Şampiy10
Magazin
Gündem

Bilgiyi suç saymak ilkelliktir

.

ABONE OL
Vatan Haber

* Dünden devam

Gerek M. Hamdi Yazır’ın eserinde gerekse cumhuriyet döneminde, İslâm Hukuku ile ilgili olarak yayınlanmış eserlerde İslâm Miras Hukuku anlatılmaktadır. Ne Atatürk, ne de herhangi bir yetkili, “Siz niçin bu kitaplarda İslâm Miras Hukuku’nu anlatıyorsunuz?” dememiş, Diyanet’e de hiçbir siyasi müdahale yapılmamıştır. Türkiye’de ilk defa 1949’da Ankara Üniversitesi’ne bağlı olarak İlahiyat Fakültesi kurulmuştur. O zamandan beri bu fakültede ve şimdi sayıları 20’ye varan İlahiyat fakültelerimizde tefsir, hadis ve İslâm Hukuku ana bilim dalı dersi olarak okutulmaktadır. Niçin okutulur? Bilgi olarak. Yoksa burada öğrenilen bilgiler uygulansın diye değil. Bilgi her yerde serbesttir. Amerikan ve Avrupa üniversitelerinde de İslâmiyat dersleri vardır. Prof. Schacht çok değerli bir İslâm Hukuku uzmanıydı ki ben de öğrenciliğim sırasında bu zatın bir konferansını dinlemiştim. İngiltere’de Montgomery Watt değerli bir İslamiyatçı’dır. Şimdi Avrupa’da yeni yeni İslâm bilimleri uzmanları yetişmektedir.

Üç-dört yıl önce Frankfurt Üniversitesi bünyesinde, Diyanet’in de katkılarıyla bir İlahiyat Fakültesi açılmıştır. Benim talebem olan Prof. Dr. Abdullah Takım bu fakültede hocalık yapmaktadır. Ben de Avrupa’da özel bir üniversitede tefsir dersi okutmuştum. Hollanda’da ne bir basın mensubu, ne de bir siyasetçi üniversitelerde verilen bilgilere müdahale etmez. Suç olan, bilgi vermek veya öğretmek değil, mevcut rejime eylemli müdahalede bulunmaktır. Diyanet’in bastırdığı tefsirlerde miras ayetleri açıklandığı gibi Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 30 yıldan beri yayınlanmakta olan İslâm Ansiklopedisi’nde de İslâm Hukuku’nun çeşitli safhaları açıklanır.

Bilginin suç sayıldığı bir yer, hele medeni bir ülke düşünülemez. Bilgiye tahammülsüzlük ilkelliktir. On yıldan fazla bir zaman önce de Milliyet Gazetesi, 6 ciltlik Kur’ân-ı Kerîm tefsirimi bastırıp okurlarına dağıttı. Daha sonra iki kez yazmış olduğum Kur’ân-ı Kerîm’in çevirisi yine Milliyet tarafından dağıtıldı. Vatan Gazetesi’nin kuruluşundan beri yazı yazıyorum. Gazete, her yıl benim bir iki kitabımı promosyon olarak bastırıp okurlarına dağıttı. Bunlardan birisi üç ciltlik Kur’ân-ı Kerîm Tefsiri, diğeri de Kur’ân-ı Kerîm Meali’dir. Kur’ân-ı Kerîm Tefsiri’nde Nisa Suresi’nin Miras Hukuku ile ilgili 11-12’nci ayetleri, şimdi saldırılara hedef yapılan yazımdan daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Demek ki gazete bunları yayınlamakla suç işlemiş, Diyanet tefsir yayınlamakla suç işlemiştir (!)

* Devam edecek

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.