Şampiy10
Magazin
Gündem

Puanlama açmazı!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Veliler TEOG sistemimindeki şaşkınlığı henüz üzerlerinden atamadan, bu kez de devreye özel okulların önkayıtları girdi. Türkiye Özel Okullar Derneği, TEOG kapsamında sınavla öğrenci alacak okulların taban puanlarını açıkladı. Böyle bir puanlama sistemini anlamak mümkün değil. Neden bizde her şey sınavla veya puanlamayla değerlendirilir ki? Böyle bir değerlendirme, eğitimin bütünlük ilkesine aykırı. Hadi devlet okullarını anladım, başvuru fazlalığı, kontenjan sıkıntısı, şartlar vb. nedenlerle fazla hareket kabiliyeti olmayabilir, ama özel okullar neden böyle davranır, neden sadece puanlara bakar? Özel okullar, ben sadece matematik, fen ve Türkçe’ye bakarım, başka da bir şeyle uğraşmam diyor. Bana sanat, spor yeteneği olan öğrenci lazım değil, matematik fen ve Türkçe bilsin yeter, gerisini istemem diyor. Böyle bir yaklaşım, büyük sıkıntılar getiriyor. Örneğin: Robert Lisesi’ne başvuran adaylardan 20’sinin puanının birbirine eşit olduğunu varsayalım, peki bu durumda değerlendirme nasıl olacak, işin içinden nasıl çıkılacak? İşin kolayına kaçarak, olay çözülmeye çalışılacak; yaşı küçük olana öncelik verilecek! Peki ya diğerleri, diğerlerinin emeği n’olacak, o kadar emek heba mı olacak?

Tabii ki kontenjan sayısı kadar öğrenci alınacak; buna sözüm yok! Ancak şunu kabul edemiyorum: Eften püften sebeplerle çocukların elenmesini! Çok tercih edilen yerli veya yabancı özel okullar, değerlendirmede işin kolayına kaçmasın, sadece puanlamayla, sadece testlerle bu işin içinden çıkılmasın; çocuğun yeteneklerine, sanatına, sporuna, projelerine bakılsın. Bakılsın ki, bu puanlama denen ucube berteraf edilsin. Yakın geçmişi gözlerinizin önüne getirin, şu SBS denen uygulamalarda kaç birinci çıkıyordu, binlerce değil mi? Binlerce birbirine eşit veya yakın puanın olduğu bir sistemde, siz nasıl sağlıklı bir değerlendirme yapabilirsiniz ki?

Yapamayacağınız için, sonrasında armudun sapı, üzümün çöpü muhabbetine dönersiniz; ama bu eğitim işi, burada bu işler böyle yürümemeli! TEOG sistemindeki yeni yerleştirme modeli, bence doğru ve güzel bir uygulama; A Grubu listesinde okul adı, B Grubu listesinde de okul türü seçimi son derece mantıklı. Böylelikle boş kalan kontenjan sayısı en aza indirilecek, yerleştirme işlemi temcit pilavına dönüşmeyecek. MEB diyor ki, önce sen seç, yerleşebiliyorsan yerleş; yerleşemezsen, bırak ben seni yerleştireyim. ‘Ya beni isteğim dışındaki farklı (imam hatip) bir okula yerleştirirlerse? Böyle bir durum söz konusu değil! Neden mi? Diyelim ki B Grubu tercihlerindeki benim okul türleri istek sıram şöyle olsun: 1- Fen, 2- Anadolu, 3- Sosyal, 4- Teknik. Dikkat ettiniz mi, bunların içinde imam hatip yok, bu durumda benim bu okul türüne yerleştirilmem mümkün mü? Kesinlikle değil! Son sıraya bu okul türünü yazdığımda, öncelik ilk 3 okul türünde olsun, onları kazanamazsam, o zaman imam hatip lisesine yerleşmek istiyorum diyorum. Türkiye genelinde imam hatip liselerine ayrılan kontenjan 215 bin öğrenci, sanki sanırsınız ki MEB herkesi bu okullara yerleştirecek! Bunlar, işi bilmeyenlerin ve yaygara koparanların ifadesi!

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gelecek mesleki eğitimde!
  2. Canım acıdı!
  3. Formasyon konusunda kafalar karışık!
  4. Dikkatli olun!
  5. Destek ve sabır şart!
  6. Artık icraat zamanı!
  7. Uzman ne diyor?
  8. Tercihler hatalı mı?
  9. Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
  10. Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.