“Deri seccade üzerinde namaz kılmak caiz mi?”
.
SORU: Biz çeşitli hayvan derileri (koyun, keçi ve dana) işleyen ve bunlardan halı üreten bir kuruluşuz. Ürünlerimizi Bahreyn’e pazarlamak için oradaki bir Türk yetkiliden yardım istedik. Ondan bize gelen yanıt şu oldu: “Hayvan derileri üzerinde namaz kılmak caiz olmadığı için ürünlerinizi buralarda satmak mümkün değildir.” Bu düşünce muhtemelen müşterilere aitti. Gerçekten deri seccade üzerinde namaz kılınmaz mı? (Meşinciler)
CEVAP: Tabaklanmış hayvan derisi üzerinde namaz kılınır. Esasen hayvan derisi temizdir fakat deri tabaklanmazsa kokar, pis olur. Yani tabaklanmış deri temizdir, onun üzerine secde yapılır. Eskiden özellikle kurban derileri tabaklanıp namaz seccadesi yapılırdı. Yalnız domuz derisi tabak yapılsa da pistir, onun üzerine secde yapılmaz. Çünkü Kur’ân, domuzun rics (pis) olduğunu vurgulamıştır (Maide Suresi: 3). Bahreyn’de deri üzerinde namaz kılınmaz diyen alıcılar Şii mezhebinden olabilir. Onlara göre sadece toprak ve topraktan biten maddeler üzerine secde edilebilir.
Onun için onlar, yanlarında topraktan yapılıp pişirilmiş, cepte taşınan, “türbe” dedikleri yuvarlak bir madde üzerine secde eder, alınlarını onun üstüne veya bir yaprak, hasır üstüne koyarlar. Doğrudan halı üzerine koymazlar. Bahreyn’de Şiiler çoktur. Hayvan derisinden elbise yapmak, bunlardan para kazanmak da pek hoş bir şey değildir. Çünkü o elbiseleri yapmak için ne kadar hayvan kesiliyor. Bir kürk için kaç sansar, kaç tilki öldürülüyor? Onların da bizim gibi yaşama hakları yok mu? Zorunlu ihtiyaç için hayvan kesilebilir. Ama elbise yapacak bu kadar malzeme varken niçin hayvan derisi? Bu elbiseleri gösteriş için giyiyorlar. Ben o hayvanların, mahşerde haklarını isteyecekleri kanaatindeyim. Bu benim düşüncemdir.
Namazda sesli okuma
SORU: Sesli okuduğum zamanlar namaza daha iyi konsantre olduğumu fark ediyorum. Bunun bir sakıncası var mı?
CEVAP: Eğer sesli okumak sizin konsantrasyonunuza yardımcı oluyorsa öyle yapmaya devam edin. Ancak öğleyle ikindi namazlarında kendiniz işiteceğiniz bir sesle okumanız akşam, yatsı ve sabah namazlarını da camide imamın okuduğu gibi yüksek sesle okumanız daha uygundur.