‘Tasarımla ilgili bölümler öne çıkacak’
.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Arıboğan, “Dünyanın yeni düzenine ayak uyduran eğitim sektöründe tasarım ve yaratıcılıkla ilgili bölümler popüler olacak” dedi.
İSTANBUL Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ile küreselleşen dünyada eğitim sektörünün yeni yerini konuştuk. Arıboğan özetle şunları söyledi: “Dünyanın sadece küreselleşmekle kalmadığı bununla beraber alışageldik düzeninden ayrılarak sanal bir ortama doğru ilerlediği günümüzde eğitim sektörü de bu düzene ayak uyduruyor.
Dünyayı takip ederek teknolojideki bu dönüşümün insan ve toplum üzerindeki etkilerini izlemeli ve bu gelişmeleri kendimize uyarlamalıyız. Üniversiteler varolduğundan bugüne kadar evrim geçiriyor. Öğretime odaklanmış bir yapıya sahip üniversiteler bugün artık inovasyona, yaratıcılığa, eleştirel düşünceye imkân veren kurumlar haline gelmelidir. Bu evrimin en son aşaması üniversiteyle iş dünyasının buluşması oldu.
İş dünyasının üniversiteye, üniversitenin iş dünyasına kendi bilgi birikimlerini aktarmasıyla dolan ortak bilgi ve değer havuzu, işgücünün nitelikli hale gelmesini, maliyetlerin düşürülmesini, doğru istihdam politikalarının kurgulanmasını ve üretimin çarpan etkisiyle hızlanmasını sağlıyor.
Eğitim ve araştırma
İstanbul Bilgi Üniversitesi olarak iş dünyasıyla ilişkimizi yalnızca bu çağın gereği olarak görmüyor, yüzlerce yıllık geleneksel üniversite olgusunun temelleri olan eğitim ve araştırmanın tamamlayıcı parçası sayıyoruz. Taşıyıcısı olduğumuz hümanizm, adalet, paylaşım gibi evrensel etik değerlerin iş dünyasıyla buluşmasında da bir köprü kurmaya çalışıyoruz. Bu dönemde öğrencilerle beraber hocalar da kendilerini bu sürece dahil etmeli ve değişime ayak uydurmalılar. Teknolojideki bu hızlı gelişmeler meslek gruplarının da değişmesine sebep oldu.
Reklamcılık, halkla ilişkiler, psikoloji, sosyoloji talep görmeye devam ederken tasarım ve yaratıcılıkla ilgili bölümler öne çıkacak. İnsana dair onu tanımaya ve ona yön vermeye yönelik tüm meslekler önümüzdeki dönemlerde popüler olacak.”
Geleceğin mesleği geleceğin sektörü lojistik
Lojistik sektörü büyürken Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, öğrencilerine sektör duayenlerinden oluşan 20 kişilik danışma kurulunun destek verdiği müfredatla eğitim vermeyi sürdürüyor.
Küreselleşen dünyada artık her işi yapan değil, bir işi tam ve doğru yapan, yetişmiş kalifiye elemanlara ihtiyaç arttı, bununla birlikte üniversitelerin farklı alanlarda program açması yerine belli alanlara odaklanması daha fazla önem kazandı. Bu gerçekten hareketle dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeleri yakından takip eden lojistik sektörünün öncüleri, sektördeki nitelikli eleman açığını karşılamak amacıyla Türkiye Lojistik Araştırmaları ve Eğitimi Vakfı’nı (TÜRLEV) ve TÜRLEV de Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nu 2008 yılında kurdu.
Lojistik sektörü büyürken lojistik eğitimi almış elemanlara ihtiyaç da her geçen gün artıyor. 10 yıl öncesinin ÖSYS kılavuzlarına bakıldığında hiç lojistik bölümü yokken bugün lojistik ve alt dallarına yönelik birçok bölümün, programın olması tamamen lojistik sektörünün nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaya yöneliktir. Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, öğrencilerine sektör duayenlerinden oluşan 20 kişilik danışma kurulunun destek verdiği müfredatla eğitim veriyor. Sektörde ihtiyaç duyulan alanlarda öğrenci yetiştiren yüksekokulun 500’e yakın mezunu var ve bunların yüzde 90’ı sektörde istihdam ediliyor.
