülen kişi kabir azabı görmez” gibi abartılı ve tevhide aykırı iddialar asla Peygamber’in sözü olamaz. Kişi öyle bir dua okumakla azaptan kurtulamaz. Kurtulmak için ruhun arınması gerekir. Ayrıca muskacılığa yönlendiren bu tür ifadeler tevhit inancıyla da bağdaşmaz. Hz. Peygamber döneminde asla herhangi birinin kefenine bir yazı yazılmamıştır. Yazı veya dua yazılı kefen de insanı kurtarmaz. Ancak Allah’a arı duru gönül götüren ruh kurtulur.
Kanaatime göre cevşen, Peygamberimizin okuduğu veya söylediği bir dua olmamakla beraber Allah’a kulluğu güzel ve şiirsel bir üslupla dillendiren bir duadır. Her duanın Hz. Peygamber’e dayanmış olması da şart değildir. Peygamberimizden sonra nice büyük, salih insanların düzenledikleri dualar vardır. İşte cevşen de onlardan biridir. Dinin ruhuna uygun her dua gibi cevşeni okumakta da elbette sevap ve yarar vardır. Ancak şu kadar sayıda okumak şartı yoktur. Dualarda önemli olan, belli sayıda okunması değil gönülden, hissederek okunmasıdır.
Şahitsiz nikâh olmaz
SORU: Amerika’da yaşıyorum. Burada Müslüman bir kızla tanıştım. Evlenme istiyoruz. Ama ailelerimiz buna karşı çıkıyor. Eğer resmi nikâh yapıp bunu ailelerimize iletmezsek sakıncası var mı? (Ahmet A. Tekin)
CEVAP: Nikâh açıklık ister. Bu nedenle nikâhta en az iki şahidin bulunması şart koşulmuştur. Erkek için bir sorun yok ama kız için velinin izni olmadan nikâh geçerli olmaz. Benim kanaatime göre kızın ailesinin bu durumdan haberdar olması gerekir. Hanefi mezhebi dışındaki mezhepler bunu şart koşarlar. Şahitsiz yani gizli nikâh caiz değildir.