Şampiy10
Magazin
Gündem

TYT-AYT puanları nasıl hesaplanır?

.

ABONE OL
Vatan Haber

Testlerin yüzdesel oranları Türkçe ve Matematik yüzde 33, Sosyal ve Fen Bilimleri yüzde 17 olarak açıklandı. Sadece oranlara bakıldığında bir Türkçe ve Matematik sorusunun değerinin Sosyal ve Fen sorusunun değerinin 2 katı olduğu düşünüldü

YGS’nin yerine gelen TYT’de ilk bakışta sadece Sosyal Bilimler ve Fen Bilimlerinin soru sayısının azaldığı görülüyor. Sınavın şekliyle ilgili konuşursak evet bu doğru ama asıl önemli farkın TYT’nin puan hesabında olduğunu söylersek yanlış olmaz. YGS’de 6 puan türü varken ve TYT’de tek puan türü var. Önlisans tercihi yapacak ya da TYT puanı ile farklı kurumlara başvuracak herkes için puan hesaplama modülü aynı. Testlerin yüzdesel olarak oranları Türkçe ve Matematik yüzde 33, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri yüzde 17 olarak açıklandı. Bu oranlar bir yanlış anlaşılmaya da neden oldu diyebiliriz. Sadece oranlara bakıldığında bir Türkçe ve Matematik sorusunun değerinin Sosyal ve Fen Bilimleri sorusunun değerinin 2 katı olduğu düşünüldü. Aslında böyle değil, soru sayısı olarak farklar olduğu için toplam puanın hesaplanmasına etki olarak testlerin oranları böyle. 1 sorunun getirisi olarak bakarsan tüm testlerde 1 sorunun getirisi neredeyse aynı denilecek kadar birbirine yakın hatta küçük farklarla Sosyal ve Fen Bilimlerinin 1 netinin getirisi daha fazla görünüyor.

TYT PUAN HESAPLAMA:

Türkçe= 3,3 Matematik= 3,3 Sosyal= 3,4 Fen= 3,4 ile çarpıp çıkan sonuca ÖSYM’nin her adaya verdiği 100 taban puan ve OBP’yi ekleyerek (OBP hesabı için diploma notunu 0,6 ile çarpmak yeterli. Örn: 80×0,6=48) TYT yerleştirme puanı hesaplanabilir. 150 barajı için hesap yapılıyorsa, OBP eklenmeden hesap yapılmalıdır.

AYT PUAN HESAPLAMA:

YÖK testlerin alanlara göre etki oranlarını açıkladı. Puan hesabı yaparken biz bu etki oranlarını da kullanarak 1 netin getirisini yani katsayısını bilmeliyiz. TYT için herkese aynı etki ve oranlar geçerli bu yüzden tek bir TYT hesaplaması yapalım ve AYT için her alanı ayrı değerlendirelim. TYT kısmı için netlerinizi: Türkçe= 1,32 Matematik= 1,32 Sosyal Bilimler= 1,36 Fen Bilimleri= 1,36 ile çarpın.

SAYISAL: AYT için netlerinizi Matematik= 3 Fizik= 2,85 Kimya= 3,07 Biyoloji= 3,07 ile çarpın.

EŞİT AĞIRLIK: AYT için netlerinizi Matematik= 3 Edebiyat= 3 Tarih-1= 2,8 Coğrafya-1= 3,33 ile çarpın.

SÖZEL: AYT için netlerinizi Edebiyat= 3 Tarih-1= 2,8 Coğrafya-1= 3,33 Tarih-2= 2,91 Coğrafya-2= 2,91 Felsefe= 3 Din Kültürü= 3,33 ile çarpın.

DİL: AYT için netlerinizi Dil sınavındaki her netinizi 3 ile çarpın.

Bulduğunuz her sonuçlara ÖSYM’nin her adaya verdiği 100 taban puanı ve OBP‘yi ekleyin. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesabı için, diploma notunuzu 0,6 ile çarpabilirsiniz. Örn: 85×0,6=51. Böylelikle YKS Yerleştirme Puanınıza hesaplamış olursunuz.

