SBS’de 196 ve üzeri puan alan öğrenci tercih yapabilecek
.
SBS’de Orta Öğretim Yerleştirme Puanı 196 ve üzerinde olan öğrenciler 8-20 Temmuz tarihleri arasında 12 tercihten oluşan tek bir liste yapacak
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), SBS’de tercih sistemini değiştirdi. Geçtiğimiz yıl okullarda büyük kontenjan açıklarının kalması ve düşük puan alan öğrencilerin bu kontenjanlara yerleştirilmesiyle ortaya çıkan tepkiler sonucunda MEB bu yıl tercih sistemini yeniden düzenledi. Buna göre öğrenciler 8-20 Temmuz tarihleri arasında 12 tercihten oluşan tek bir tercih listesi yapacak. Bu listeyle öğrenciler yedek ve asıl olarak yerleştirme işlemine girecek. Öğrenciler ek yerleştirme döneminde yeni bir liste yapmayacak. Bu listeyle 4 kez yedek yerleştirme işlemi yapılabilecek. Öğrencilerin tercih listelerini çok dikkatli yapmaları gerekiyor. Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP) 196 ve üzerinde olan öğrenciler tercih işlemi yapabilecek. OYP’si 196’nın altında olan öğrenciler tercihte bulunamayacak.
Tercih işlemleri
SBS 8. sınıf sonuçlarına göre fen, sosyal bilimler, Anadolu liseleri, teknik ve endüstri meslek liseleriyle mesleki ve teknik eğitim merkezleri (Anadolu teknik lisesi, Anadolu meslek lisesi programları), tapu ve kadastro Anadolu meslek lisesi, tarım Anadolu meslek ve tarım meslek lisesi, denizcilik Anadolu meslek lisesi ve denizcilik Anadolu teknik lisesi, kız teknik ve meslek liseleriyle mesleki ve teknik eğitim merkezleri (Anadolu kız teknik lisesi, Anadolu teknik lisesi, Anadolu kız meslek lisesi, Anadolu meslek lisesi programları), ticaret meslek liseleri (Anadolu ticaret meslek lisesi, Anadolu iletişim meslek lisesi, adalet meslek lisesi programı), otelcilik ve turizm meslek liseleri (Anadolu otelcilik ve turizm meslek lisesi programı), Anadolu öğretmen liseleri, Anadolu imam hatip liseleriyle Anadolu sağlık meslek liselerine öğrenci yerleştirilecek.
SBS’yi kazanan öğrenciler, 8-20 Temmuz’da bu okullar arasından başvuru koşullarını da dikkate alarak tercih işlemlerini yapabilecek. Bu yıl sadece bir kez tercih başvurusu alınacağı ve başvuru yapıldıktan sonra değiştirilmeyeceği için adayların okumak istedikleri okulları seçerken çok dikkatli olmaları isteniyor. Adaylar, tercihlerini bir önceki yılın okul taban puanlarını dikkate alarak yapabilecek. Bir öğrenci 12 tercih yapacak ve sonradan değiştirilmeyecek.
Veli bilgilendirme sistemi
Tercihler, öğrenci velisi tarafından http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak yapılacak. Bireysel tercih yapamayanlar için okul müdürlükleri tercih işlemlerini, velinin doldurup imzalayarak verdiği “Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu”na bağlı kalarak veli adına yapacak. Okul müdürlükleri tercih formunu elektronik olarak onaylanacak. Tercihlerle ilgili her türlü düzeltme, elektronik onaylamadan önce yapılacak.
Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak, aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak. Tercihlerin elektronik ortamda hatasız, eksiksiz olarak tercih ve yerleştirme e-kılavuzuna uygun doldurulması gerekiyor. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacak. Tercih ve yerleştirme ile ilgili tüm işlem ve bilgilendirmeler http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ile https://e-okul.meb.gov.tr adreslerindeki veli bilgilendirme sisteminden sürekli yapılacak.
