YGS adayları! Bugün ilk iş sınav merkezini görmek
.
Evet, sınava 4 gün kaldı. Şimdi yapacağınız ilk şey şu: Defteri, kitabı, deneme sınavını bir kenara bırakarak, doğruca sınava gireceğiniz okulu görmeye gitmek! Bu vakit kaybı değil, yapmanız gereken en önemli şey. En fazla bir saatinizi alır. Varsın alsın..
Sınava gireceğiniz okulu gidip gördüyseniz sorun yok ama “ne gerek var, okul kaçmıyor ya” derseniz, durun biraz!
Böyle diyorsak, vardır bir bildiğimiz. Bu gözler neler gördü...
Çocuk sınav sabahı okula gidiyor, bir bakıyor okul yerinde yok! Şaka değil, gerçekten bu olay yaşandı. Meğer okul taşınmış, çocuğun elindeki bilgiler eski... Okul yeni adresi ÖSYM’ye bildirmemiş. Okulun taşındığından ÖSYM’nin haberi yok. ÖSYM nereden bilsin okulun taşınıp taşınmadığını. Eski adresi basıyor belgeye, gönderiyor çocuğa... Çocuk da önceden gidip okulu kontrol etmemiş, sonrası felaket!
Bu olay, aynıyla vaki...
Onun için demem şudur: İLK ÖNCE SINAV MERKEZİ GİDİLİP GÖRÜLECEK!
Şu anda neler hissettiğinizi çok iyi biliyorum: Kıvranıp duruyorsunuz, “deneme sınavı mı çözmeliyiz, yoksa konu mu çalışmalıyız” sorusu akıllarınızı kurcalayıp duruyor. Deneme sınavı çözmeden duramıyorsunuz, çözerken de tedirginlik yaşıyorsunuz. Konu çalışırken de “aslında şu anda sınav çözmem gerekir” diye düşünüyorsunuz.
Tedirginliğe gerek yok. Yeni konu öğrenmeye artık son vermelisiniz. Şimdi eldekileri muhafaza etme zamanı, eldekileri kalkındırma zamanı. Bunun yolu da deneme sınavı çözmekten geçiyor. Ancak... Duyduğuma göre günde iki deneme sınavı yapanlar varmış. Bu kadarına gerek yok, abartmayın. Bu doğru değil. Günde bir sınav yeter. Cuma gününe kadar deneme sınavı çözebilirsiniz, bir sakıncası yok. Çok sınav yapacağınıza, az sınav yapın ama şunlara dikkat edin: Boş bıraktığınız soruların nedenlerini araştırın, yanlış verdiğiniz yanıtların muhasebesini yapın. ÇOK SINAV YAPARAK PUAN YÜKSELMEZ, AZ OLSUN ÖZ OLSUN!
Bir şey diyeceğim, şimdi bana kızacaksınız: BU SINAV, SİZİN DENGİNİZ OLAN BİR SINAV DEĞİL!
Eğri oturalım, doğru konuşalım. YGS, ilköğretim düzeyine hitap ediyor, ilköğretimin ikinci kademesine...
Ben, size sınavı ciddiye almayın demiyorum; fazla abartmayın, kasmayın diyorum. Korku dağları bekliyor, ne gerek var bu kadar korkuya. Sınavın altında eziliyorsunuz, hiç gereği yokken...
Türkçe ve Sosyal Bilimler testlerinden 6’şar net yapan öğrenci rahatlıkla 140 puan barajını aşıyor. Bu iki testten 12’şer net çıkaran aday da 18 0 puan barajını aşıyor. 160 sorudan toplamda 12 net çıkaran 140 barajını, 24 net çıkaran da 180 barajını aşıyor. Öncelikle rahat olun. Ancak şunu da aklınızdan çıkarmayın: YGS, “nasıl olsa aşarım” sınavı değil, “nasıl daha fazla avantaj sağlarım” sınavı. Mümkün olduğunca YGS’den fazla puan almaya bakın. LYS’ye avantajlı gidebilmenin yolu YGS’den geçiyor. LYS puanlarının neredeyse yüzde 40’ı YGS’den geliyor. YGS, fazla anlam yüklenmeden ciddiye alınması gereken bir sınav.
YGS, dershanede girdiğiniz sınavlardan farklı olmayacak; hatta daha kolay bir sınavla karşılaşacağınızı şimdiden söyleyebilirim.
Bu sınav Türkiye geneline göre hazırlanıyor. Yani her seviyedeki öğrenciye hitap edecek türden sorular koyuluyor. Soruların yüzde 10’u çok kolay, yüzde 20’si kolay, yüzde 40’ı da normal düzeyde. Yani sınavın yaklaşık yüzde 70’i rahatlıkla yapılabilir düzeyde. Oysa dershanelerdeki sınavlarda zor soruların oranı daha fazla. Dolayısıyla daha zor sorularla sizin standardınızı artırmaya çalışıyorlar.
Şu ifade, bence doğru ve geçerli bir ifade değil: “Hocam, deneme sınavlarında yapıyorum, ama gerçek sınavda yapamıyorum.”
Kocaman bir hayır!
Neden mi?
Çünkü sınava bakış açınız değişiyor, sınavı yorumlama tarzınız değişiyor. Birinde “kaybedecek bir şeyim yok, nasıl olsa deneme sınavı” diyorsunuz, diğerinde de “kaybedersem mahvolurum” diyorsunuz. Bence ikisi de yanlış. Sınavları ne hafife alın, ne de sınavlara gereğinden fazla bir anlam yükleyin. Böyle yaptığınız takdirde elinizi ayağınızı kıpırdatamaz duruma gelirsiniz.
Bu sınav, güle oynaya yapacağınız bir sınav. Biraz rahat olun, kırın zincirlerinizi...
YARIN: Sınav istatistikleri, sınavda yapılan yanlışlar, kısa yoldan puan hesabı...