Bu konulardan kesin soru çıkacak!

TYT TÜRKÇE KONULARI

- SÖZCÜKTE ANLAM

- SÖZ ÖBEKLERİNDE ANLAM

- ADLAR

- ADILLAR (ZAMİRLER)

- SIFATLAR (ÖNADLAR)

- BELİRTEÇLER (ZARFLAR)

- EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM

- AD SOYLU SÖZCÜKLER

- EYLEMLER (FİİLLER)

- EK EYLEM (EK FİİL)

- EYLEMİN ÇATISI

- FİİLİMSİLER

- SÖZ ÖBEKLERİ

- SÖZCÜĞÜN YAPISI

- CÜMLENİN YORUMU

- CÜMLENİN ÖĞELERİ

- CÜMLE TÜRLERİ

- ANLATIM BOZUKLUĞU

- CÜMLE DÜZEYİNDE

ANLATIM BOZUKLUĞU

- ANLATIM BOZUKLUKLARI,

DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI VE SES BİLGİSİ

- SES BİLGİSİ VE YAZIM KUR.

- NOKTALAMA İŞARETLERİ

- ANLATIM TÜRLERİ VE

DÜŞÜNCEYİ GEL. YOLLARI

- PARAGRAF BİLGİSİ

- İLETİŞİM,

DİL VE KÜLTÜR

Bazı bölümleri kazanmak için tahmini en az kaç net gerekli?

- Hocam, İnönü Üniversitesi Fizyoterapi istiyorum. Kaç net yapmam gerekir?

Okul puanım 50. TYT’de Türkçe’den 30, Temel Matematik’ten 27, Fen Bilimleri’nden 10 ve Sosyal Bilimler testinden yaklaşık 10 net çıkarman; İkinci oturumda Matematik testinden 26 ve Fen Bilimleri testinden de 25 net yapman gerekiyor.

- İTU İşletme Mühendisliğini istiyorum. Diploma notum 66. Testlerden yapmam gereken netleri ve ortalama siralamayı paylasırsanız, sevinirim.

TYT’de Türkçe’den 35, Temel Matematik’ten 34, Fen Bilimleri’nden 15 ve Sosyal Bilimler testinden yaklaşık 15 net çıkarman; İkinci oturumda Matematik testinden 33 ve Fen Bilimleri testinden de 30 net yapman gerekiyor. Diploma notunu 66 olarak hesapladım. Sıralamanı SAY’dan 17 bin 400 gibi düşün...

- Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi düşünüyorum. OBP 75. Kaçar net çıkarmam gerekir?

TYT’de Türkçe’den 33, Temel Matematik’ten 32, Fen Bilimleri’nden 12 ve Sosyal Bilimler testinden yaklaşık 15 net çıkarman;

İkinci oturumda Matematik testinden 30 ve Edebiyat/Sosyal Bilimler-1 testinden de 31 net yapman gerekiyor. Diploma notunu 75 olarak hesapladım. Sıralamanı EA’dan 11 bin 650 gibi düşün...

- Çukurova Üni. Mimarlık bölümünü kazanmak için kaç net?

TYT’de Türkçe ve Temel Matematik testlerinin her birinden 29’ar net, Fen Bilimleri’nden 10, Sosyal Bilimler testinden de en az 15 net çıkarmak gerekir.

İkinci oturumda ise, Matematik testinden 25 ve Fen Bilimleri testinden de en az 23 net yapmanız gerir. Diploma notnuzu 70 olarak hesapladım...

 

YKS’yle ilgili sıkça sorulanlar...

- ÖZEL YETENEK İLE ÖĞRENCİ ALAN YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA HANGİ PUAN TÜRÜ İLE BAŞVURULACAK?

Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına TYT puanı ile başvurulacak. Bu programlara başvurabilmek için TYT puanının en az 150 ve üzeri olması gerekiyor.

- KAÇ KİTAPÇIK VERİLECEK?

Birinci oturumda (TYT) bir, ikinci oturumda bir olmak üzere toplam iki kitapçık verilecek. Yabancı Dil oturumuna sınavına girecek adaylar için ayrıca kitapçık verilecek.

