Kutsal ve gizli orman: Singinawa
Hindistan´da büyülü bir orman
Hindistan’da bulunan Kanha Milli Parkı, kaplan görmek isteyenler için ideal yerlerden biri. Öncelikle kaplan görmek ama yanı sıra Kanha Milli Parkı’nın atmosferini de hissedebilmek için Singinawa Jungle Lodge’a gitmeye karar verdim. Bu kampı seçmem hiç de tesadüf değildi. Evet Singinawa, Kanha Milli Parkı yakınındaki en güzel kamp, sunduğu kaliteli hizmet ve eşsiz atmosfer de cabası ama benim burayı seçmemin tek nedeni kampın sahibi ve işletmecisi Nanda Rana ve eşi Latika’dır. Çünkü tam 15 yıl önce Nanda bana rehberlik yapmış ve Hindistan’da ilk kaplan fotoğraflarımı çekmemi sağlamıştı. Nanda Nepal Kraliyet ailesi mensubu. Bence yeryüzündeki özel insanlardan. Yıllardır Hindistan’da yaşar ve tüm yaşamını kaplan peşinde geçirmiştir. Ben tanıdığım zaman nişanlısı olan Latika, şu an Nanda ile evli ve Oxford’da kaplanlar ile ilgili doktora yapmış tek kadın. Nanda Nepal kraliyet ailesi prensi ve Latika’da bir prenses olarak tüm zamanlarını kaplanlar için ayıran iki özel insan. Singinawa kampının sahibi olan bu iki insanı tanımak için bile Türkiye’den Hindistan’a gitmeye değer.
Onların hayatları ancak kitap olsa anlatılabilir
Şimdilerde ise Nanda, kutsal ve gizli orman anlamına gelen Singinawa kampta her akşam, kaplanlar ile ilgili belgeselleri ve onların fotoğraflarını konuklarına göstererek, kaplanlar ile ilgili bilgi veriyor. Nanda profesyonel fotoğrafçılardan çok daha geniş bir kaplan fotoğrafları arşivine sahip ve bence şu anda kaplan fotoğrafları açısından dünyanın en zengin arşivi kendisinde bulunuyor. Nanda ve Latika ile ilgili bir yazı yazmak çok zor. Kitap olsa ancak anlatılabilir onların hayatları. Fazla uzatmadan son olarak şunu eklemeliyim ki, Latika ne kadar dinleyen biri ise Nanda ise o kadar anlatan biri. Nanda konuşmaya başlayınca anlatacakları bitmiyor. Ama hiç susmayan bu adam size kaplanlara ilişkin öyle yaşanmışlıkları ve deneyimleri aktarıyor ki, kendinizi bambaşka bir dünyada bulup, nihayetinde ona saygı duyuyor ve kendinizi sorgulamaya başlıyorsunuz.
Kanha’da kaplan görmek
1945 kilometrekare büyüklüğündeki Kanha Milli Parkı’nda 15 yıl önce 2 bin kaplan yaşarken, bugün bu sayı 700’ün altında. Burada, her sabah sis ile başlayan gün size büyülü bir atmosfer sunuyor, yoğun ama çok yoğun bitki örtüsü ile kaplı orman. Çalı boyu bir insanın boyunun iki katı diyebilirim. Kanha’da sabahın erken saatlerinin nemi ile ormandan yayılan kokuyu içinize çekerek çıkıyorsunuz yola. Mohut’un (eğitimli fillerin sürücüsüne verilen ad) komutları ile yavaş yavaş yürüyen bir filin sırtındayken; günlük sıkıntılar size ulaşamıyor.
Her sabah Singinawa Kampı’nın konforlu odasında erkenden uyanıp gün ışırken Kanha Milli Parkı’na giriş yapılıyor. Saat 10.30 gibi tekrar kampa dönüldüğünde mükellef bir kahvaltı sofrasında buluyorsunuz kendinizi. Öğleden sonra kampa tekrar giriş saati ise 15.00. Singinawa Jungle Lodge’un büyük yemek salonunda tüm misafirler birlikte yemek yiyor. Mönüde dünya mutfağının örnekleri bulacaksınız. Yemeğin en keyifli tarafı Nanda’nın kaplanlara ilişkin anlattıklarını dinlemek oluyor. Singinawa Jungle Lodge’da bir hafta, on gün kalarak kaplan görebilir misiniz bilemem ama görürseniz ona aşık olabilirsiniz.
Nasıl gidilir?
THY ile İstanbul-Mumbai (Bombay) ve oradan da Nagpur’a uçmalısınız. Nagpur ile Singinawa arası 5 saatlik bir karayolu transferi gerektiriyor ve bunu Singinawa organize ediyor.
Singinawa Lodge’da rezervasyon için http://www.singinawa.in.