Şampiy10
Magazin
Gündem

Çorak toprakların bereketli diyarı GÖKÇEADA

İnsan neden bir adaya tatile gitmek ister?

ABONE OL
Vatan Haber

Bunun pek çok nedeni olabilir ama öncelikler arasında sakinlik özlemi vardır. Dahası, trafik keşmekeşinden uzak, bağırış çağırışın olmadığı bir tatil isteği, deniz, kum, doğal besinlerle süslenen sofralar ve daha pek çok neden eklenebilir buna. Gökçeada denince de pek çok insanın aklına deniz ve uzun sakin kumsallar geliyor ama ada için söylenebilecek en önemli şeylerden biri farklı dinleri ve kültürleri yıllardır bünyesinde barındırıyor olması. Dünyanın barışı özlediği çağımızda bu çok önemli diye düşünüyorum.
Ada üzerinde yer alan yerleşimleri incelediğimde iki kültürün iç içe yaşadığı Zeytinli, sunduğu konaklama imkanı ile beni çekti ve Zeytindalı adlı butik otelde rezervasyonumu yaptım. Sakin bir haftanın beni beklediğini düşünerek Zeytinli köyüne ulaştım. Gündüzleri genellikle sakin ama geceleri eğlenceli bir hafta geçirdim. Ancak, nereden bilebilirdim ki; sabahları köy içinde karşılıklı duran kahvelerde Katina Hanım ile sohbet ederek kahve içeceğimi, akşamları Zeytindalı Otel’in restoranında Ada’da yaşayan Rumların eğlencelerine katılacağımı? Katina Hanım Zeytindalı Otel’in hemen yanında oturuyor. Hoş sohbeti ve her konuya espiri ile yaklaşımı sohbeti kaçınılmaz kılıyor, benden söylemesi.
Zeytindalı Otel’in taş odaları dinlenmek için ideal tasarlanmış. Alt kattaki odalardan birini seçmenizi öneririm çünkü küçücük ve şirin birer bahçeye sahipler. Otelin restoranında oturmak ve gelip geçen herkesle sohbet etmek de mümkün. Otelin müdiresi Nurten Neşeli ise zaten soyadından da size bir ipucu veriyor. Tüm komşuların çok sevdiği Nurten Hanım ile ilgili fikrim giderek netleşti ve sonunda birçok kişinin bu otele onunla sohbet etmek için geldiğini bile düşündüm zaman zaman. Otelin diğer çalışanları ise günlerini adeta gelen konuklara Zeytinli köyü ve Ada ile ilgili bilgi vermeye adamış gibi görünseler de akşamları köyde yaşayan Rumların eğlencelerinde onlara katılarak günlerini keyifli geçiriyorlar.

Sakızlı muhallebi yemeden dönmeyin

Zeytindalı Otel’in aşçısı Ayfer Usta’nın önce mükemmel lezzetleri ile tanışacaksınız. Kendisi pek ortalarda görünmese de sunduğu yemekler ile sohbetinizin önemli bir bölümünü oluşturmuş olacak. Yerel ürünlerin de yer aldığı mükemmel kahvaltıya bayılacaksınız ama akşam yemeğiniz için önemli önerilerim olacak. Ayfer Usta’nın sundukları içerisinde beni en çok etkileyenler ızgara ahtapot, Girit mezesi, tarçınlı ahtapot salata, sebzeli sigara böreği, rezeneli muska böreği, deniz mahsullü börek, fıstıklı patlıcan salata, rakılı karides güveç, kılıç sarma ve kılıç rosto oldu. Ayrıca unutmamanız gereken en önemli detaylardan biri de gündüzleri açık olan Barba Hristo’da mutlaka sakızlı muhallebi yemek olmalı. Barba Hristo’nun yeri Zeytinli köyü içindeki Patrik Bartholomeo’un evinin tam karşısında ve yönlendirme tabelaları da var.

Zeytinli Köyü

Gökçeada’ya deniz yoluyla geldiğinizde Kuzulimanı’na ulaşıyorsunuz. Ve Ada’nın batısına yol alınca 3 km. uzaklıktaki Zeytinliköy’e varıyorsunuz. Burası eski Rum köyü. Dünyadaki 300 milyon Ortodoks Hıristiyanın ruhani lideri olan 1. Bartholomeos 1940 yılında Zeytinli’de doğmuş. 1991 yılında Patrik ilan edilen Bartholomeos, senede birkaç kez doğduğu evi ziyarete geliyormuş. Dibek kahvesi meşhur olan köyde mutlaka kahve için. Dibek kahvesi taşa oyulmuş bir çukurda kahve çekirdeklerinin 10 kiloluk demirle ezildikten sonra elekten geçirilmesiyle yapılıyor. Kahve taze taze günlük hazırlanıyor.