- TIP, HUKUK, MÜHENDİSLİK, MİMARLIK, ÖĞRETMENLİK PROGRAMLARINA YERLEŞTİRME İÇİN BAŞARI SIRALAMASI ŞARTI DEVAM EDECEK Mİ?

Evet, bu programlarda başarı sıralaması şartı devam ediyor. Tıp fakültelerini tercih edecek adayların 40 bin barajını geçmesi gerekiyor. Hukuk fakülteleri için 150 bin, mühend islik 240 bin ve mimarlık fakültelerini listesine yazacakların ise 200 bin barajını aşmaları şart. Eğitim fakültesini tercih listesine dahil edecek adaylar 240 bin başarı sırası barajını göz önüne almalı.

- ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI’NIN HESAPLANMASINDA DEĞİŞİKLİK VAR MI?

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)’nın katkı oranında ve hesaplanma şeklinde bir değişiklik yok.

- MESLEK YÜKSEKOKULLARINI TERCİH EDEBİLMEK İÇİN GEREKLİ BARAJ PUANI NEDİR?

Adayların TYT puanının en az 150 ve üzeri olması gerekiyor.

- LİSANS PROGRAMLARINI TERCİH EDEBİLMEK İÇİN BARAJ PUANI NEDİR?

TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin en az 180 puan olması gerekiyor. Adaylar, en az 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarını tercih edebilirler.

- ÖZEL YETENEK SINAVI İLE ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLERE HANGİ PUAN TÜRÜ İLE BAŞVURULACAK?

Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına TYT puanı ile başvurulacak. Bu programlara başvurabilmek için TYT puanının en az 150 ve üzeri olması gerekir.

- BİTTİ -

Geçici kimlikle girilebilecek

YKS adayları, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen fotoğraflı geçici kimlik belgesi ile sınava girebilecek. YKS’nin yapılacağı merkezlerdeki il veya ilçe nüfus müdürlükleri, 30 Haziran Cumartesi 07.00 ile 17.00 ve 1 Temmuz Pazar 07.00 ile 15.30 saatlerinde açık tutulacak

Park ve yol yapım yasağı

Sınavın yapılacağı okul ile kamu binalarının bahçe ve çevresine bu hafta sonunda hiçbir vasıtanın park etmesine izin verilmeyecek. Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü ve belediyeler tarafından sınav günü yol yapım, bakım ve onarım çalışmaları yapılmayacak ve sorumluluk alanlarındaki tüm yollar trafiğe açık tutulacak

İstanbul’da ulaşım ücretsiz

İETT, 30 Haziran ve 1 Temmuz’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrencilere ve sınav görevlilerine toplu ulaşım araçlarının ücretsiz olacağını bildirdi. İETT’nin internet sayfasında yer alan duyuruya göre, öğrenciler sınav belgelerini, görevliler ise görevli belgelerini göstererek sınava gidiş ve sınavdan dönüşlerde toplu ulaşım araçlarından ücretsiz geçiş sağlayabilecek.

Sosyal medya detoksu yapın

YKS öncesinde adaylara son tavsiyelerde bulunan Bahçeşehir Koleji PDR Koordinatörü Özen Yazgan, “Bu dönemde duygusal olarak kendilerini güçlü tutsunlar. Sosyal medya detoksu yapsınlar ve telefonlarına daha az baksınlar” dedi. Adayların bu dönemde fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak kendilerini güçlü tutmalarının önemli olduğunu vurgulayan Yazgan, “Ne olursa olsun hayatlarındaki duruşları onların değerini belirleyecek. Üniversiteye gitmek elbette bir avantaj ama yaşamdaki tek yol bu değil. Kendilerine güvensinler ve değerlerinin farkında olsunlar” diye konuştu.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gelecek mesleki eğitimde!
  2. Canım acıdı!
  3. Formasyon konusunda kafalar karışık!
  4. Dikkatli olun!
  5. Destek ve sabır şart!
  6. Artık icraat zamanı!
  7. Uzman ne diyor?
  8. Tercihler hatalı mı?
  9. Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
  10. Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.