Din Allah’ın rahmet kapısıdır
.
SORU: Tarikatçı bir akrabam, “Kur’ân’ı Türkçe okursan sevap alamazsın. Müzik dinlersen günahkâr olursun. Sen kendine ‘ben akıllıyım’ dersen cehenneme gidersin” diyerek beni korkuttu. Bu yüzden bayramlarda ve tatillerde çok sevdiğim anneannem ve dedemin ziyaretlerine, onunla karşılaşırım diye gidemiyorum. Akraba ziyareti yapamadığım için günah mı işliyorum? (Pınar Görgün)
CEVAP: Maalesef bazı gruplar, uydurulan yalanları insanlara yutturuyor ve onları cehennemle korkutup dinden nefret ettirir hale getiriyorlar. Akrabanı ziyaret et ama
o tür sözlere kulak asma. Müzik dinlemek günah değildir. Kur’ân okumak, anlamak içindir. Türkçe Kur’ân okumak sevaptır. Niçin günah olsun? Din, Kur’ân’ın anlattıklarıdır. Korkulacak bir şey değildir. Allah’ın rahmet kapısı olan din, herkese açıktır.
Malı hibe etmek caiz
SORU: Kayınvalidemin bir dairesi var. İki çocuğundan biri yurt dışında yaşıyor ve yabancı bir bayanla evli. Türkiye’de boşandığı eşinden üç çocuğu var. Kayınvalidem sağlığında bu evin yarı hissesini üç torununa vermek istiyor. Ancak bunun dinen sakıncalı olduğunu düşünüyor. Ne yapması gerekir?
CEVAP: Kişi, sağlığında malını istediği gibi tasarruf hakkına sahiptir. İsterse malının tümünü bir kuruma bağışlar veya bir kişiye hibe eder. Bunda hiçbir günah yoktur. Ancak çocukları arasında ayırım yapmanın yanlış olduğuna dair bir hadis rivayet edilir. Bu bakımdan çocuklar arasında ayırım yapmak kuşkuludur. Fakat Kur’ân’da böyle bir yasak yoktur ve İslâm hukukuna göre de hibe caizdir. Özellikle babalarının terk ettiği o üç çocuğa yardımcı olmak da güzel bir şeydir. Tabii ki seçim kendisine aittir.
Sabah namazı vakti
SORU: Sabah, öğle ve akşam namazları için aradan 45 dakika geçmeden kılınmayacağını söylüyorlar. Bu doğru mu?
CEVAP: Sabah namazının asıl vakti şafakla güneş doğumu arasıdır. Ama bu vakitte kılamayan, güneş doğduktan sonra da kılabilir. Bana göre falan böyle yapıyormuş gibi bir nedenle namaz kılmak mekruh olamaz. Allah’ı anmanın mekruh olduğu bir zaman olamaz. Siz namazınızı kılın. Allah kişinin gönlüne bakar. Namaz, Allah ile iletişim kurmaktır. Bunu yapabiliyorsanız ne mutlu size