Hafta sonu rahat bir nefes almak için: Heybeliada
Adada kısa bir gezinti
İstanbul’un Anadolu Yakası’nda yaşayanlar çok iyi bilir. Havanın açık olduğu zamanlarda pek çok kişi adaları çok net izler. Bize bu kadar yakın ama her zaman gitmeye fırsat bulamadığımız Prens Adaları aslında yaz kış demeden keyfini çıkartabileceğiniz ve her defasında çok fazla şey keşfedebileğiniz yerler. Bu hafta size Heybeliada ve orada kurulan Perili Köşk’ten söz edeceğim. İçerisinde bir cennet köşesi olan Heybeliada... Hafta sonu aileniz ya da sevdikleriniz ile keyifli günler geçirmek isterseniz kesinlikle adaları ilk sıralara almalısınız. Daha iskelede Ada’ya indiğiniz andan itibaren başka bir yaşam biçimine adım atacaksınız. Şimdi biraz adadan söz edeyim: Heybeliada’nın adı bir zamanlar Rumca bakır anlamına gelen Halki’ydi. Şimdi ise Heybeliada olarak tanınıyor, çünkü uzaktan bakıldığında yere bırakılmış bir heybeye benzetiliyor. Büyükada’dan sonraki en büyük ikinci ada olan Heybeliada, hâlâ İstanbul’un en fazla rağbet gören tatil beldelerinden. Prens Adaları’nın en güzeli olan bu ada doğasıyla da kendinden söz ettiriyor. Heybeliada’da yüksekliği 140 metreye varan 4 tane de tepe bulunuyor. Eni 2700, boyu ise 1200 metre olan adanın en yüksek tepesi Değirmentepe (136 metre). Diğer tepeler, Taşocağı Tepesi, Makarios Tepesi ve Ümit Tepesi. Eski adı Papaz Tepesi olan bu tepe 85 metre yüksekliğinde ve üzerinde Papaz Okulu bulunuyor.
Ada’da 4 tane de liman var. Güzel bir koyda bulunan Çam Limanı ile Bahriye Limanı en çok tanınanlar. Ada’nın önemli yapıları, Bahriye Okulu, Aye Ofemya Ayazması, Türkiye’nin ilk sanatoryumu olan Heybeliada Sanatoryumu (Kuruluş: 1924), Heybeliada’nın ünlü sakinlerinden olan Hüseyin Rahmi Gürpınar Lisesi, Abbas Halim Paşa Köşkü, Papaz Okulu, diğer dini yapılar ve resmi binaları. Kış ya da yaz fark etmez adaya gitiğinizde mutlaka bu adresleri gezin ve görün.
Adada kısa bir gezinti
Bostancı’dan kalkan motorlarla Ada’nın iskelesine ulaştıktan sonra gezintiye başlarken iskelenin hemen sağında çarşı, meyhane ve kahvelerin olduğunu göreceksiniz. Yazın iskeleye merhaba dercesine masalarını dışarı atmış kahveler kışın biraz hüzünlü bir şekilde içeri çekiliyor. Camların arkasından gelene geçene “Merhaba” diyor. Ada’nın Değirmen burnu denilen bölgesinde ise en büyük plaj yer alıyor. Heybeliada’da tıpkı diğer adalar gibi yaz ve kış nüfusu çok farklı yerlerden. Örneğin bu büyük ve günlük yaşamın tüm hızıyla devam ettiği adada kışları sadece ve sadece 10 bine yakın insan yaşarken, yazın gelenler düşünüldüğünde 50 bini aşıyor.
Nasıl gidilir?
Kabataş veya Bostancı’dan vapur seferleriyle ulaşım sağlanan adalara ayrıca Bostancı İskelesi’nin yanından özel motorlarla da sefer düzenleniyor.
Faytonla ada turu
Adaya gidipte faytona binmemek olmaz. Heybeliada’da 3 farklı tur var. Adada yapılan turların 45 dakika süren ve uzun olanına büyük tur diğerine aşıklar turu ve sonuncusuna ise küçük tur adı veriliyor. Faytonla yapacağınız büyük turun fiyatı 50 TL. Aşıklar turu ve küçük tur içinse 40 TL ödemeniz gerekiyor. Unutmayın ki, eşsiz kızılçam ormanlarının içerisinde oldukça güzel düzenlenmiş yürüyüş yolunda rahat ve huzurlu yürüyüşler yapabilirsiniz. Ormanın içerisinden yürüyüşünüze devam ettiğinizde tarihi değirmeni göreceksiniz... Ada’nın sokaklarınızda dolaşmak isterseniz meydandaki Atatürk heykelinin karşısındaki yokuştan yürüdüğünüzde sol tarafınızda kiliseyi göreceksiniz. Biraz ilerisinde ise Andon’un 90 senelik eczanesi bulunuyor. Ayrıca bu yolda nostaljik evleri de bol bol görebilirsiniz.
Konaklamak isteyenlere
Hafta sonu zaman ayırıp adaya gitmişken benim yaptığım gibi orada konaklamanızı öneririm. Çünkü adayı tam anlamı ile hissetmenin ve yaşamanın en iyi yolu bu. Ben konaklamak için iskelede indikten sonra sağa dönüp fayton durağını geçip sahil yolu boyunca 200 metre kadar yürüyerek Perili Köşk’e ulaştım. Daha önce de konakladığım ve çok memnun kaldığım için başka bir seçenek düşünmedim. Neden Perili Köşk’ü seçtiğimi ve size önerdiğimi kısaca özetleyebilirim. Öncelikle harika bir konumu var. Ve özellikle ön odaların deniz manzarası mükemmel. Yemekler baştan çıkarıcı. Öğlen çökertme kebabını akşam ise antrikotu öneririm. Serin havalarda ısıtıcıların yardımı ile üşümeden manzaraya karşı oturacağınız bahçesinde kaliteli caz dinlemek gibi bir ayrıcalık sunuyorlar. Hafta sonları ise canlı performanslar olabiliyor. Ama haftasonu gitmeyi planlayanları uyarmam gerek. Perili Köşk küçük bir butik otel ve önceden arayıp bilgi almanız ve yer ayırtmanız gerek, kapasite sınırlı.
Perili Köşk iletişim bilgileri
Telefon: 0216 351 87 10
e-mail: info@perilikosk.net
www.perilikosk.net