Cüneyd-i Bağdadi “ariflerin sultanı” olarak tanımlanır
.
Şimdiye kadar 26 dini eser yayınlamış olan Dr. H. A., “Yolumuz Cüneyd-i Bağdadi’ye düştü. Sizin Cüneyd’le ilgili kitabınızı okudum. Edebiyat âleminde ‘cübbemin içerisinde Allah’tan başkası yoktur’ sözü Cüneyd’e ait olarak bilinir. Siz, kitabınızda bu sözü Bayezid-i Bestami’ye ait olarak göstermişsiniz. Gerçekte kime ait” diye soruyor. Kendinise cevabım şudur: Cüneyd-i Bağdadi Hazretleri, büyük bir alim ve din kurallarına çok titiz bir insandır. Ondan bu tür şathlar yani tutarsız ve aşırı sözler çıkmamıştır. O, ariflerin sultanı olarak tanımlanır. Bahsettiğiniz söz, Bayezid hakkında rivayet edilir. Ama gerçekten onun bu sözü söyleyip söylemediği de kesin değildir. Fakat tasavvufi eserlerde bu söz ona yakıştırılır.
Önyargılar insanların gönül gözünü kapatıyor
SORU: Siz abdest almayı şöyle tarif ediyorsunuz: “Eller, yüz ve dirseklere kadar olan kol yıkanır. Başın dörtte biriyle ayaklar mesh edilir.” Diğer mealler ise “Ayaklar da yıkanır” diyor. Hangisinini doğru olduğunu belirtir misiniz? (Yavuz Karaman)
CEVAP: Bu konuyu birçok kez yazdım. “Soru ve Cevaplarla İslâm” ve “1001 Soruda İslâm” adlı eserlerime bakın. Abdestte ayakların yıkanacağını söyleyen tüm mealler yanlıştır, çarpıtmadır. Müfessirlerin imamı İmam-ı Taberi ve yine büyük müfessir Kasimi, Kur’ân’ın çıplak ayakların mesh edilmesini emrettiğini açıklıkla belirtmektedirler. Daha ne yazayım. İnsanlar bir kere önyargıya kapıldılar mı egoları onu değiştirmelerine müsaade etmez. Önyargıları din olur. Gönül gözlerini kapatır.
İmayla namaz kılınır mı?
SORU: Zorunlu olduğumuz durumlarda teyemmüm edip namazı gözümüzle veya içimizden gizlice kılmamız dinimize göre mümkün olabilir mi? (Göker Önen)
CEVAP: Namaz kılmanın engellendiği yerde yani zorunlu durumlarda teyemmüm edip imayla namaz kılınabilir. Göz ucuyla değil, başı ve beli biraz eğerek rükû, biraz daha eğerek secde yapılır. Zorunlu durumlarda böyle namaz kılınabilir.