Beş vakit namazın farziyeti sorunu
.
DÜNDEN DEVAM
Miraç hakkındaki rivayet, bir rüya olarak anlatılmakla beraber içinde akıl ve mantığın alamayacağı çelişkiler, tutarsızlıklar vardır. Bu rivayette 50 vakit namazın farz kılındığı fakat Peygamber geri dönerken rastladığı Musa’nın, ona bu kadar namazın çok olduğunu söylediği ve Hz. Peygamber’in birkaç kez Allah’a geri dönmesiyle namazın 5 vakte indirildiği ifade edilir. Beş vakit namazın Miraç’ta farz kılındığı rivâyeti ne kadar çürük ve mantık dışı olsa da her Miraç Kandili’nde vaizlerimiz ve hatiplerimiz bunu böyle anlatıp dururlar. Rivayette olayın peygamberlikten önce görülen bir rüya olduğu anlatılır.
Mantık kabul etmez
Henüz Peygamberlik gelmeden önce namazın farz olması söz konusu olamaz. Allah’ın emrettiği bir şeye, Musa gibi yüce bir Peygamber’in karşı beyanda bulunması da kabul edilemez. Ruhani âleme yücelirken normal fiziksel düşüncesini ve yetilerini tamamen ilahi irade içinde eritmiş, beşeri varlığından geçmiş olan Hz. Muhammed’in beşer düzeyinde imiş gibi âdeta Allah ile pazarlığa girmesi de akıl ve mantığın kabul edeceği bir şey değildir. Kur’ân’da yüce Allah, “Benim katımda söz değiştirilmez” (Kaf: 29) buyurduğuna göre Allah, emrettiği bir şeyi daha tebliğ edilmeden geri almaz, değiştirmez. Zaten değiştireceği bir şeyi de emretmez. İlahi emirler Kur’ân vahyi ile sabit olur. İsra: 78-79, Hud: 114. ayetlerde namaz için üç vakit belirlenmiştir: Gündüzün iki ucu (sabah akşam) ve gecenin bir kısmı. Ayrıca Miraç olayının zamanı da kesin belli değildir.
Surelerde işaretleri var
Özetle: Peygamberimiz, içinden taşan ilahi feyzin etkisiyle geceleyin kalkıp Mescid-i Aksa’ya gelmiş ve oradaki bir ağacın yanında tarifi mümkün olmayan, lezzetine doyulmaz ruhani haller görmüştür. Miraç, manevi bir yükselmedir. Arınmış olan yüce ruhlar böyle yüceler âlemine yükselirler. Kuşkusuz Hz. Muhammed (selam ona) bu ruhların en arınmışı, en yücesidir. Ve kanaatimize göre bu manevi yükselme olayı da sadece bir kez değil birkaç kez vuku bulmuştur. Tekvir ve Necm surelerinde bunun işaretleri vardır.
YARIN: Miraç kutlamasının dini hükmü