“Aslanı bir günde bile bulursunuz ama kaplanı 6 ay arayabilirsiniz”
Vahşi doğa fotoğrafçısı Süha Derbent...
Vahşi Doğa Fotoğrafçısı Süha Derbent’in çekimleri 20 yıl süren ve yeryüzünde yaşayan 38 kedi türü içinden 7 büyük kediyi fotoğrafladığı “7KEDİ” sergisi, 21 Eylül - 9 Ekim 2010 tarihleri arasında EKAV’ın Ekavart Galeri’sinde sanatseverlerle buluşuyor. Vehbi Koç Vakfı sponsorluğunda ve Diagonal’in baskıları ile gerçekleşen sergide 29 büyük kedi fotoğrafı yer alıyor.
* Neden uzmanlık olarak “vahşi doğa fotoğrafçılığını” seçtiniz?
Önceleri kentleri, kültürleri ve yaşam biçimlerini fotoğraflayarak işe başladım. Zaman içinde her fotoğrafçı gibi bir uzmanlık alanımın olması gerektiğini düşündüm. Vahşi doğa fotoğrafçılığını Türkiye’de meslek olarak seçmek zordu ama uzun soluklu bir çalışma başlayacağını bilerek hedeflerimi koydum ve başladım. Hayranlık duyduğum vahşi büyük kediler beni çekti. Onların biz insanlara üstün olan yanlarından, estetik davranışlarından ve doğayla uyumlu yaşamlarından etkilendim. Başlangıçta fotoğraf çekmek için seyahat eden biriyken, vahşi kedileri yakından izledikçe, onların yanında olmak için fotoğraf çeken biri oldum. Arşivimde 50 bine yakın vahşi doğa fotoğrafı var.
* Vahşi doğa fotoğrafçılığının diğer fotoğrafçılık dallarına kıyasla zorluğu nedir?
Çekmek istediğin türün yaşadığı alanı tespit edip o coğrafyaya ulaşmaktan tutun da -50 derece soğuktan, +60 derece sıcağa ve yüzde 100 nemli ortamlarda aylarca çalışmaya kadar birçok zorluktan söz edilebilir. İşin bütçesinin yüksekliği ve çekilen fotoğrafların Türkiye’de bir pazarının bulunmayışı, çalıştığımız arazilerde aldığımız riskler ve çeşitli viral hastalıklar da unutulmamalı tabii...
* Ne kadar tehlikeli bir iş bu?
İlk bakışta vahşi kedilere çok yaklaşıldığı için çok riskli gibi görünse de aslında öyle değil. Temel olarak bir ormanda büyük hayvanlar ani karşılaşmalar dışında insana saldırma eğiliminde değiller, kokumuzu alınca uzaklaşıyorlar. Bir de bu hayvanlarda ebat önemli, içinde bulunduğumuz araçları kendilerinden büyük bir hayvan zannettikleri için bize yaklaşmazlar. Yani rahatsız etmezseniz onlar da sizi etmezler. Onlara saygı duyarsanız, onlar da size duyar. 20 yıldır bana hiç vahşi kedi saldırmadı ve benim için tehdit oluşturmadı. Ama bunu yapan çok insan oldu. Demek ki, insanlar kadar tehlikeli değiller.
* Bir vahşi kediyi fotoğraflamak için ne kadar süre bekliyorsunuz?
Aslında hiç beklemiyoruz. Kedileri bulabilmek için önce onları arıyoruz. Bu bazen çok kısa olabildiği gibi, bazen de çok uzun bir süreç olabiliyor. Bir aslanı gittiğiniz gün bulabilirken, bir kaplanı 2- 6 ay arayabilirsiniz. Bu süre hayvanın yaşadığı coğrafya ve iklime göre değişiyor.
* Nasıl bir tarzınız var, mesela hayvanları kovalayarak çekim yapar mısınız?
Asla. Tamamen onların izin verdiği sürelere sadık kalırım. Bu kurallarının tamamını hayvanların koyduğu bir oyun. Onları rahatsız etmediğim için, onlar da ben yokmuşum gibi davranıyor. Normal davranışlarını sergiledikleri için ben de o anı fotoğraflıyorum. Aynı zamanda Afrika’ya gidip vahşi hayvan fotoğrafı çekmek isteyenler için gerekli organizasyonu yaparak danışmanlık yapıyorum. Bu arada, ziyaretçilerinin büyük çoğunluğu yurt dışından olan web sayfam www.suhaderbent.com 32 uluslararası ödül aldı.
* Hangi vahşi kedi türleri fotoğrafa daha kolay gelir?
En kolay fotoğraflanabilen vahşi kedi, Afrika Aslanı. Sosyal, yani ailece yaşadıkları için onları bulmak çok kolay. Birçok ayak izi bulunabiliyor. Ayrıca, yaşadıkları coğrafyanın tek hakimi oldukları için hiç saklanmayıp açık alanda yatıyorlar. Bir diğer faktör de günde 16 saate yakın açık alanda uyumaları ki, bu da onları bulmamızı sağlıyor. En zor fotoğraflanabilen ise kaplan. Çünkü bulabilmek için çok uzun zaman aramak gerekiyor ve bulduğumuzda da yanında uzun süre kalamıyoruz. Kısa bir süre sonra gidiyor.
Leoparın yatağı ağaç dalı
Genç Leopar, ağacın çatalında dinleniyor ve çevreyi izliyor. Leoparlar hem çevreyi görmek, hem de kendi güvenliklerini sağlamak için ağaç dallarında yatarlar.
Yavru ve babası
Kalabalık bir aslan ailesini çekerken o sırada ailede yavruların bulunması büyük şanstır. Çünkü sürekli aktif ve tam bir oyuncudur. Bu da bir görsel şölene dönüşebilir. Yavrunun babası ile oynamaya çalıştığı anlardan biri.