Temiz ve net bir sınav oldu!
.
Cuma günü okul öncesinde, ilköğretimde ve orta öğretimde okuyan 17 milyon öğrenciye karnelerini verdik, ‘180 iş gününü tamamladınız, yaklaşık 8 ay süren eğitim maratonunu bitirdiniz, haydi tatile çıkabilirsiniz’ dedik...
Sonra ilköğretim son sınıftaki öğrencilere, ‘siz bir kenara ayrılın, yarın sınavınız var; yok öyle hemen tatile çıkmak, hele bir sınava girin, ondan sonra tatile çıkacaksınız’ dedik.
Onlar da şaşırdı, hem bize karne veriyorlar, ‘tatile çıkabilirsiniz’ diyorlar; sonra da ertesi gün yaka paça sınava sokuyorlar!
Haklısınız, pek anlamlı değil; ama öyle...
1 milyon 98 bin 243 aday, tatilin ilk gününde ter döktü, geleceği için. Sınav güzel hazırlanmış, hatalı soru yoktu, müfredat dışı soruyla karşılaşmadık, soru içerikleri kazanımlara uygundu, kısacası MEB temiz ve net bir sınav hazırlamış. Sınav, oldu bittiye getirilmemiş, inceden inceye işlenmiş. Hazırlayanları ve emeği geçenleri kutlamak gerekir...
Öncelikle testleri birer cümleyle özetleyecek olursak, şöyle bir tabloyla karşılaşıyoruz:
Türkçe: Paragraf soruları sıralamayı belirleyecek.
Matematik: Grafik ve tablo okuyabilen öğrenci aradan sıyrılacak.
Fen ve Teknoloji: Uygulamalı eğitim alan öğrenci avantajlı!
Sosyal Bilgiler: Soru içerikleri kazanımlara uygun...
Yabancı Dil: İlk kez grafik ve tablo içeren sorularla karşılaştık.
Okuyan Türkçe’de kazanır!
Türkçe soruları müfredata uygundu. Bu yıl paragraf ağırlıklı sorularla karşılaştık. MEB, sanki ÖSYM ile işbirliği yapmış izlenimi veriyor. Hatırlarsınız, YGS’de de 40 sorunun neredeyse yarısından fazlası paragraf sorularından oluşuyordu. SBS’de ilk kez 23 sorunun 14’ü paragraf sorusundan oluşuyordu. Soruların dağılımında paragraf sorularının sayısının önemli oranda arttığı dikkat çekiyor. Türkçe testindeki paragraf soruları; ayırt edici nitelikte, okuyan, yorum yapabilen öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği yapıdaydı. MEB ve ÖSYM, sadece test çözen öğrenci değil, okuyan öğrenci istiyor; testin genelindeki hava bu!
6’ncı ve 7’nci sınıf soruları vardı
Matematik testi, 8. sınıf müfredatıyla sınırlı kalmamış, alt sınıf kazanımları da ölçülmüş. Öğrencilerin ilköğretimde elde etmesi gereken temel matematiksel işlem ve analitik düşünce tarzına uygun sorular hazırlanmış. Sorular müfredata uygundur ve geçen yılın sorularıyla benzerlik gösteriyor. Soruların zorluk derecesi, orta üstü seviyede. Geçen yıl sorulmayan kare prizma, koni, benzerlik ve trigonometri konularından bu yıl soru geldi.
Deney ve grafik soruları
Fen ve Teknoloji testinin 20 sorusundan 11’i deney sorularından oluşuyordu. Bu, ilk kez karşılaştığımız bir tabloydu! Öğrencilerin bilgilerinin yanında yorum yeteneklerini de kullanarak çözmelerini gereken orta zorlukta soruların olduğu bir sınavla karşılaştık. Soru içerikleri kazanımlara uygun, her üniteyi kapsayacak şekilde hazırlanmış.
Okuyarak cevaba ulaşma
Sosyal Bilgiler testinde iki farklı yapıyla karşılaşıyoruz: Doğrudan bilgiye yönelik sorulara da var, verilen bilgiyi okuyarak doğru cevaba ulaşılacak sorular da var. Testin genelinde bilgiyi yorumlama yeteneği ön plana çıkarılmış. Matematik, Fen ve Teknoloji testlerinde olduğu gibi, Sosyal Bilgiler testinde de görsel ve şekil içeren sorulara fazlaca yer verilmiş. Bu sene önceki senelerden farklı olarak 8. sınıflara zorunlu ders olarak konulan Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersine yönelik sorular da sınavda yer almış ve sorular müfredata uygun olarak hazırlanmış.
Özel okullar kolaydı
Yabancı Dil sınavı, 8’inci sınıf müfredatını ölçer nitelikte olup, yönergeler ve seçenekler son derece açık ve net verilmiş. Sorular müfredat dağılımına göre başarılı paylaştırılmış. Bazı sorular seviyeyi ölçer nitelikte. Okuma ve anlamayı ölçen sorular sadece metin içerisinde değil diyaloglar ve tablolar şeklinde verilmiş.