Buzlar diyarına yolculuk
.
İzlanda’da, başta kültürel ve sosyal anlamda olmak üzere, birçok yönden diğer Avrupa ülkelerinden epey farklı bir yapı bulunuyor.
İzlanda... Hakkında nispeten çok az bilgiye sahip olunan, kendi hâlinde bir Avrupa ülkesi... Aslında bu, “kendi hâlinde”lik durumunun başlıca sebeplerinden biri, İzlanda’nın bir ada devleti olması. Bir diğer sebep ise İzlanda’nın karşılıklı kültürel bir alışveriş içinde olabileceği bir sınır komşusunun olmaması. En yakın komşusu, 350 km uzağındaki Grönland. Hâl ve şartlar böyle olunca da İzlanda’da, başta kültürel ve sosyal anlamda olmak üzere, birçok yönden diğer Avrupa ülkelerinden epey farklı bir yapı bulunuyor. Ege Bölgesi’nden biraz fazla yüzölçümüne sahip olan ve hâlâ pek çokları için keşfedilmeyi bekleyen İzlanda, görenlerin bir daha unutamayacağı ve bir benzerine de rastlamayacağı, masallardan fırlamış bir ülke.
Kuzey Amerika’yla Avrupa’nın arasında yer alan İzlanda, coğrafi konumu nedeniyle, haklı olarak akıllara hemen şu soruyu getiriyor: “Ne kadar soğuk?” Endişelenmeyin, bu kadar kuzeyde yer almasına karşın ülke genelinde, yıl boyunca sıcaklıklar sıfırın altına pek düşmüyor; hatta eylül ayının sonlarına kadar, ara ara yağmur ihtimali bulunsa da hava 10 derecenin üstünde seyrediyor. Bunun da sebebi, Gulf Stream olarak da bilinen Körfez Akıntısı. Akıntının taşıdığı sıcak su sayesinde İzlanda’da iklim, beklenenden daha yumuşak oluyor.
Volkanlar, buzullar, fiyortlar, şelaleler, gayzerler...
İzlanda, yeryüzünde görüp görebileceğiniz en farklı coğrafyalardan biri. Tabiat ve bu tabiatın sonucunda şekillenen yeryüzü, binbir güzelliğiyle sizi her an şaşırtıyor; görkemiyle kendine hayran bırakıyor. Volkanlar, buzullar, fiyortlar, şelaler, gayzerler, jöküller, göller, uçurumlar, auroralar ve daha niceleri... Kimisi tanıdık, birçoğu yabancı; bir araya geldiklerindeyse anlattıkları, altı kaynayan üstü donan ve bilindik olmayan bir diyarın masalı.
İzlanda’nın şifreleri
-İzlanda’nın nüfusu yaklaşık 324 bin! Evet, yalnızca 324 bin İzlandalı var yeryüzünde.
-Yaz aylarında güneş 1-2 saat kayboluyor; kış aylarında ise geceler uzadıkça uzuyor. Bu karanlık kışların mükafatı da muhteşem ışık oyunlarıyla aurorolar oluyor.
-Buradakileri gördükten sonra rüzgârın tanımı sizin için değişecek; bugüne kadar karşılaştıklarınız, yalnızca hafif bir esintiymiş.
-Ülkede çoluk çocuk herkesin sonuna kadar katıldığı fikri siz de benimseseniz iyi edersiniz: Kötü hava yoktur, kötü giyim vardır.
-Atkı, bere, eldiven ve mayonuzu almayı unutmayın! Isısı 38 dereceyi bulan Mavi Lagün, bakmakla yetinemeyeceğiniz güzellikte.
-Fotoğraf makineniz yanınızdaysa kesinlikle araba kiralayın. Yol boyunca gördüklerinize inanamayacak, her 100 metrede bir durmak ve fotoğraf çekmek isteyeceksiniz.
Aktif yanardağlar ülkesi
Otuz kadarı aktif, yüzlerce yanardağ ve ekseriyetle volkanik bölgelerde rastlanan gayzerler, ülkenin sosyoekonomisini önemli ölçüde şekillendirmiş. Yeraltında bulunan suların ısınıp kaynar su ya da buhar olarak basınçlı bir şeklinde yeryüzüne çıkması anlamına gelen gayzer, ülkede elektrik enerjisi üretmek ve ısınmak için kullanılıyor. Bunun yanı sıra turistler için de sıcak suyun fışkırdığı ana şahit olmak, oldukça ilginç bir deneyim, özellikle de Gunnuhver bölgesini görmenizi tavsiye ederim. Ada, aynı zamanda Avrupa’nın en güçlü şelalesi olan Dettifoss’a da ev sahipliği yapıyor.