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nda, kuruluş misyonuna uygun olarak açılan programların tamamı lojistik eksenli olup, her biri lojistik bütününün içinde yer alan özgün programlardır. Bu programlardan mezun olan gençlerin her birinin lojistik sektöründe yapacağı görevler ayrıdır. Hepsi bir araya geldiğinde en doğru hizmeti vererek lojistik bütününü oluşturuyor. Açılan programlardaki derslerin içerikleri ve uygulamaları lojistik sektörünün anlatıldığı bir yapıdadır. Öğrencilerin edindikleri teorik bilginin pratik uygulamalarla hayata geçmesini sağlamak Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nun en önemli hedeflerinden biridir. Bu amaçla sektörde faaliyet gösteren pek çok kurum ve kuruluşla “işbirliği protokolü” imzalandı.
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkedeki okullarla karşılıklı işbirliği ve eğitim-öğretim anlaşması imzaladı. Finlandiya’da bulunan HAMK University of Applied Sciences ile yapılan ikili anlaşmayla öğrenciler, gerekli koşulları yerine getirmeleri halinde HAMK UAS’da, herhangi bir eğitim ücreti ödemeksizin lisans tamamlama hakkı kazanıyor. Erasmus Extended Charter sahibi bir yükseköğrenim kurumu olan Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, “Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı” ana başlığı altında yer alan “Erasmus Yükseköğrenim ve Leonardo da Vinchi Mesleki Eğitim Programları” çerçevesinde akademisyenleri, öğrencileri ve iş dünyasını içine alacak şekilde tasarlanan muhtelif projeleri gerçekleştiriyor.
Nedir bu lojistik?
LOJİSTİK, bir ürünün üretiminin ilk halkasından tüketildiği noktaya kadar geçen bütün taşımacılık serüvenidir. Bir ürün, üretildiği yerde tüketilmiyorsa kesinlikle lojistiğe ihtiyacı vardır. Artık hiçbir ürün üretildiği yerde tüketilmiyor. Günümüzde gelişen ulaşım ve iletişim teknolojileri sayesinde dünya küresel bir köye döndü, hammaddeye yakın noktalarda kurulan tesislerle üretim, tüketim noktalarından uzak coğrafyalara kaydı. Bu da lojistiği vazgeçilmez kılıyor. İTÜ’nün yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de her ürünün üzerinde en az yüzde 15 lojistik maliyet bulunuyor. Bir ürünü üretirken ürünün hammaddesinden tasarruf edilmeye kalkışıldığında maliyet avantajı yakalanıyor ancak ürünün kalitesinden taviz veriliyor. Oysa lojistiği profesyonelce yapıldığında lojistik maliyetlerden tasarruf ediliyor ve bu da kaliteyi düşürmeden rekabet avantajı sağlıyor.
Beykoz Lojistik’in Fulbright bursu alan üç öğrencisi var
HER yıl Türkiye’de 629 meslek yüksekokulu öğrencileri arasından seçilen ve sınırlı sayıda verilen “Fulbright Meslek Yüksekokulu” bursiyerleri arasında Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nun 3 öğrencisi bulunuyor. Dış Ticaret Programı mezunu Derviş Cemal Öğünç City College of San Fransisco’da (California), İşletme Yönetimi Programı mezunu Özlem Uzun Heartland Community College’de (Illinois) Haziran 2011’den beri öğrenim görüyor. Halen Bilgisayar Programcılığı 1. sınıf öğrencisi olan Ömer Oluk ise 2012 yılı Haziran ayından itibaren kendi bölümüyle ilgili olarak seçeceği bir okulda öğrenim görecek. Derviş Cemal Öğünç, “Yabancı dostlarımla bir zamanlar hayalim olan yerleri ziyaret etmek ve yeni bir dünyayı keşfetmek Fulbright bursuyla kazandığım en önemli deneyimlerden biri oldu” diye konuştu.
Programlar
1736 öğrencinin eğitim gördüğü Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nda şu programlar bulunuyor:
- Lojistik
- Dış Ticaret
- İşletme Yönetimi
- Deniz-Liman İşletmeciliği
- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
- Enerji Tesisleri İşletmeciliği
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- Bilgisayar Programcılığı
- Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik
- Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
- Mobil Teknolojiler
Burs olanakları
2010-2011 eğitim öğretim yılında 1085 kontenjanının 108’ini tam burslu, 562’sini yüzde 50 burslu, 343’ünü yüzde 25 burslu kontenjana ayıran Beykoz Lojistik MYO’da genel lise mezunları da burslu kontenjanlara yerleşebiliyor. Eğitim ücretleri üzerine burslar uygulandığında İstanbul’da yaşayan aileler, şehir dışında bir devlet üniversitesinde öğrenci okutmanın maliyetinin de altında maliyetlerle çocuklarını okutabiliyor.