Şampiy10
Magazin
Gündem

Üniversite adayları için büyük maraton bugün başlıyor

.

ABONE OL
Vatan Haber

Yüz binlerce adayın üniversiteli olmak için heyecanla beklediği LYS sınavlarının ilki olan LYS-1 (Matematik) bu sabah, LYS-5 (Yabancı Dil) ise öğleden sonra yapılıyor. Adaylar yarın sabah ise LYS-4’te (Sosyal Bilimler) ter dökecek. Beş oturumdan oluşan sınavların son iki oturumu ise 23-24 Haziran tarihlerinde yapılacak.

871 bin 313 adayın heyecanla beklediği Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) bugün başlıyor. 5 oturumda gerçekleştirilecek sınavlarda adaylar bu sabah saat 10.00’da LYS-1 (Matematik), öğleden sonra saat 14.00’te ise LYS-5’e (Yabancı Dil) girecek. Yarın sabah saat 10.00’da LYS-4 (Sosyal Bilimler) var. Bir hafta sonra yani 23 Haziran Cumartesi günü LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) ve 24 Haziran Pazar günü LYS-2 (Fen Bilimleri) yapılacak.

LYS’ler kolay olacak

Nereden biliyorsun, diyeceksiniz?

Bir düşünsenize, YGS’nin standardı yüksekti. Adayları epeyce hırpaladı. Çocuklar sınavdan sonra kendilerine gelemedi. 1-1.5 ay heba oldu, boşa gitti. Ne dershaneye gittiler, ne okula uğradılar. Odalarından dışarı çıkmadılar. Yalvar yakar çocukları hayata dödürebildik.

Bilhassa Türkçe testinde bocaladılar. Bu diğer testleri de etkiledi. Herkes beklentisinin altında kaldı. Gelen puanlar da zaten bunu teyit eder nitelikteydi.

YGS’de kastılar, çocukları zorladılar. Hadi diyelim ki LYS’de de kasacaklar. Peki üniversitelere kimi yerleştirecekler? Çocuk kalmaz ortada, boş trübünlere oynarlar. Zaten normalde kontenjanlar dolmuyor, çoğu kontenjan boş kalıyor. Bir de sınavlarda milleti dökerlerse n’olur bu memleketin hali?

Yok yok, öyle olmayacak. Yani sınavlar zor olmayacak. İşi ilk sınavda sıkı tutuyorlar, orada biraz gözdağı veriyorlar. Belki de çocuklar işin ciddiyetini kavrasınlar istiyorlar, sonra tempoyu düşürüyorlar.

Tempoyu düşürmek zorunda kalıyorlar, ister istemez! Neden?

Çocukların kondisyonu yetmiyor, biraz zorladınız mı iş bitiyor!

Ham maddeyi ne kadar kaliteli işlerseniz, ürün de o oranda kaliteli çıkar. Cevher iyi de, cevheri işleyemiyoruz. Sınavları iyi yapıyoruz ama sınavlara çocukları iyi gönderemiyoruz. O da bizim ayıbımız!

İşin ilginci, kendimizi değil de çocukları eliyoruz!

LYS’ler kolay olacak dediysek öyle her önüne gelen bu sınavı kolaylıkla geçecek anlamını çıkarmayın. Çalışan, didinen, çaba sarf eden, bütün bir yıl boyunca ter akıtan bu sınavları geçecek. Onların korkmasına gerek yok. Bu sınavlar onlara kolay gelecek.

Yıl içinde 60-70 adet sınav oldunuz, deneme sınavı.. Deneme sınavları, gerçek sınavlardan daha zor olur. O sınavların standardı daha yüksek. Gerçek sınavlar Türkiye geneline göre hazırlandığı için standardı o derece yüksek olmuyor. LYS’de deneme sınavlarında aldığınız puandan daha yüksek puan alacaksınız ama ‘ne kadar yüksek olur?’ diye sormayın. Sayı belirtmek pek doğru olmaz.

İlk LYS, Matematik-Geometri sınavı. Yani ‘dakka bir, gol bir’ türünden bir şey. Keşke ilk sınav Sosyal Bilimler veya Edebiyat-Coğrafya-1 sınavı olsaydı. Matematik, çocuklar için biraz ters gelen bir sınav. Hani onların gözünü korkutmamak açısından, morallerini yükseltmek açısından daha iyi olurdu gibi geliyor bana.