Nasıl gidilir?

Gökçeada’ya Gelibolu yarımadasında bulunan Eceabat’a gelmeden hemen önce tabelalarını göreceğiniz Kabatepe iskelesinden yapılan feribot seferleri ile ulaşmak mümkün. Kabatepe Gökçeada arasında yaklaşık 2 saatte bir feribot seferleri düzenleyen Gestaş web sayfasından feribot saatleri ve diğer detaylar hakkında bilgi alabilir veya Gestaş’ı telefonla arayarak aynı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu konuda dikkat etmenizi önereceğim bir ipucu da adaya iki farklı feribot çalışıyor. Bildiğiniz arabalı vapur şeklindeki feribotun ulaşımı 2 saat civarında sürerken diğer büyük ve kapalı feribot ile klimalı bir ortamda ve yaklaşık 1 saatte adaya ulaşabilirsiniz.
Gestaş web sayfası http://www.gestasdenizulasim.com.tr Gestaş tel: 0532 444 0 752

Ada’da dokuz köy bulunuyor

Gökçeada ayrıca tertemiz havasıyla da dinlenmek için ideal yerlerden biri. Gökçeada adını çok sık duyup bu güzel Ada’ya tatile gidenlerin en sık uğradıkları hayal kırıklığı Ada’nın çorak görüntüsü olabilir. Zaten Ada’nın eski adı İmroz’da ‘’Çorak topraklarda bereket tanrısı’’ anlamına geliyor. Ancak adayı Kuzulimanı’ndan ibaret sanmayın. Geziniz boyunca Ada’da gideceğiniz köylerde çok farklı yaşamlara ve doğal güzelliklere tanık olacaksınız. Köyler demişken Ada’da dokuz köy bulunuyor. Kaleköy, Tepeköy, Uğurlu, Eski Bademli, Yeni Bademli, Eşelek, Zeytinliköy, Şirinköy ve Dereköy. Ve hemen belirtmeliyim ki, Kaleköy, Tepeköy, Eski Bademli, Zeytinliköy ve Dereköy ağırlıklı olarak Rum köyleri. Burada tabii ki Türkler de yaşıyor ve halkların barış içinde nasıl bir arada olabileceklerini gösteriyorlar.

Neler yapabilirsiniz?

* DENİZ KEYFİ

Adayı çevreleyen ve yaklaşık olarak 100 kilometreye yakın olan sahil gerçekten de harika kumsalları barındırıyor. Burada deniz çok ama çok temiz. Ada’nın en önemli plajları arasında; Aydıncık, Gizli Liman, Lazkoyu,Yuvalı, Pirgos, Kuzulimanı, Uğurlu, Yıldızkoy, Mavikoy, Yelkenkaya bulunuyor. Aydıncık önemli bir sörf merkezi. Yerli/yabancı birçok sörf meraklısını burada görmek mümkün.

* ALIŞVERİŞ

Ada denildiğinde satın almak için aklınıza gelebilecek ilk şey zeytinyağı. Ev yapımı salça, reçel, pekmez gibi ürünleri de alabilirsiniz. Ada’da arıcılık da çok yaygın. Kekik ve çam balı pek çok tezgahta satın almanızı bekliyor. Çavuş ve kara üzüm de oldukça yaygın olarak yetişiyor. Bu üzümler şarapçılık ve pekmezcilik açısından çok verimli. Yani Ada’nın eski bir geleneği olan ev şaraplarını da tercih edebilirsiniz.

* GELENEKSEL TAT ZEYTİN

Artık neredeyse gelenekselleşmiş bir üretim olan zeytincilik Ada’nın geçim kaynaklarından biri. 600 yıllık zeytin ağacı bulunan Ada’nın zeytinleri genelde yağlık. Bölge zeytincilik için devlet tarafından da destekleniyor ve teşvik kredileri veriliyor.

Zeytindalı Hotel

Oda kahvaltı hizmet veren ve 12 ay açık olan otelin oda fiyat aralığı kahvaltı dahil olmak üzere 250-300 TL. Sürekli gelen konukları çok olduğu için mutlaka rezervasyon yaptırarak gitmelisiniz.
www.zeytindalihotel.com
Tel: 0286 887 37 07
E-mail: info@zeytindalihotel.com

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gökyüzünde asılı bir şehir Meteora
  2. Aşkın büyülü şehri
  3. Orta Çağ’a yolculuk
  4. Bodrum’a terastan bakmak
  5. Yanı başınızdaki cennet Meis Adası
  6. Sorrento’dan Amalfi kıyılarına seyahatin keyfi
  7. Tarih, kültür ve huzura doyacağınız bir başkent Lizbon
  8. Aşıkların adası Rodos
  9. Tanrıların susadığı ada Simi
  10. İlk görüşte aşk Bozcaada

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.