Cuma namazı kimlere farzdır?
.
SORU: Çalıştığım için cuma namazlarına gidemiyorum. Bunun günahı var mı? Ancak şunu da söyleyeyim, beş vakit namazımı kılıyorum. (Mesut Pehlivan)
CEVAP: Cuma namazının farz olması için özgür ve serbest olmak, mukim olmak, sağlıklı olmak, görme özürlü veya sakat olmamak, namaza gitmeye engel bir özrü bulunmamak gerekir. İşçi ve memur eğer amirleri cumaya gitmelerine müsaade etmiyorsa özgür sayılmadıkları için onlara cuma namazı farz değildir. Cuma namazı tam özgürlük sahiplerine farzdır. İşçi ve memur vaktini işverene satmış olduğundan mesai saatinde tam özgürlük içinde değildir. Bu bakımdan hastabakıcının, doktorun, yolcunun, işçinin ve benzeri kişilerin cuma namazına gitmemelerinden ötürü bir sorumluluk yoktur. Onlar cuma namazı yerine öğle namazını kılarlar.
Amaç yoksulu ezmemek
SORU: Bankadaki param bana üç ay içinde bir miktar faiz getirdi. Bu para dinimiz açısından sakıncalı mı? (Onur Ünver)
CEVAP: Bankanın verdiği yasal faizin, dar gelirliye haram olduğu kanısında değilim. Çünkü banka fakir değildir. Sizin paranızdan para kazanır. Yalnız yoksul olan kişiye verilen ödünçten alınan enflasyon üzerindeki fazlalık, yani reel faiz haramdır. Maksat yoksulu ezmemektir. Banka yoksul mu ki sizin paranızdan para kazanırken siz onun kazancından bir miktar almakla haram işlemiş olasınız? Bu konuyu çok yazdım. İsterseniz eski yazılarıma bakın.
Günahkârlar cezalandırılır
ADANA’DAN yazan okurum Hasan Açık, “Kimler cehenneme gider?” diye soruyor. Cevabım şudur: Dini ne olursa olsun günahkâr insan cezalandırılır. Ahiretin cezaevi cehennemdir. Cehenneme gidenlerin din hanesine bakmıyorlar, ruhuna kaydedilmiş olan eylemlerinin kötülüğüne bakıyorlar. Kur’ân buyurur ki: “Evet kim bir günah kazanır da suçu kendisini kuşatmış olursa işte onlar, ateş halkıdır, orada sürekli kalacaklardır” (Bakara: 81). Ama kim olursa olsun, ruh arınıp olgunlaşıncaya kadar cehennemde kalır, sonra çıkar. Her ruhun arınma süresi farklıdır. O, Allah’ın takdirine bağlıdır.