Şampiy10
Magazin
Gündem

Doğa Sizi Çağırıyor: Trabzon ve Yaylaları

.

ABONE OL
Vatan Haber

Geçtiğimiz hafta Karadeniz beni çağırdı ve soluğu Trabzon’da aldım. Gezeceğim yaylalar ve yiyeceğim yöresel yemekler daha yola çıkarken başımı döndürdü bile. Uçaktan iner inmez daha önce de konakladığım ve çok memnun kaldığım Zorlu Grand Otele yerleştim. Hava alanından 4 kilometre uzakta ve şehrin tam da merkezinde bulunan otele ulaşmak sadece 15 dakika sürdü. Odama yerleştikten sonra gezi planımı yapmak ve bilgi edinmek için otelin lobisine indim. Hayatının önemli bir bölümünü seyahatte ve otellerde geçiren biri olarak otel personelinin ilgili tavrından etkilendim. Hatta otelin Genel Müdür yardımcısı Ali Şahin bey özellikle her isteğimin yerine getirilmesi için özel bir çaba gösterdi. Yöre halkının konukseverliğinin prfesyonel sunuma dönüştürülmüş olması Grand Zorlu için önemli bir artı puan.



Otelin büyük ve keyifli lobisinde farkında olmadan uzun zaman geçirdiğimi fark ederek Ali beyden otel hakkında bilgi istedim. Ali bey “Zorlu Grand Otelin 1997 yılında hizmete girdiğini ve Doğu Karadeniz bölgesinin tek 5 yıldızlı oteli olduğunu vurgulayarak söze başladı. Oteldeki bir çok eşyanın özel olarak İngiltere’de yapıldığını, 160 oda, 1 kral dairesi, 11 suit, 17 sigara içilmeyen oda, 16 bağlantılı oda ve 3 apart olduğunu öğrendim. Birbirinden güzel bir çok restoranın bulunduğu oktel hem iş hem de tatil için gelenlere evinde olma rahatlığını sunmayı başarabiliyor. Trabzon’a giden herkese öneririm.



Trabzon hakkında bilgiler:

Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Trabzon Kafkasların ve İran transit yolunun başlangıcında yer alır. Karadenize kıyısı olan diğer ülkelerin limanlarıyla bağlantısı bulunmaktadır. Tarihi ve doğa güzellikleri ile dört mevsim gezip görülebilecek turizm şehridir.

Trabzonda Gezilecek Yerler


Ayasofya Müzesi
Kostaki Konağı, Trabzon Kalesi, Sümela Manastırı ,
Atatürk Köşkü,Vakıfhan, Taşhan, Alacahan, Altındere Vadisi Milli Parkı,
Uzungöl Tabiat Parkı


Trabzondaki Yaylalar 
Sera Gölü Çevresi 
Ulaşım: Trabzon-Akçaabat yolunun 7 Km.sinden güneye 2 Km. stabilize yolla ulaşılmaktadır. Trabzon – Akçaabat arasında günün her saati dolmuş bulunmaktadır.

Sera gölü çevresi gelişmiş bir kamp ve piknik alanıdır. Göl sularında olta balıkçılığı yapılabilir.

Maçka-Şolma Yaylası 
Ulaşım: Maçka ilçesinden batıya doğru 22 km. toprak yolla gidilebilir. Yolun 16 kilometresi zengin bitki örtüsüne sahip Kulin dağının içinden geçmektedir. Yayla mevsiminde minibüs bulunabilir.
1. 700 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Elektrik, su, telefon mevcuttur.

Maçka-Mavura Yaylası 
Ulaşım: Maçka’nın18,5 km. batısındaki Mavura yaylasına yaz aylarında minibüs bulunabilir.

Elektrik ve su olan yaylada, yayla mevsiminde kır kahvesi, bakkal, kasap, manav hizmet vermektedir. Mavura yaylasıyla Solma yaylası arası 3,5 km. orman manzaralı toprak yol, yaya yürüyüş için idealdir.

Maçka-Kiraz Yaylası
 Ulaşım: Maçka İlçesi Gürgenağaç köyü arası 22 km. asfalt yol olup, Gürgenağaç köyünden güneye doğru 7 km. toprak yolla ulaşılabilir. Yaz mevsiminde ticari araçlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.
1. 850 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Yaylanın içinden akan buz gibi suda alabalık avlanabilir, yaylada çim kayağı yapılabilir. Temmuz ayının üçüncü cuma günü “Ayeser Şenlikleri” kutlanmaktadır.

Lapazan Yaylası
 Ulaşım: Gürgenağaç köyünün güneyinde 2. 200 m. rakımlı yaylaya 27 km. toprak yoldan arazi vitesli araçlarla gidilebilir.

Altyapıya henüz kavuşmamış yaylada Haziran – Temmuz aylarında yer yer kar yığınları görülmektedir. Aşınmaya dayanıklı bitki örtüsü çim kayağına elverişlidir.

