Şampiy10
Magazin
Gündem

Tercih yaparken sıralama ve yüzdelik dilime dikkat!

.

ABONE OL
Vatan Haber

İyi bir liseye girmek isteyen öğrenci ve ailesi, tercih döneminde dikkatli olmalı. Çünkü yapılacak bir hata istenilen okula girilmemesine neden olacaktır. Öğrencinin puanı ne olursa olsun istediği, hayal ettiği, beklentilerini karşılayacağı okula yerleşebilmesi için doğru tercih yapması önemlidir.

Tercihlerin bilinçli ve doğruyapabilmek için nelere dikkat etmek gerekir? İşte size önemli ipuçları...

Tercihlerde kullanılan okul kodları mutlaka “e-tercih” ve “Yerleştirme Kılavuzu” incelenerek yazılmalı. Özellikle isimleri benzer olan okulların karışmamasına özen gösterilmeli. Geçen yılın genel başarı sıralarını ve taban puanlarını baz alın. Öğrencilerin 6., 7. ve 8. sınıfta girdikleri SBS sonuçlarına göre elde edecekleri OYP’ye göre sıralamaları belli oluyor. Dolayısıyla tercih yapılırken öncelikle tercih edilen okulu bir önceki yıl kazanan son adayın genel başarı sırası ve yüzdelik diliminin ardından 1. ve 2. yerleştirme taban puanları dikkate alınmalı.

Ölü tercih yapmayın

Tercihler okula son yerleşen öğrencinin genel başarı sırası, yüzdelik dilimi ve taban puanına göre öğrencinin istekleri de göz önüne alınarak yüksekten düşüğe doğru yapılmalı. Daha yüksek puanlı bir okulu alt tercihlere yazmak ölü tercih olacağından mantıklı bir seçim olmaz.

İdealinizdeki okullar

Tercih listesi hazırlanırken ilk sıralara idealinizdeki, en çok gitmek istediğiniz, genel başarı sıranızın ve puanınızın biraz üzerindeki okulları; orta sıralara sizin sıranıza en yakın, kazanma ihtimalinizin en yüksek olduğu okulları; son sıralara ise başarı sıraları ve taban puanları daha düşük, garanti okulları yazın. Yapacağınız tüm okul tercihleri sizin girebileceğinizden daha yüksek olursa açıkta kalma ihtimaliniz artacak.

Olanaklarını araştırın

Tercih etmeyi düşündüğünüz okullarla ilgili olabildiğince çok bilgi edinmeye çalışın. Okulun fiziki şartlarını, ulaşım şartlarını, öğrenci sayısını, bulunduğu semti, üniversiteye giriş sınavlarında ve diğer önemli sınavlarda elde ettiği başarıları, hazırlık sınıfı olup olmadığını, pansiyon durumunu, öğrenciye sunduğu olanakları, sosyal etkinliklerini öğrenmeye çalışın. Okullar hakkında detaylı bilgi sahibi olmak daha bilinçli tercih yapmanızı sağlar ve yanlış yapma ihtimalinizi azaltır. Özellikle şehir dışından okul tercih edilecekse bu okullarla ilgili mutlaka bilgi alınmalıdır. Bununla ilgili okullarda ya da dershanelerde düzenlenecek programlar, bilgilendirme toplantıları, seminerler değerlendirilmelidir.

Aralığı geniş tutun

Kazansanız bile gitme ihtimalinizin çok düşük olduğu, istemediğiniz okulları tercih etmeyin. Tercih listesi hazırlanırken genel başarı sırası ve taban puanının birbirine çok yakın olmamasına özen gösterin. Aralığı daha geniş tutmak kazanma şansını artırır.

Geçen yılı inceleyin

Popüler, herkes tarafından çok istenen okullar yerine öğrencinin puanına ve genel başarı sırasına en uygun okulları yazmak kazanma şansını fazlasıyla yükseltecektir. Üst sıralara birkaç tane yüksek puanlı okul yazılabilir ancak yapılması gereken, geçen yılın verileri incelenerek puanınıza ve başarı sıranıza en yakın okulları tercih etmektir. Tercihlerinizi istediğiniz okul türünden yapabilirsiniz. Bu konuda herhangi bir kısıtlama söz konusu değil. Önemli olan, puanınız ve istekleriniz. Puanınızı, başarı sıranızı ve isteklerinizi göz önüne alarak istediğiniz okul türünden tercih yapabilirsiniz.

Önce örnek hazırlayın

Tercih edilecek okullara karar verildikten sonra hazırlanacak liste önce örnek boş bir tercih formuna yazılmalı. Yapılacak değerlendirmeler bu form üzerinde yapılmalıdır. Emin olunduktan ve son karar verildikten sonra “asıl tercih formu” doldurularak tercihler yapılmalıdır. Çünkü tercihler yapılıp onaylandıktan sonra değiştirmek mümkün değil. Son karar verilmeden önce iyi düşünülmeli.

Kontenjanlar arttı

Diğer önemli nokta ise bu yıl kontenjanlarda yapılan önemli artış ve yeni açılan okullar. Kontenjan tablolarını incelediğimizde bu yıl çok sayıda yeni okulun açıldığını görüyoruz. Kontenjan artışı bir hayli fazla. Bu artış, daha fazla öğrencinin kazanma şansı anlamına geliyor. Peki, yeni açılan okulları tercihlerimizde hangi sıraya koyalım?

Yeni okullara ait veri olmadığı için neye göre tercih yapalım? Yeni açılan okulların taban puanı, genellikle kendilerine yakın çevrelerde bulunan okulların puanlarına benzer olur. Dolayısıyla yeni açılan bir okulu yakın çevredeki okulların altında tercih etmek mantıklı olabilir. Ayrıca okulun coğrafi konumu, ulaşım olanakları da göz önüne alınmalı. Merkezi konumda olan okulların puanları daha yüksek olur.

Bu fırsatı değerlendirin

Tercihler, bu konuda uzman birinin görüşü alınarak yapılmalı. Öğrenciye sunulan bu fırsatın çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Dolayısıyla tercihler yapılırken çok dikkatli olunmalı, uzman kişilerden görüş alınmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gelecek mesleki eğitimde!
  2. Canım acıdı!
  3. Formasyon konusunda kafalar karışık!
  4. Dikkatli olun!
  5. Destek ve sabır şart!
  6. Artık icraat zamanı!
  7. Uzman ne diyor?
  8. Tercihler hatalı mı?
  9. Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
  10. Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.