Sınavın kolay olacağını söylemiştik!
Üniversiteye girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavı’nın ilk oturumu olan LYS-4 tamamlandı. Öğrenciler, genel olarak soruların kolay olduğunu belirtti.
Öğrencilerin büyük bir kısmı soruların kolay olduğunu söyledi ancak en çok Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’nde zorlandıklarını da dile getirdiler.
Adaylardan edindiğim izlenim, sınav sorularının yoğun bilgi gerektirmeyen, kolay sorulardan oluştuğu, çeldirici ifadelerin yer almadığı, zaman kaybettiren bir nitelik taşımadığı, hatta kontolden sonra dahi sürenin arttığı yönündeydi...
Adaylar açısından başarılı bir sınav algısı oluştuğunu rahatlıkla belirtebilirim. Adayların YGS’nin Sosyal Bilimler Testi ’nden daha başarılı bir performans sergileyeceklerini düşünüyorum. Sosyal Bilimler Testi Türkiye ortalamalamasının geçen yıla göre yükseleceği kanısındayım.
-Tarih: Sınava giren öğrencilerden elde ettiğimiz izlenimlere göre, tarih soruları geçen yıla göre daha kolay ve daha nitelikli sorulardan oluşmuş. Sınava giren adaylar müfredat dışında soru gelmediğini belirttiler. Soru paragrafları oldukça kısa idi bundan dolayı zaman yetirememe problemi yaşanmadı. Sorularda ayrıntılı bilgi verilirken, seçeneklerde güçlü çeld iriciler konulmamış. 4-5 adet okuduğunu anlama ve yorumlama soru su vardı. Genel anlamda öğrencilerin çok zorlanmadıkları bir test olduğunu söyleyebiliriz. Geçmiş yıllara göre daha yapılabilir, daha kolay ve çalışan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği bir test oldu.
-Coğrafya-2: Öğrencilerden aldığımız geri dönütlere göre bu seneki coğrafya soruları kolay ve orta zorluktaydı. Coğrafya soruları, 1-2 tane seçici sorunun olduğu fakat genel itibariyle öğrencilerin rahatlıkla cevapladığı sorulardan oluşuyordu.
-Felsefe Grubu: Felsefe grubu sorularının zorluk derecesini geçen yıla göre biraz artırmışlar. Adayların, Tarih ve Coğrafya-2 testine göre, bu testte biraz daha zorlandığını söyleyebiliriz. Sorular daha bilgi ağırlıklıydı…
-Din Kültür ve Ahlak Bilgisi: Bence sınavın en zor testiydi. Adaylar en çok bu testte zorlandı. Sosyal Bilimler (LYS-4) sınavının ayırdedici testi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testi olacak. Bu test, belli bir düzeyde din kültürü bilgisi gerektiriyordu. Sorular, yorumdan ziyade, bilgi gerektiriyor, bu konuları iyi çalışmak ve bilmek gerekiyor. Sonuç olarak, bu testin soruları öğrencileri zorlayacak nitelikteydi.