Maçka-Çakırgöl Yaylası 
Ulaşım: Yaylaya Maçka – Meryemana yolunun 5 kilometresinden sağa ayrılan toprak yoldan 90 km. ilerledikten sonra ulaşılabilir. Yol üzerindeki yaylaların bir kısmına ticari araçlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Çakırgöl yaylasına arazi tipi araçlarla gidilmelidir.
2. 504 m yükseklikteki Çakırgöl yaylasına yol üzerinde; Arnavutluk, Kırantaş, Akarsu, Ayraksa, Livayda Kurugöl, Mesaraş Furnoba, Kasapoğlu, Camiboğazı, Ortaoba ve Deveboynu yaylaları bulunmaktadır.

Çaykara – Uzungöl Turizm Merkezi 
Ulaşım: Çaykara ilçesine 20 km. mesafedeki Uzungöl’e yaz kış ulaşım aracı bulunmaktadır.

1. 250 m. yükseklikteki Uzungöl, eşsiz doğal güzellikleri ile Karadeniz’in son yıllardaki en gözde turizm merkezlerinden biridir. Altyapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. 500 bin m2 alana sahip olan gölde alabalık ve sazan balığı yaşamaktadır. Uzungöl’ün 10 km. güneyinde 3000 m. yükseklikte Holdizon dağlarında, Balıklıgöl çevresinde yaya yürüyüş yapılabilir ve vahşi doğa şartlarında yaban hayatı izlenebilir.
Karadağ Turizm Merkezi – Karadağ Yaylası
Ulaşım: Akçaabat – Düzköy yolunun 12. kilometresinden batıya dönülerek 28 km. toprak yolla gidilebilen yaylaya, yayla mevsiminde ticari taşıtlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.
1. 946 m. yükseklikteki yayla bol oksijeni ile akciğer tedavisi görmüş hastaların tatil için tercih ettiği yerdir. Alt yapı hizmetleri tamamlanmış olan yaylada hediyelik eşya satış yerleri bulunmaktadır. Yaylada yaban hayatı da oldukça zengindir.

Karadağ Turizm Merkezi – Hıdırnebi ve Kuruçam Yaylaları 
Ulaşım: Yaylalara Akçaabat – Düzköy yolunun I2.nci kilometresinden batıya dönülerek on kilometrelik toprak yolla ulaşılmaktadır. Yolu yaz-kış ulaşıma açık olan yaylalara ticari taşıtlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Kuruçam – Hıdırnebi yaylaları arası bir kilometredir.

1. 742 m. yükseklikteki yaylalarda alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. 20 Temmuz’da başlayıp üç gün süren Hıdırnebi şenliklerinin düzenlendiği Hıdırnebi tepesi doğal manzara seyir terası konumundadır. Orman içinde kurt, tilki, çakal vb. yabani hayvanları izlenebilir, foto safari yapılabilir.
Yörede yaşayan köylüler, püsküllü çanta, alaca çorap, örme sepet, yayık, kaşık vb. ağaç mutfak eşyaları satmaktadır.

Tonya – Erikbeli Yaylası
 Ulaşım: Tonya ilçesinden güneye 24 km. toprak yolla ulaşılan, Erikbeli yaylasına yaz aylarında ticari taksi ve dolmuşlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır
1. 800 m. yükseklikteki yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Erikbeli Turizm Merkezi, Kadırga, Çatma Obası, Sazalanı, Zigana, Ken yaylalarına giden yolların birleştiği kavşaktadır. Erikbeli, Sazalanı, Ken, Sinlice, Şıkkıranı ve Siz dağı yaylaları arası doğa yürüyüşü için idealdir. Ken yaylası Erikbeli Turizm Merkezi’nin 9 km. kuzeyinde, Şıkkıran yaylası 19 km. kuzeyinde orman içerisindedir.

Sazalanı Yaylası
 Ulaşım: Tonya’ya 24 km. mesafedeki Erikbeli Turizm Merkezi’nin 5 km. batısında yer alan Sazalanı yaylasına ham toprak yolla ulaşılmakta olup, yayla mevsiminde ticari araçlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.
1. 700 m. yükseklikteki yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Yaylada lokanta, kır kahvesi, bakkal bulunabilir.
Sis Dağı Yaylası
Ulaşım: Tonya’ya 24 km. mesafedeki Erikbeli Turizm Merkezi’nden sonra kuzeybatıya 25 km. toprak yolla Sis dağı yaylasına ulaşılır.
1. 550 m. yükseklikteki yaylada kısmen altyapı hizmetleri getirilmiştir. Bakkal, kasap ve kır kahvesi bulunabilir. Her yıl Temmuz ayının üçüncü cumartesi günü Sis Dağı Şenlikleri yapılmaktadır.