YGS’nin LYS’ye katkısı

Bu katkı, hep tartışma konusu olmuştur. Nereye gitsem, hangi konferansa katılsam bu katkı oranı hep sorulur. Ortak bir noktada hiç buluşamadık. Herkesin oranı kendinedir ve herkes bu katkı oranını farklı farklı söyler. Aşağıda bu katkı oranlarını yazdım:

- MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 puan türlerinde 500 puanın yaklaşık 177 puanı YGS’den geliyor. Yani toplam puanın yüzde 35’ini YGS puanları oluşturuyor.

- TM-1, TM-2 ve TM-3 puan türlerinde 500 puanın yaklaşık 160 puanı YGS’den oluşuyor. Yani toplam puanın yüzde 32’sini YGS puanları oluşturuyor.

- TS-1 ve TS-2 puan türlerinde 500 puanın yaklaşık 140 puanı YGS’den geliyor. Yani toplam puanın yüzde 28’ini YGS puanları oluşturuyor.

Özetlersek YGS’nin LYS puanlarına katkısı puan türlerine göre değişmekle birlikte yaklaşık yüzde 28-40 arasında değişiyor. Bunlar oldukça yüksek oranlar. Asla gözardı edilemeyecek derecede katkı sağlıyorlar. Bu gerçek!

Peki, YGS puanı düşük olan bir aday için her şey bitti mi? Bu, önemli bir soru. Ama cevabı basit!

HAYIR, BİTMEDİ!

Büyük harflerle ve bold yazdım ki, inanın diye..

Yeni sistemle birlikte (AOBP’nin kaldırılmasını vurguluyorum), LYS puanları daha da belirleyici oldu, daha bir ön plana çıktı.

LYS’lere salim kafayla girmeye bakın. Kendinizi bu sınavlara iyi verin çünkü son sözü söyleyecek olan bu sınavlar...

Kısa yoldan puan hesabı

TS-1

95,107+(Tx1,450)+(SBx1,124)+(TMx0,816)+(FBx0,459)+(Ex1,160)+(C1x1,469)+(TARx1,364)+(C2x1,602)+(FELSx2,579)

TS-2

93,680+(Tx1,595)+(SBx1,047)+(TMx0,487)+(FBx0,464)+(Ex1,952)+(C1x0,907)+(TARx1,377)+(C2x1,186)+(FELSx1,736)

ÖRNEK: Adayımız YGS’de Türkçe testinden 37 net, Sosyal Bilimler testinden 36 net, Temel Matematik testinden 20 net, Fen Bilimleri testinden 19 net; LYS-3’de Edebiyat testinden 49 net, Coğrafya-1 testinden 20 net, LYS-4’de Tarih testinden 39 net, Coğrafya-2 testinden 11 net, Felsefe Grubu testinden de 27 net yapmış olsun. Bu adayın puanları:

TS-1= 429,648

TS-2= 436,352

Puanlar hangi durumda hesaplanmaz?

Adayların Ağırlıklı LYS puanlarının hesaplanabilmesi için MF puan türünde Matematik, Geometri, Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerinden en az ikisinin ham puanı yani 4 yanlış 1 doğruyu götürdükten sonra kalan ham puanı 0.5; TM puan türünde Matematik, Geometri, Türk Dili Edebiyatı ve Coğrafya-1 testlerinden en az ikisinin ham puanı 0.5; TS puan türünde Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya-1, Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu testlerinden en az ikisinin ham puanı 0.5 olması gerekir. Bunun sonucunda örneğin MF öğrencisinin Matematik-Geometri sınavında 0.5 ham puan yapması durumunda TM puanı da hesaplanır. Aynı şekilde TM öğrencisinin Matematik-Geometri sınavında 0.5 ham puan yapması durumunda MF puanları da hesaplanır.

YARIN: - LYS-1 Matematik-Geometri sınavının değerlendirilmesi
- Kısa yoldan puan hesabı (devam)
- En çok tercih edilen bölümler için yapılması gereken netler, puan analizleri

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gelecek mesleki eğitimde!
  2. Canım acıdı!
  3. Formasyon konusunda kafalar karışık!
  4. Dikkatli olun!
  5. Destek ve sabır şart!
  6. Artık icraat zamanı!
  7. Uzman ne diyor?
  8. Tercihler hatalı mı?
  9. Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
  10. Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.