Bu gece Berat Kandili
.
İslâm âleminde bu gece Berat Kandili olarak değerlendirilir. Şevkani, Hz. Ayşe’ye dayandırılan, “Şaban’ın orta gecesi Allah en yakın göğe iner, Kelb Kabilesi’nin koyunlarının tüyünden daha çok insanı bağışlar” şeklindeki Tirmizi hadisinin zayıf ve kopuk olduğunu söylüyor. Esasen Allah’ın seher vakti en yakın göğe inip yani kullarına çok yaklaşıp kendisine yönelenleri, mağfiret dileyenleri bağışlayacağını söylediğine dair bir hadis vardır ama bu olay, belli geceye özgü değildir. Yüce Allah, özellikle seher vakitlerinde kendisine yalvaranları daha çok bağışlar. Zaten bu husus, “Gerçekten gece kalk(ıp ibadet et)mek daha oturaklı ve (geceleyin) söz (dua) daha etkilidir” Müzzemmil: 6.) ayetinde de vurgulanmıştır. Amaç da kulları gece ibadetine yöneltmektir.
Ancak Regaip, Miraç ve Berat gecelerine ait özel namazlardan söz eden rivayetlerin hepsi uydurmadır. Güya Peygamber, Hz. Ali’ye “Ey Ali, kim Şaban’ın orta gecesinde yüz rekât namaz kılar da her rekâtta Fatiha’dan sonra on kere ‘kul-huvallahu ehad’ okursa Allah onun her dileğini yapar” demiş. Aklı olan herkesin bu sözlerin uydurma olduğunu derhal anlayacağını belirten Şevkani, kandil geceleri denilen bazı gecelerde şöyle namaz kılınacağı, şu kadar tekbir ve tespih getirileceği hakkındaki rivayetlerin de uydurma olduğunu söyler.
Her mümin istediği zaman istediği kadar ibadet edebilir. Hiç kimse ibadetten men edilemez. Ancak dinde olmayan şeyleri dine sokup dinin sadeliğini bozmak yasaktır. Bu, iyi niyetle de yapılsa sonunda dinin ve Müslümanların aleyhinedir. Bundan dolayı, “Elçi neyi verdiyse onu alın, sizi neden men ettiyse ondan sakının” (Haşr Suresi: 7) ayetinin emri üzere Peygamber’in getirdiği dini, bid’atlardan (katmalardan) uzak tutup onun sadeliğini korumak her Müslüman’ın görevidir. Ne Kur’ân’da ne de sünnette Miraç, Regaip ve Berat gecelerini kutlama diye bir şey yoktur. Bunları özel ibadetlerle kutlamak, büyük bilginler tarafından bid’at sayılmıştır. Bid’at olan bu gecelerde daha çok ibadet etmek değil, bir takım özel namazlar kılmak, ibadetler yapmaktır. Buhari ve Müslim’in “Sahih”lerinde, Hz. Ayşe’den rivayet edildiğine göre Peygamber şöyle buyurmuştur: “Kim dinimizden olmayan bir şeyi ortaya çıkarırsa, o yaptığı iş reddedilir, kabul edilmez.”