Kadırga Yaylası
 Ulaşım: Kadırga yaylası, Tonya’ya 24 km. mesafedeki Erikbeli Turizm Merkezi’nin 14 km. doğusundadır. Ham toprak yolla ulaşılan yaylaya yaz aylarında ticari taşıtlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.
Yayla, 2. 300 m. yükseklikte ağaç yetişme sınırının üzerindedir. Her yıl Temmuz ayının üçüncü cuma günü kutlanan Kadırga Şenlikleri’ne on binlerce kişi gelmektedir. Halk oyunları gösterileri, yarışmalar, davul zurnalı eğlenceler sırasında tonlarca et, ekmek, yayık ayranı tüketilen Kadırga Şenlikleri büyük bir pazara, panayıra benzemektedir.
Çatma Obası Yaylası
Ulaşım: Tonya’ya 24 km. mesafedeki Erikbeli Turizm Merkezi’nin 14 km. doğusunda yer alan Kadırga yaylasının 9 km. güneyindedir. Yaylaya özel araçlarla gidilebilir.
2. 200 m. yükseklikteki Çatma obası küçük bir yayladır. Düzköy (Haçka Obası) Yaylası
Ulaşım: Yaylaya, Trabzon’a 40 km. mesafedeki Düzköy ilçesinden güneye 12 km. toprak yolla ulaşılabilinir.

Trabzonda ne yenir 
Pek çok yemeği yapılan hamsi, karalahana ve mısır ekmeği, hamsi kuşu, hamsi pilavı, hamsili kaygana, hamsi tava, lahana kavurması, hoşmerim, Akçaabat Köftesi, kıymalı ve peynirli Trabzon pidesi, Hamsiköy sütlacı yöre yemeklerindendir.

www. setur.com.tr adresinden veya 444 0 738 numaralı çağrı merkezinden rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.

SIGMA SD1 ile Kızılötesi (IR) Fotoğraf

Sigma, “silikon film” diye de adlandırılan Foveon görüntü algılayıcıyı üreten Amerikan şirketini 2008 yılında satın aldıktan sonra bu sıra dışı ürünün gelişimine önemli katkılarda bulundu. Foveon X3 sensörlerin yapısı tıpkı analog renkli filmlerde olduğu gibi kırmızı, yeşil ve mavi algılayıcı katmanlardan oluşur. Sensör üzerinde ayrıca renk filtresi veya kızılötesi (IR) filtre bulundurma gereksinimi yoktur. Bu nedenle IR filtre, Sigma fotoğraf makinelerinde objektifin makineye bağlandığı noktaya takılarak hem dijital fotoğraf makinelerinin en büyük problemlerinden olan sensöre toz girmesini önler hem de çıkarılması durumunda örnekte olduğu gibi kızılötesi (IR) fotoğraf çekimine hazır hale gelir. Özellikle görülebilir ışığı kesen koyu kırmızı filtre kullanıldığında sonuçlar son derece çarpıcı olmaktadır. Örnek fotoğraf : Orhan Cem Çetin / www.fotopro.com.tr

“Uluslararası Özgün Baskı Yarışmalı Sergileri’nde” yer alan 44 çalışma 1-15 Temmuz arasında Nar Art Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

Sanatçılar: Besire Yıldırım, Briar Craig, Gökçe Aysun Kaya, Gökçe Oflu, Hasip Pektaş, Hiraya Yasukochi, Hristo Kerin, Ivan Bachuazov, İnan Binici, İuan Ninov, Kaloyan İliev, Katerina Ergenieva, Keshav Malla, Krzystof Marek Bak, Kumnam Baık, Lolita Coli, Marcin Bialas, Mehmet Ekiz, Monika Czech, Niwako, Onnik Karanfilian, Ozan Uyanık, Serdar Kul, Suzanne Bloin, Tudor Ovcharov, Victoria Goro, Wang Shimin

Dünyanın en eski sanatsal malzemelerinden kağıt ve mürekkebin teknolojideki gelişmeler ve çağdaş yaklaşımlarla yeni ifade biçimlerine ulaştığı bu sergilerde ,figüratiften soyuta geniş bir uzamda ve geniş bir araç spekturumunda, kimi siyah -beyaz kimi renkli , pek çok boyutta ve pek çok kağıt tipinde özgün baskılar var. Benzer şekilde , sergideki sanatçılar da uluslararası şöhret sahibi deneyimli sanatçılardan , kariyerlerinin henüz başındaki genç sanatçılara kadar uzanıyor.
Bu sergiden elde edilecek tüm gelir Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ‘ne bağışlanacaktır.

Sergi Mekanı :
Burhaniye Mah. Beybostanı
Sok. No:41 A Blok Zemin
Kat Beylerbeyi
Üsküdar, İstanbul, Türkiye

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gökyüzünde asılı bir şehir Meteora
  2. Aşkın büyülü şehri
  3. Orta Çağ’a yolculuk
  4. Bodrum’a terastan bakmak
  5. Yanı başınızdaki cennet Meis Adası
  6. Sorrento’dan Amalfi kıyılarına seyahatin keyfi
  7. Tarih, kültür ve huzura doyacağınız bir başkent Lizbon
  8. Aşıkların adası Rodos
  9. Tanrıların susadığı ada Simi
  10. İlk görüşte aşk Bozcaada

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.