4 kez yedek yerleştirme
OYP’ye göre tercih yapacak her öğrenci, okul aile birliğine makbuz karşılığı 5 TL yatıracak. Başvuruları değerlendirilecek ve öğrenciler, OYP üstünlüğü esasına göre önceden belirlenmiş kontenjanlara yerleştirilecek. Liselere yerleştirme sonuçları 26 Temmuz’da açıklanacak.
Asıl listeden kayıtlar 1-5 Ağustos’ta yapılacak. 6 Ağustos’tan itibaren ise yedek listelere geçilecek ve 4 kez yedek listeden yerleştirme gerçekleştirilecek. Dördüncü yedek listeden kayıtlar 5-9 Eylül’de yapılacak.
Yedek yerleştirme yapılacak okulların kontenjan sayıları, asıl kontenjan sayısının 8 katı alınarak belirlenecek. Özel okullar için yedek kontenjan belirlenmeyecek.
HANGİ LİSEYİ SEÇMELİYİM
Bu yıl lise eğitimine başlayacak olan öğrencilerin önünde pek çok seçenek bulunuyor. Öğrencilerin hangi lisede eğitimlerine devam edeceklerine karar vermeden önce lise türlerini tanımaları ve hangi amaçla kurulduklarını öğrenmeleri onların kişilik yapılarına ve becerilerine uygun tercihler yapmalarına yardımcı olur.
Özel ve Resmi Fen Liseleri: Fen ve matematik alanlarında başarılı olan öğrencileri fen bilimleri ve matematik alanlarında yükseköğretim programlarına hazırlamayı amaçlar. Öğrencileri araştırmaya yöneltmek, bilimsel ve teknolojik gelişmelere ilgi duymalarını sağlamak, bu okulların temel amacıdır. Ülkemizdeki biliminsanı açığını karşılamak temel hedefleridir. Öğrencilerin yeni teknolojiyi kullanabilen, yeni bilgiler üretebilen ve projeler hazırlayabilen bireyler olarak yetişmeleri amaçlanır. Eğitim süresi 4 yıldır. Hazırlık sınıfı yoktur.
Anadolu Liseleri: Türkiye’de toplam 1010 Anadolu lisesi bulunuyor. Anadolu liseleri, öğrencilerin ilgi, yetenek ve başarılarına göre yükseköğretim programlarına hazırlanmalarını amaçlar. Anadolu liseleri, Türkiye’de yabancı dile hakim iyi yetişmiş bireylerin eksikliğinden doğdu. Öğrencilerin yabancı dili dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde öğrenmeleri amaçlanır.
Anadolu Öğretmen Liseleri: Bu liselerin ana amacı, öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarına öğrenci yetiştirmektir. Öğrencilere; öğretmenlik mesleğini sevdirmek, mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve davranışları kazandırmak, dünyadaki gelişme değişimleri izleyebilecek düzeyde yabancı dil öğrenmelerini sağlamak ana hedeftir. Bir yıllık hazırlık sınıfı üzerine en az üç yıl süreli normal öğretim yapılır.
Sosyal Bilimler Lisesi: Sözel alanlarda başarılı “sosyal zekâsı yüksek” öğrencilerin öğretim görmesi amaçlanr. Bu liselerin edebiyat alanına yenilik ve canlılık getirmesi bekleniyor. Öğrencilere sosyal bilimler alanında bilimsel, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde yabancı dil eğitimi verilir.
Anadolu Teknik Liseleri: Öğrencilere genel kültür derslerinin yanında endüstriyel teknik alanlarda mesleki formasyon dersleri verilir. Anadolu teknik liseleri öğrencileri hem meslek yaşamına hem de yüksek öğretim programlarına hazırlar.
Anadolu Meslek Liseleri: Öğrencilere ortaöğretim düzeyinde ortak bir genel kültür kazandırmayı amaçlayan genel kültür derslerinin yanısıra öğrencileri iş alanlarına ve yükseköğretime hazırlayan programlar uygulanır. Ayrıca ilgili meslek alanlarının gerektirdiği yabancı dil eğitimi de verilir.