Taban puana güvenmeyin
.
Her yıl programların taban, tavan puanları ile başarı sıralaması açıklanıyor. Tercih yaparken başarı sıralamasını dikkate alın. Taban puan yanıltıcı olur
ÜNİVERSİTE TABAN PUANLARI NASIL OLUŞUYOR?
ÖSYM, yayınladığı tercih kılavuzunda üniversite taban puanlarını her program bazında program taban ve tavan puanları olarak açıklıyor. Taban puan her programa, kontenjanına göre, bir önceki yıl en son yerleşen adayın, ilgili puan türüne göre puanını ifade ediyor. Fakat unutmamak gerek ki, üniversite taban puanları sabit değerler değil. Her yıl programa son yerleştirilen adayın puanına göre değişkenlik gösteriyor. Tavan puan ise, programa ilk olarak yerleştirilen öğrencinin, ilgili puanını ifade ediyor. Taban puanlar, öğrencilerin talebine göre belirleniyor. Kılavuzda gösterilen taban puanlar önceki senenin talebini yansıtıyor. Dolayısıyla bir adayın puanının kılavuzda gösterilen programın taban puanından daha yüksek olması, adayın o programa girebileceğini garanti etmiyor. Çünkü adayın tercih yaptığı senenin taban puanları o seneki yerleşme yapıldıktan sonra belli oluyor. Taban puanların her yıl değişkenlik gösterdiği göz önüne alınarak, bir önceki yıl programa yerleştirilen son adayın başarı sıralamasına dikkat ederek bir liste hazırlamak daha doğru olur.
EN POPÜLER 5 MÜHENDİSLİK DALI
Mühendislik her zaman en gözde mesleklerden biri olmuştur. Giriş zorluğundan, rekabete, toplam başvurandan akademik zorluğa kadar birçok değişken hesaplandığında ortaya çıkan en iyi mühendislikler:
- Mekatronik Mühendisliği
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
ÜNİVERSİTE SEÇERKEN EN ÇOK NE ÖNEMSENİYOR?
- Üniversitenin İtibarı %33
- Kampüs Olanakları %16
- Eğitim Kalitesi %12
- Eğitim Ücreti %9
- Ödeme Koşulları %8
- Lokasyon %8
- Burs Olanakları %5
- Kariyer Hizmetleri %5
- Ulaşım Olanakları %4
HANGİ KAYNAKLARDAN YARARLANMALISINIZ?
- ODTÜ-URAP Sıralaması (www.urapcenter.org)
- Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi (www.tubitak.org.tr)
- YÖK-Atlas (www.yok.gov.tr)
- ÖSYM web sitesi (www.osym.gov.tr)
- Üniversitelerin web siteleri
‘OKUL BİRİNCİLERİ’ NASIL YERLEŞİYOR?
ÖSYM, öğrenciler tercih listelerini gönderdiklerinde yerleştirme işlemi yapılırken okul birincilerine farklı bir işlem uyguluyor. Eğer okul birincisi olan öğrenci, tercihlerinden herhangi birine normal kontenjandan yerleşemezse, tercih listesine tekrar bakılarak, bu kez okul birinciliği kontenjanı için tekrar yerleştirme işlemi yapılır. Yani genel kontenjana giremeyen okul birincisinin tercih listesine iki kez bakılıyor. Bu çok önemli bir avantaj ve unutulmamalı. Bunun için adaylar ilk tercihlerini kendi başarı sıralamalarını 25 binden daha üzerinde yazmalıdır. Diğer tercihlerde ise daha mütevazı bölümlere yer verilmelidir. Okul birincilerine ayrılan kontenjan ayrıcalığı yalnızca bu yıl için geçerli olacak. Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlı. Tercihlerin tümünü çok istenen programlar arasında yapan okul birincileri puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleştirilmeyebilir.
MERKEZİ YERLEŞTİRME İŞLEMİNDE EŞİT PUAN ALAN ADAYLARA NASIL BİR İŞLEM YAPILIR?
Merkezî yerleştirme işleminde bir programa kesin kayıt hakkı kazananların belirlenmesinde aynı programı tercih etmiş adaylar arasından, tercihi hangi sırada olursa olsun yerleştirmede kullanılan yerleştirme puanı ve varsa ek puan toplamı büyük olan adaya öncelik tanınır. Eğer adayların yerleştirme puanları eşitse ilgili TYT/AYT puanı büyük olana, bu puanları da eşitse TYT/AYT puanında ağırlığı en büyük olan testin ham puanı büyük olana (ağırlığı en büyük iki test varsa bunların ham puanlarının toplamı büyük olana) öncelik verilecektir. Eşitlik sürdüğü takdirde söz konusu yükseköğretim programını daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
TERCİH AŞAMASINDA HANGİSİ DAHA ÖNEMLİ?
- Tercih Yaparken Benim İçin Bölüm Önemlidir %71
- Tercih Yaparken Benim İçin Üniversitenin Adı Önemlidir %21
- Tercih Yaparken Puanımın Yettiği Yere Yerleşmek Önemlidir %8
TERCİH LİSTESİ HAZIRLAMANIN PÜF NOKTALARI…
- Öncelikle kendi başarı sıranıza göre tercih yapacağınız aralığı belirleyin, alt ve üst sınırı seçin.
- Bu sınırları belirlerken alt sınırı geriye almanın, yerleşebilmek adına kendinizi garantiye alma anlamına geldiğini unutmayın.
- Kullanacağınız tercih sayısının üçte birini başarı sıranızdan gerideki bölümlere ayırmanız yerinde olur.
- Kişisel eğilim ve isteklerinize göre taban başarı sırası bu aralıkta olan bölümlerden bir liste oluşturun.
- Bu listeyi öncelikle başarı sıraları küçükten büyüğe olacak şekilde sıralayın.
- Sonra listedeki bölümlerin yerlerini kişisel eğilim ve isteklerinize göre değiştirebilirsiniz.
- Eğer başarı sırası daha geride bir bölümü, daha öndeki bir bölümden daha çok istiyorsanız, geçersiz tercih olmamasına dikkat edin.
YARIN: - Üniversitelerin akademik performans sıralaması nasıl?
- Öğrenciler üniversitelerden ne kadar memnun?