Yılbaşı klasiği VİYANA!
.
Yılbaşında nereye gidelim diye düşünüp hala karar vermemiş olanlar için sokaklarına taşan yeni yıl çoşkusunu keyifle yaşayacağınız Viyana’daydım geçen hafta. Hem güzel bir yılbaşı tatili yapabilir hem de coşkuyu yaşayabilirsiniz.
Viyana’ya ilk geldiğimde hislerim şöyle olmuştu: Alman kültürünü yaşayan hiçbir şehir size aristokrasiyi Viyana kadar hissettiremez, aynı şekilde hiçbir şehir size sanatı ve klasik müziği günlük hayatın içinde bu kadar yalın ve doğal bir şekilde sunamaz. Tarih ve sanat kokan kentte sadece 1,5 milyonun üzerinde insan yaşıyor. Kentle özdeşleşen Tuna nehri merkezin biraz doğusundan akmasına karşın Tuna kanalı şehrin tüm merkezini katediyor. MS 1’inci yüzyılda bir Roma garnizonu haline gelen Viyana 13’ncü yüzyılda Habsburg hakimiyeti altına girerek aristokrat kimliğinin ilk oluşumlarını başlatmış.
BAŞKENTİ KEŞFETMEK
- Rönesans Viyana’sı mı?
15’nci yüzyılda 1. Maximilian, şehri önemli bir sanat merkezi haline getirmiş. Hofburg’daki Schweizertor Rönesans Viyana’sının ayakta kalan en renkli eseridir. Burası Hofburg Saray kompleksinin anıtsal giriş kapısıdır.
- Barok Viyana mı?
1683’teki Osmanlı kuşatmasının ardından şehir rahatladı ve genişlemeye başladı. 4’üncü Karl döneminde Karlskirche ve Belvedere Sarayı, ayrıca Türk seferinin kahramanı sayılan prens Eugene için muhteşem bir kışlık saray inşa edildi.
- Schonbrunn Sarayı’nı görün
Maria Theresa’nın uzun saltanatı Schonbrunn sarayı tamamlandı ve ardından bu saray Avrupa’nın müzik merkezi haline geldi.
- Ringstarsse Viyana’sı mı?
İmparator Franz Joseph şehrin surlarını yıkarak, Ringstrasse’yi ve üzerine değisik saray ve binalari inşa ettirerek şehrin tarihindeki unutulmaz yerini aldı. Avrupa’nın en güzelleri doğa tarihi müzesi ve sanat tarihi müzesi şehre kazandırıldı.
GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLER
Sigmund Freud’un evi: Freud’un 1891’den 1938’e kadar yaşadığı ev gezilebiliyor.
Hofburg Sarayı: 20’den fazla odası var. Franz Joseph’in ve kraliçe Elisabeth’in tören salonları ve ikametgahları da burada.
Schönbrunn Sarayı: Versailles Sarayı’na rakip olarak yapılan bu saray mutlaka gezilmeli.
Belvedere Sarayı: Prens Eugene’in yazlık sarayiı ayrıca da bahçeleriyle ünlü.
Figarohaus: Mozart 1784‘ten 1787’ye kadar bu barok binada yaşadı ve ünlü eseri Figaro’nun Düğünü’nü burada besteledi.
Sanat Tarihi Müzesi: Ringstrasse üzerinde doğa tarihi müzesi karşısında yer alıyor.
NE YENİR?
Viyana’ya gelip Wiener Schnitzel yemeden dönmek olmaz. Dana veya domuz eti dilimlerinin galeta ununa bulanarak tereyağında kızartılmasıyla pişirilen yemeği en iyi tadabileceğiniz yer Figlmüller.