Kar tatili için farklı bir seçenek Kars!
.
Sömestr tatili başladı. Planlar çoktan yapıldı biliyorum ama hala karar veremediyseniz, Uludağ, Kartalkaya ya da yurt dışında bir tatil seçeneği yerine, aklınıza her zaman gelmeyecek bir kent seçin. Kars tatilcileri bekliyor...
Tarihi binaları, Rus mimarisinin etkisindeki sokakları ve caddeleri, oksijeni bol havası ve sakinliği ile mutlaka gidilip görülmesi gereken bir kent Kars. Şimdi bembeyaz bir örtünün altındaki Kars’a gitmek için en iyi zaman. Evet, Ege ve Akdeniz’deki tatil kentleri kadar yakın ve çok fazla otel seçeneği yok ama bu kente yapacağınız geziden oldukça mutlu döneceksiniz.
Türkiye’nin kuzeydoğusunda ve Ermenistan’a komşu olan Kars’ın adının anlamı Gürcü dilinde Kapışehri’ymiş. Bu nedenle olmalı, kentte hala pek çok Rus ve Ermeni kökenli vatandaş yaşıyor ve özel günlerinde, dini bayramlarında eski mezarlarını ziyarete geliyorlar. Bugün de yaşayan halkın etnik kökenleri açısından kozmopolit bir yapı sergileyen Kars zaten geçmişte Bagratlı Krallığı ve Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti’ne başkentlik yapmış.
GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLER
Kars Kalesi ve kiliseler
Tarihi kaynaklara göre, Kars Merkez Kalesi, 1153 yılında yaptırılmış. Sonraki yıllarda pek çok kez yıkılıp yeniden inşa edilmiş ve nihayet, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşından sonra 40 yıllık Rus hakimiyetinde tahribatlara uğramış, orijinal özelliğini ve kullanımını yitirmiş. Bu nedenle, pek ihtişamlı bir yapı gibi de durmuyor zaten. Kars Kalesine çok yakın mesafedeki 12 Havari kilisesini de görmeniz gerek. Ayrıca şehir merkezinde bulunan ve 19. Yüzyıl başlarında Ruslar tarafından Baltık mimari tarzında yapılan kiliseyi bugün kuleleri yıkılmış ve yerine iki minare ilave edilmiş olarak göreceksiniz. Cumhuriyetin kuruluşundan önce spor salonu olarak hizmet vermiş bu yapının adı ise 1995 yılından bu yana Fethiye camii. Orijinali kilise olan yapının dönüştürülmeden önceki görkemli halinin eski fotograflarını kent merkezindeki Ocakbaşı Restoran’ın duvarlarında görebilirsiniz.
Ne yenir?
Burada çoğunlukla et de tüketebilirsiniz ama özellikle hamurdan yapılan kete yörede en çok sevilen yiyeceklerden biri. Hangel denen kıymasız mantı, un çorbası hörre mutlaka denemeye değer. Et yemek isterseniz pek çok restoranda kaliteli ve damak tadınıza uygun yemekler bulabilirsiniz. Benim Kars’ta yemek için en çok tercih ettiğim yer Ocakbaşı Restoran oldu. Dekorasyonunun sadeliği ve yediğim her şeyin mükemmel lezzeti ile hep aklımda kalacak. Öneririm. Ocakbaşı Restoran tel: 04742120056 Kars’tan ayrılmadan önce mutlaka Atatürk caddesindeki Taşkın Ticaret’e uğrayıp Kars gravyeri, kaşar peyniri ve bal almayı unutmayın. Taşımak istemiyorsanız evinize kargo ile gönderiyorlar.
Çıldır Gölü’nde bir sabah gezisi
Doğu Anadolu Bölgesindeki en büyük tatlı su kaynağı ve ikinci büyük göl olan Çıldır ,Kars’a yakın olması bir yana doğal güzelliği ile de mutlaka görülmesi gereken bir yer. Deniz seviyesinden 2000 metre yüksekte bulunan göl, Ardahan sınırında ve pek çok dere ile besleniyor. Neredeyse yılın dört mevsiminde balıkçılık yapılabilen gölde kışın buzları kırarak balık avlanabiliyor. Ama Çıldır’a kadar gelmişken mutlaka atlı kızaklarla donmuş göl üzerinde bir gezi yapmalısınız.
Büyülü Ani harabeleri
Kars’a gidip, bu harabeleri görmemek olmaz. M.Ö. 350 yıllarında kurulan kent, bugün bile görenleri büyülüyor. Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay nehri kenarında konumlanan kent Ani, Hristiyan Ermeni inanışınca kutsal sayılıyor. Harabelerde Selçuklu eserleri ile kiliseler yan yana.