Şampiy10
Magazin
Gündem

Puanlar birbirine yakınsa isteğe göre tercih yapın

.

ABONE OL
Vatan Haber

SADIK HOCA SORULARINIZI CEVAPLIYOR

İşte sorularınızı göndereceğiniz mail adresi: sgultekin@gazetevatan.com


- SORU: Kafam çok karışık, lütfen yardım edin. Ben TS-2’den 466 puan aldım ve sıralamam 5.096. Türkçe Öğretmenliği şansım nedir? Lütfen cevap yazarsanız çok sevinirim, sizin görüşünüzü almadan tercih yapmak istemiyorum? (Zehra Karaman)

- CEVAP: Kazanırsınız, merak etmeyin. Tercihlerinizi mümkün olduğu kadar geniş aralıkta yapın. Zaten Türkçe Öğretmenliği bölümünde puanlar birbirini çok yakın aralıklarla takip ediyor. Puanları birbirine yakın olan yerlerde, puana göre değil, isteğinize göre tercih yapın; yani hangi üniversiteyi veya şehri önce istiyorsanız, önceliği onlara verin.

Öncekinin hükmü kalmadı

- SORU: Benim Y-MF-4 puanım 273 ve başarı sıram (son açıklanan) 271 bin (15 Temmuz’da açıklanan sıram 191 bin). Bu puan ve sıralamayla Osmangazi Üni. Maden Mühendisliği gelir mi? 1. veya 2. öğretim fark etmez. Bir de tercihlerimizi son açıklanan Y-MF-4 sıralamasına göre mi yapacağız, yoksa ilk açıklanan başarı sırasına göre mi?

(Ozan Görkem Kiriş)

- CEVAP: Tercihlerinizi, son yapılan sıralamaya göre yapacaksınız, öncekinin hükmü kalmadı! Son açıklanan sırayla, Eskişehir Osmangazi’nin olması zor gözüküyor. KTÜ ile Zonguldak Karaelmas daha makul sınırlarda, şayet yazarsanız, büyük olasılıkla bu ikisinden biri olur. Sakın Eskişehir Osmangazi’yi listenizden çıkarmayın!

Üst sınırı unutmayın

- SORU: Hocam, ben sayısal öğrencisiyim. MF-4 sıralamam 147 bin. Makine, inşaat ya da kimya mühendislikleri; özellikle Eskişehir, Kocaeli, Trabzon’daki üniversiteleri düşünüyorum. Buralara girebilir miyim? (İlknur Şahin)

- CEVAP: Hitit, İnönü, Cumhuriyet, Atatürk, Fırat kazanabileceğiniz üniversiteler. Tabii ki bunların üstünden tercihlerinizi başlatmalısınız, ama olabilir gibi gözükenler bunlar...

2,70’lik ortalam zor

- SORU: Ben Açıköğretim (AÖF) öğrencisiyim. Not ortalamam 61 (2.70) 2. yılım bitti; Kocaeli veya Uludağ üniversitelerine yatay geçiş yapmak istiyorum. Acaba 2. öğretimde yatay geçiş olur mu, geçme şansım nedir?

(Volkan Karatürk)

CEVAP: AÖF’den de örgün öğretime geçiş yapılıyor; ancak bu o kadar kolay yapılabilen bir şey değil. Her şeyden önce not ortalamasının yüksek olması gerekiyor. 2,70’lik bir ortalamanın bunun için yeterli olacağını pek sanmıyorum. Yine de ilgili üniversitelerin öğrenci işlerine danışmanızda yarar var...

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gelecek mesleki eğitimde!
  2. Canım acıdı!
  3. Formasyon konusunda kafalar karışık!
  4. Dikkatli olun!
  5. Destek ve sabır şart!
  6. Artık icraat zamanı!
  7. Uzman ne diyor?
  8. Tercihler hatalı mı?
  9. Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
  10. Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.